logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HEX V2 - nie działa. Czerwona dioda stale się świeci

Wladek_S 19 Kwi 2025 23:17 1689 5
REKLAMA
  • #1 21524898
    Wladek_S
    Poziom 7  
    Interfejs HEX V2 (klon) przestał działać najprawdopodobniej po przypadkowym wyciągnięciu z portu OBD przy włączonym zapłonie. Stale świecą się niebieska oraz czerwona dioda LED. Nie mogę uruchomić VCDS, cały czas pokazuje error code list: 0x0007 oraz 0x000E. Nawet nie mogę wejść do programu.
    Jak to naprawić?
    AI: Jaka jest wersja systemu operacyjnego oraz VCDS, której używasz?
    Windows 7, VCDS 23.1.1
    AI: Czy interfejs jest widoczny w menedżerze urządzeń po podłączeniu do komputera? Próbowałeś podłączyć go do innego komputera lub pojazdu?
    Interfejs nie jest widoczny w menedżerze urządzeń - przynajmniej okno jakby się updatuje po podłączeniu, natomiast nie widać, żeby urządzenie się pojawiło.
  • REKLAMA
  • #2 21525072
    gry6h54
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    CH340 lub podobny układ uszkodzony (miałem to samo przy KKL 409.1).
  • REKLAMA
  • #3 21525231
    Wladek_S
    Poziom 7  
    Właśnie szukałem tego układu na płytce PCB i go nie widzę. Interfejs jest oparty na sterowniku ARM STM32F429.

Zdjęcie płytki PCB z widocznymi układami scalonymi, złączem oraz licznymi podzespołami elektronicznymi.
    Płytka PCB z mikrokontrolerem STM32F429, złączem USB i gniazdem OBD-II.

Dodano po 2 [minuty]:

Jeszcze dodam, że próbowałem wymienić układ scalony TJA1050 na drugim zdjęciu po prawej stronie od sterownika nad kondensatorem (ma 8 nóżek) i nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #4 21525317
    gry6h54
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Czyli uszkodzony arm...
    U5, PTC sprawdziles?
  • REKLAMA
  • #5 21525725
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3406
    gry6h54 napisał:
    CH340 lub podobny układ uszkodzony (miałem to samo przy KKL 409.1).

Naprawiałeś kiedyś HEX V2? Chyba nie bo też nie wiesz co piszesz więc więcej nie pisz głupot.

Wladek_S napisał:
    Jeszcze dodam, że próbowałem wymienić układ scalony TJA1050 na drugim zdjęciu po prawej stronie od sterownika nad kondensatorem (ma 8 nóżek) i nie pomogło.

Od razu widać że nie masz pojęcia co robisz. Ten układ jest od magistrali CAN i nie ma nic wspólnego z połączeniem z komputerem. Prawdopodobnie fejs jest do uratowania.
  • #6 21525798
    Wladek_S
    Poziom 7  
    >>21525317
    Zakładając, że układ UL26 ma schemat jak pokazano na zdjęciu poniżej, zmierzyłem rezystancję pomiędzy kolejnymi punktami:
    1) 2 (przewód pomiarowy "+" na anodę diody) oraz 6 (przewód pomiarowy "-" na katodę diody) - 41kOhm
    2 (przewód pomiarowy -) oraz 6 (przewód pomiarowy +) - 0L czyli brak ciągłości

2) 1 (przewód pomiarowy +) oraz 5 (przewód pomiarowy -) - 0L czyli brak ciągłości
    1 (przewód pomiarowy -) oraz 5 (przewód pomiarowy +) - 52 kOhm

3) 2 (przewód pomiarowy +) oraz 4 (przewód pomiarowy -) - 41kOhm
    2 (przewód pomiarowy -) oraz 4 (przewód pomiarowy +) - 0L czyli brak ciągłości

4) 3 (przewód pomiarowy +) oraz 5 (przewód pomiarowy -) - 0L czyli brak ciągłości
    3 (przewód pomiarowy -) oraz 5 (przewód pomiarowy +) - 52 kOhm

5) Mierzyłem napięcie pomiędzy Vbus (przewód pomiarowy "+" na 5) oraz GND (przewód pomiarowy "-" na 2) przy włączonym interfejsie - +5VDC

6) Ciągłość pomiędzy 1 a 6, 3 a 4.

Nie mam dużego doświadczenia z elektroniką, natomiast wydaje mi się, że pomiary z punktu 2 oraz 4 są podejrzane...

Schemat blokowy układu UL26 z diodami połączonymi pomiędzy pinami 1-6, 2-5, 3-4.

Dioda PTC:
    Na diodzie jest oznaczenie B2, nic więcej nie widzę. Nie wiem gdzie jest anoda, a gdzie katoda, natomiast przy temperaturze pokojowej miernik pokazuje ciągłość w obydwu kierunkach... Przy lekkim podgrzaniu hot-air przy temperaturze 100C z odległości 3 cm miernik pokazuje rezystancję 0,9-1,4Ohm... I przy wzroście temperatury rezystancja spada... Czy to kwalifikuje diodę PTC do zamiany?

Dodano po 6 [minuty]:

>>21525725
    Wyczytałem na innym forum, że ktoś miał takie same objawy jak u mnie i pomogła wymiana tego układu... Dlatego najpierw spróbowałem iść w tyn kierunku...
REKLAMA