logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obraz na TV za duży przy rozdzielczości 1280x1024 z Samsung 740N

leonwawa 16 Gru 2005 15:28 915 6
REKLAMA
  • #1 2089055
    leonwawa
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam
    niedawno kupiłem monitor lcd samsung 740N
    maxymalna rozdzielczośc (jednoczesnie ta przy której wszystko najlepiej widac - ostrośc, proporcje0 to 1280x1024 i tu pojawia sie problem w tej rozdzielcziści na telewizorze obraz jest za duż i jakby się " nie mieści" przesuwając wskaźnikiem myszy przesuwa sie również obraz na tv( o tyle ile jest za mały televizor) jak przestawię na rozdzielczość 768x1024 wszystko jest oki

czy to wina ustawień , czy mam za słaby tv i tak byc poprostu musi
    a moze jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2089342
    Artee18
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Myślę że to kwestia ustawień karty graficznej bo tv out powinien działać na każdym sprzęcie
  • REKLAMA
  • #3 2089346
    Sofian
    Poziom 12  
    Spróbuj rozdzielczośco 640x480 powinno być dobrze na telewizorze
  • #4 2089692
    leonwawa
    Poziom 11  
    Sofian napisał:
    Spróbuj rozdzielczośco 640x480 powinno być dobrze na telewizorze

jak napisałem w rozdzielczości 768x1024 wszystko na tv jest dobrze

chodzi mi o to co zrobic żeby na tv było dobrze(obraz nie był za duży)przy rozdzielczości 1280x1024 czyli zebum nie musiał zmianiac rozdzielczości gdy chce obejrzec film z kompa

tv mam dobry panasonic 21 cali więc nie tu lezy wina
  • REKLAMA
  • #5 2089801
    Sofian
    Poziom 12  
    tylko że twój telewizor jak wszystkie inne pracuje w rozdzielczości 640x480:D więc tylko w tej rozdzielczości obraz nie będzie za duży.
    Zresztą co ci szkodzi spróbowac?
  • #6 2090452
    leonwawa
    Poziom 11  
    czyli innymi słowy nie szukac dziury w całym i poprostu zmieniac rozdzielczość ekranu do oglądania filmu i nie martwic się że coś jest nie tak
  • REKLAMA
  • #7 2091131
    leonwawa
    Poziom 11  
    leonwawa napisał:
    czyli innymi słowy nie szukac dziury w całym i po prostu zmieniac rozdzielczość ekranu do oglądania filmu i nie martwic się że coś jest nie tak

a mnoze jakis soft tu pomoże cos na wzór tvtools dla nvidii bo mam radeona

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wyświetlania obrazu z komputera na telewizorze Panasonic 21 cali przy użyciu monitora LCD Samsung 740N z maksymalną rozdzielczością 1280x1024. Przy tej rozdzielczości obraz na telewizorze jest zbyt duży i nie mieści się na ekranie, przesuwając się wraz z kursorem myszy. Przy niższej rozdzielczości 768x1024 obraz jest poprawny. Dyskusja wskazuje, że telewizory standardowo pracują w rozdzielczości 640x480, co powoduje skalowanie obrazu i problemy z dopasowaniem przy wyższych rozdzielczościach. Sugerowane rozwiązania to zmiana rozdzielczości na niższą podczas oglądania filmów lub dostosowanie ustawień karty graficznej. Pojawiła się też sugestia użycia oprogramowania do skalowania obrazu, podobnego do TVTools dla kart Nvidia, ale dla karty Radeon, aby poprawić dopasowanie obrazu bez konieczności zmiany rozdzielczości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA