logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmodyfikować obraz Windows Server 2025, by instalator widział go jako 2016?

misiozol 19 Kwi 2025 23:54 459 11
REKLAMA
  • #1 21524931
    misiozol
    Poziom 35  
    Ocena: 638
    Panowie sprawa jest taka chce postawic winde serwer na serwerze ale to badziewie sprawdza wersje i nie pozwala mi wybrac nowszych niz 2016 za cholere nie wiem co sprawdza, wywala mi blad ze win serwer 2025 jest nie wspierany i nie wiem jak to ominac, jak ustawie sprzetowo z raid na ahci w biosie to normalnie zainstaluje. Szukam w necie odpowiedzi ale same bzdury wyskakuja :/ Wiec pytanie jak zmodowac obraz z 2025 zeby sie przedstawial jako 2016 ?
  • REKLAMA
  • #2 21525030
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1360
    Próbowałeś odłączyć internet, sformatować dysk docelowy i dopiero wtedy instalować?
  • REKLAMA
  • #3 21525152
    misiozol
    Poziom 35  
    Tak jest zrobione z i bez, serwer ma dedykowany wewnetrzny instalator bazowany na linuksie w niego sie wchodzi zeby zainstalowac jakikolwiek system czy to linux czy winda czy inne, nie ma mozliwosci obejscia tego badziewia.
  • REKLAMA
  • #4 21525155
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 611
    misiozol napisał:
    ale same bzdury wyskakuja

Bzdury wyskakują bo bzdury piszesz:
    misiozol napisał:
    nie pozwala mi wybrac nowszych niz 2016

Po co modyfikować aby przedstawiał się jako 2016 skoro 2016 możesz wybrać?
    I druga sprawa - komu i co ma się przedstawiać - instalator sobie? Bezsens.
  • #5 21525162
    misiozol
    Poziom 35  
    Blyskasz po prostu byskasz intelektem nie ma to jak pisac dla zasady pisania, brawo no brawo !
  • #6 21525182
    Gelip
    Poziom 36  
    Tak, mój post nic nie wnosi ale przeczytaj swoj pierwszy - przecież tam brak logiki. Jak instalator może się przedstawiać sobie inaczej? Jak już to może komputer instalatorowi. Model komputera jest zapisany w DMI a te powinno dać się modyfikować - w biosie AMI tylko raz ale jest na to obejście:
    https://forums.mydigitallife.net/threads/dmi-write-error-err_dmi_read_only.88282
  • #7 21525194
    misiozol
    Poziom 35  
    Wystarczy przeczytac post numer 3 i juz wiesz ze piszesz bzdury, ot takie proste. Widac wyraznie ze nie miales do czynienia z serwerami.

Powtorze wyraznie ponownie: rozmawiamy o SERWERZE nie o zwyklym komputerze z biosikiem, matryca RAID ma dedykowany instalator ktory sprawdza OS wgrywany na nia!
  • REKLAMA
  • #8 21525246
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    Teraz już wiem(?), że:
    1. Chodzi o serwer (jakiś sprzęt).
    2. Server "ma dedykowany wewnętrzny instalator", (ale względem czego jest ten instalator
    wewnętrzny i czemu dedykowany?).
    3. Instalator jest "bazowany na Linuksie" (jakim, którym?)
    4. Serwer ma "matrycę RAID" (cokolwiek to znaczy), która ma "dedykowany instalator" (to już drugi?).

Listy tego czego nie wiem nie będzie - byłaby zbyt długa.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #9 21525274
    misiozol
    Poziom 35  
    Fajne sa odpowiedzi tutaj, wogule nie na temat. Ja wiem o czym napisze: jak smazyc paczki moze o tym popiszemy ?
  • #10 21525276
    SzymonHK
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    A jaki to serwer (vendor, model)jeśli to nie tajemnica ?
  • #11 21525278
    Gelip
    Poziom 36  
    @misiozol
    Kolego, jak zakładasz temat to wypada podać konfigurację komputera/serwera bo serwerem to może być nawet maszyna wirtualna postawiona na zwykłym PC.
    Zrób jakieś screenshoty lub wyraźne zdjęcia (nie za duże) aby pokazać o co chodzi - gdzie, w którym momencie nie możesz wybrać tego co chcesz.
  • #12 21525407
    misiozol
    Poziom 35  
    Dobra lubie lanie wody, problem rozwiazany nie na tym forum. Znaczenia nie ma co to za serwer bo i nie o to bylo zapytanie tylko o modyfikacje obrazu iso.

Mozemy popisac na temat jutrzejszego lania wody :P

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji Windows Server 2025 na serwerze, którego wewnętrzny instalator oparty na Linuksie odrzuca wersje nowsze niż 2016, wyświetlając błąd o braku wsparcia. Instalator jest powiązany z matrycą RAID i sprawdza wersję systemu operacyjnego, co uniemożliwia bezpośrednią instalację. Próby obejścia problemu poprzez zmianę ustawień BIOS (np. przełączenie RAID na AHCI) pozwalają na instalację, jednak użytkownik poszukuje metody modyfikacji obrazu ISO Windows Server 2025, aby instalator rozpoznawał go jako wersję 2016. Dyskusja wskazuje na brak prostych rozwiązań, gdyż instalator jest dedykowany sprzętowo i nie jest standardowym BIOS-em serwera. Pojawiły się sugestie dotyczące modyfikacji DMI, jednak autor podkreśla, że problem dotyczy specyficznego serwera z dedykowanym instalatorem RAID, a nie zwykłego komputera. Brak podania konkretnego modelu serwera utrudnia precyzyjne wskazanie rozwiązania. Ostatecznie autor informuje, że problem został rozwiązany poza forum, a dyskusja nie przyniosła konkretnej metody modyfikacji obrazu ISO.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA