quell napisał: ...Pierwszym problemem u Ciebie będzie nierówność terenu...
W moim przypadku to absolutnie się nie potwierdza.
Nie wiem jakie rozwiązanie zastosowano jeśli chodzi o przednie koła w innych firmach, ale u mnie są obrotowe 360° jakby od fotela/pufy i w sypkim piachu robot grzęźnie - to fakt. Wtedy biorę łopatę, kopię, podsypuję ziemią lepszej jakości, równam, wsiewam trawę i jazda
artur04c napisał: ...wystający lekko pniak po drzewie no i oczywiście na tym ogrodzie jest wsiana trawa i występują krzaki owocowe jak i drzewka. Do tej pory było obkaszane kosą spalinową i żyłką i nigdy głowicy nie uszkodziłem po spotkaniu z pniaczkiem (na wiosnę pnaiczki same zgniją więc zrobi się mniejszy problem, ale tez z czasem po wyrównania terenu może robot koszący zacznie robić za mnie koszenie....jakiś kabel trzeba wkopać po obwodzie, jak inni producenci maja to rozwiązane tego nie wiem...CEDRUS C-MOW-M10 podobno ten nieźle sobie radzi w terenie, ale firmę pierwszy raz na oczy widzę.
Dziwne masz trochę podejście. Piszesz, że pniaczki na wiosnę zgniją, a wynika, że już X czasu tam kosisz i nadal są. To nie jest teren pod robot, bo Ci na tym zawiśnie i tyle. U mnie dziś, np. zawisł na opadniętej gruszce (mieli kilka chwil w miejscu i zgłasza alarm, że jest uwięziony, a po chwili się wyłącza). Krzaki czy drzewka nie są problemem. Robot ma ultradźwięki i ominie/odbije się od wszystkiego co jest wyższe niż 12 cm. Co do przewodu - u mnie w zestawie było 250m, ale dolutowałem i dołożyłem dodatkowe prawie 100m. Może dla kogoś to wada, ale rozłożenie tego zajęło mi kilka godzin (są takie jakby śledzie w zestawie i nimi dobijasz, a jak zabraknie to możesz drut wygiąć i też będzie dobrze). Po jednym sezonie trudno go znaleźć, bo sam zarasta. Na pewno są roboty na GPS, ale w Polsce płn-wsch to się nie sprawdzi, bo ten jest non-stop zakłócany i roboty rzekomo wariują z tego powodu. Ja posiadam właśnie Cedrus C-Mow L20+, ale po lekturze tu na forum i YT dziś pewnie kupiłbym Parkside, bo to jedne ręce składały, a jest znacznie tańszy.