logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Landroid M500 – czy robot koszący skutecznie skosi nieregularny trawnik 250m²?

MarcinM2020 21 Kwi 2025 12:31 4452 8
REKLAMA
  • #1 21526087
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Ocena: 245
    Cześć. Zastanawiam się nad zakupem robota koszącego. Czy to rzeczywiście jest sensowne rozwiązanie? Zastanawiam się jakim cudem skosi mi cały trawnik nie pomijając obszarów.
    Dodam że samego trawnika mam bardzo niewiele bo max 250m², jest w miarę równy bez znacznych pochyleń jednak bardzo nieregularny jak chodzi o kształt. Na tej moment moim faworytem jest Landrood m500 tylko czy skosi mi wszystko?

Dodano po 7 [minuty]:

Zaznaczając na Geoportal kształt samego trawnika to wygląda to mniej więcej tak:

Mapa działki z zaznaczonym na czerwono nieregularnym kształtem trawnika, obejmującym wąskie i szerokie fragmenty.

Dodano po 1 [minuty]:

Czy w tej sytuacji robot koszący ma sens?

Dodano po 11 [minuty]:

Dodam że w tym wąskim miejscu jest ok 1 metr szerokości
  • REKLAMA
  • #2 21526511
    pp74
    Poziom 29  
    Ocena: 283
    Mam doświadczenia z Gardena Sileno City 500. Podobny układ ogrodu. Bez problemu ogarnia wąskie przejścia. Cena podobna.
  • REKLAMA
  • #3 21526533
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    pp74 napisał:
    Mam doświadczenia z Gardena Sileno City 500. Podobny układ ogrodu. Bez problemu ogarnia wąskie przejścia. Cena podobna.

Ile metrów masz do koszenia? I jak mniej więcej wygląda to koszenie? jak to długo trwa?
  • #4 21526734
    pp74
    Poziom 29  
    MarcinM2020 napisał:
    Ile metrów masz do koszenia?

Około 370.

MarcinM2020 napisał:
    I jak mniej więcej wygląda to koszenie?

Robot startuje obraca się o jakiś kąt i jedzie do napotkania przewodu lub przeszkody, znowu obraca się o jakiś kąt i tak w kółko. Nie kosi trawy "raz przy razie" tylko wykonuje takie nieregularne zygzaki po całym terenie. Bez problemu ogarnia cały trawnik.

MarcinM2020 napisał:
    jak to długo trwa?

Ustawiasz powierzchnie koszenia i harmonogram i więcej nie musisz się martwić. Robot jeździ kosi wraca do bazy ładuje się kiedy musi i znowu jeździ. Ja mam ustawiony harmonogram od 10 do 16 (w czasie gdy nas nie ma)

MarcinM2020 napisał:
    Dodam że w tym wąskim miejscu jest ok 1 metr szerokości

Tu pamiętaj że min to jakieś 80 cm. Jeśli masz mniej trzeba stworzyć osobną strefę i go przenosić warto więc dokładnie przemierzyć.

Warto wiedzieć też przed zakupem że żaden robot nie kosi przy krawędziach (zostawia margines nieskoszonej trawy).
    Są dwie opcje:

1. Ręczne usuwanie podkaszarką

2. Dostosowanie ogrodu do robota. Ja np. ułożyłem przy płocie pasek sztucznej trawy i nie muszę nic robić a wygląda całkiem dobrze.

Na koniec porada dnia. Nie instaluj przewodu na stałe od razu. Trzeba ułożyć tymczasowo poobserwować co się dzieje i dopiero po korekcie zakopywać czy montować trwale.
  • REKLAMA
  • #5 21526738
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Dzięki za wyczerpująca odpowiedź. W zasadzie dowiedziałem się wszystkiego co potrzebuje. Pozostaje mi wybrać jakiś dobry model.
    Znajomy poleca mi Landroid m500, kosi 4 cm od krawędzi to chyba niezły widok.

Dodano po 1 [minuty]:

Aha jeszcze kwestia zasilania... Ciekawe ile mniej wiecej prądu za sezon pobiera taki robot koszący 🤔
  • #6 21526747
    pp74
    Poziom 29  
    Kiedy kupowałem swojego Worx'y nie były u nas dostępne. Wiem że są bardzo dobre i mają najmniejszy margines od krawędzi.

MarcinM2020 napisał:
    Aha jeszcze kwestia zasilania... Ciekawe ile mniej wiecej prądu za sezon pobiera taki robot koszący 🤔

W dokumentacji mojego jest że maksymalnie 4 kWh na miesiąc.
  • #7 21526749
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    pp74 napisał:
    Kiedy kupowałem swojego Worx'y nie były u nas dostępne. Wiem że są bardzo dobre i mają najmniejszy margines od krawędzi.

MarcinM2020 napisał:

W dokumentacji mojego jest że maksymalnie 4 kWh na miesiąc.

Który model Worx masz?
  • REKLAMA
  • #8 21526760
    pp74
    Poziom 29  
    Nie mam Worx'a . Mam Gardenę Silento City 500. Worx'a chciałem ale 5 lat temu były w Polsce niedostępne.
  • #9 21905321
    wiciury
    Poziom 12  
    Ocena: 71
    OSTRZEŻENIE przed zakupami w ANTHBOT - Piękne słówka, zero konkretów, brak towaru!
    Chciałbym ostrzec wszystkich potencjalnych klientów przed firmą ANTHBOT. Jeśli planujecie zakup ich robota koszącego (w moim przypadku model Genie 600, zamówienie nr #ANTHBOTEU-4008), zastanówcie się dwa razy, bo możecie zostać bez pieniędzy i bez sprzętu, podczas gdy trawa w ogrodzie rośnie.

Moja historia w skrócie:

Zawarcie umowy i płatność: Zamówienie złożyłem, zapłaciłem i... nastąpiła głucha cisza.

Brak towaru na stanie: Po moich interwencjach i mailach BOK łaskawie odpisał, że... sprzedali towar, którego fizycznie nie mają na magazynie ("stock limitations"). Klasyczne obracanie gotówką klienta.

Zbywanie i gra na zwłokę: Zamiast zachować się z honorem, zaproponować wysyłkę wyższego modelu (Genie 800) lub dać konkretną datę, firma zaproponowała mi śmieszne 30 euro "rekompensaty" za dalsze czekanie na niewiadomo co.

Brak chęci rozwiązania problemu: Kiedy zaproponowałem, że mogę nawet uczciwie i atrakcyjnie dopłacić do wyższego modelu, byle tylko otrzymać sprzęt w danym tygodniu - odpisali formułką, że "przekazują sprawę do działu logistyki". Od tamtej pory (czyli od tygodnia) kompletnie mnie ignorują.

Wysłałem do nich kilkanaście maili z pytaniami o status mojej własności. Odpowiedź? Całkowity ghosting. Brak jakichkolwiek odpowiedzi na znaki zapytania, zero reakcji na wezwania do realizacji opłaconej umowy.

Obsługa klienta w ANTHBOT to jedna wielka fasada. Potrafią pisać długie, piękne maile pełne przeprosin ("sincere apologies"), z których absolutnie nic nie wynika. Żadnych czynów, same puste słowa. Klient, który zapłacił, jest dla nich ważny tylko do momentu zaksięgowania wpłaty. Potem staje się intruzem.

Podsumowując: Firma jest skrajnie nierzetelna i nie warta zaufania. Bardzo złe traktowanie partnera biznesowego. Jeśli nie chcecie marnować nerwów i czasu na tygodniowe, jednostronne dyskusje z botem lub olewającym konsultantem, OMIJAJCIE ANTHBOT Z DALEKA. Na rynku jest wiele innych firm, które szanują ludzi, dzięki którym żyją.

Ja sprawy nie odpuszczę, ale Was ostrzegam - nie dajcie się nabrać na ich ładną stronę i marketing.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zakupu robota koszącego do małego, nieregularnego trawnika o powierzchni ok. 250 m², z wąskim przejściem szerokości około 1 m. Uczestnicy wyjaśniają, że roboty koszące poruszają się losowo po wyznaczonym przewodzie ograniczającym, wykonując nieregularne zygzaki, dzięki czemu z czasem pokrywają cały obszar bez koszenia pasami. Zwrócono uwagę na minimalną szerokość przejazdu, konieczność dokładnego pomiaru stref oraz fakt, że roboty zwykle nie koszą przy samych krawędziach, pozostawiając margines wymagający podkaszarki lub dostosowania ogrodu. Wskazano, że modele takie jak Gardena Sileno City 500 i Worx mają dobre właściwości w wąskich przejściach i mały odstęp od krawędzi, a zużycie energii może wynosić około 4 kWh miesięcznie. W rozmowie pojawia się też ostrzeżenie przed zakupami robota koszącego marki ANTHBOT z powodu braku towaru i problemów z realizacją zamówień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA