logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suzuki Grand Vitara XL7 2.7 – brak zasilania radia, napięcie tylko na jednym przewodzie

kubacyranowski09 22 Kwi 2025 15:25 315 3
REKLAMA
  • #1 21527206
    kubacyranowski09
    Poziom 1  
    Witam, mam problem z radiem (oryginalnym) w Suzuki Grand Vitara XL7 2.7. Problemem jest to, że radio mi nie działa. Sprawdzałem próbówką, czy jest prąd i na jednym kablu jest, ale już na drugim nie ma. Jak dobrze pamiętam, to na białym nie mam, a na biało-czarnym mam. I teraz pytanie, co może być przyczyną?
    AI: Sprawdzałeś może bezpieczniki od radia? Wszystkie są całe?
    Jeszcze nie, a gdzie one są?
    AI: Radio przestało działać nagle czy po jakiejś naprawie albo zmianie w aucie (np. wymiana akumulatora, montaż czegoś)?
    Był wzmacniacz wcześniej i dziś go wyciągnąłem i nagle przestało działać.
  • REKLAMA
  • #2 21527750
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3365
    kubacyranowski09 napisał:
    AI: Sprawdzałeś może bezpieczniki od radia? Wszystkie są całe?Jeszcze nie, a gdzie one są?AI: Radio przestało działać nagle czy po jakiejś naprawie albo zmianie w aucie (np. wymiana akumulatora, montaż czegoś)?Był wzmacniacz wcześniej i dziś go wyciągnąłem i nagle przestało działać.

No to sprawdź te bezpieczniki, a gdzie są, to wykaż trochę chęci i poszukaj, a internet Ci w tym pomoże.
    Jeżeli fabrycznie był wzmacniacz, a go wyciągnąłeś, to nie licz, że głośniki zagrają.
  • REKLAMA
  • #3 21527792
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1137
    kubacyranowski09 napisał:
    AI: Radio przestało działać nagle czy po jakiejś naprawie albo zmianie w aucie (np. wymiana akumulatora, montaż czegoś)?Był wzmacniacz wcześniej i dziś go wyciągnąłem i nagle przestało działać.

Przestało działać czy przestało grać?
    Bo to w tym przypadku dwie różne sprawy.
  • #4 21527847
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 544
    Pewnie zrobiłeś zwarcie na przewodzie wysterowania wzmacniacza. To by tłumaczyło brak zasilania.
    Radio musi mieć dwa napiecia,jedno na stałe a jedno po stacyjce,jak któregoś nie ma to niestety nie będzie działać.
    Weź probówkę,włącz stacyjkę i dziabnij każdy bezpiecznik z obu stron. To jest szybsze niż szukanie który to jest.
    Oryginalnie powinien to być 15a (niebieski)
REKLAMA