logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung DV90M5200QW – suszarka nie startuje, miga program, panel nie reaguje

Ukaniuu 24 Kwi 2025 20:04 741 3
REKLAMA
  • #1 21529702
    Ukaniuu
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Cześć,
    Przychodzę do Was z prośbą o pomoc, jeżeli występuje taka możliwość. Mam problem z suszarką Samsung OptimalDry 9,0 kg, a mianowicie po wrzuceniu ubrań suszarka "stanęła". Aktualnie można wybrać program i miga ->, ale nie zaczyna odliczać czasu, jakby nie jest zatwierdzony (?) dołączam filmik.

Otwarta suszarka Samsung OptimalDry 9,0 kg z widocznym panelem sterowania i rozebraną obudową. Panel sterowania suszarki Samsung OptimalDry 9,0 kg z wyświetlaczem ustawionym na 1:20 i odkręconą obudową.
    Oddałem moduł ten od boku do elektronika, twierdzi, że wszystko ok.
    Do sprawdzenia został z przodu moduł z panelem, czy sprawdzał już ktoś coś takiego? Czy jest jeszcze szansa, aby suszarka ożyła? Dodam, że wyjąłem go i rozebrałem do gołej śrubki, żadnej przeciętej lub wypalonej ścieżki na płytce nie widzę.

Miał ktoś może podobny problem? Zdjęcia suszarki w załączniku.
    Z góry dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 21529734
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3226
    Może ułamał się bolec wciskający ten przełącznik:

Wnętrze obudowy pralki z widocznymi przewodami i przełącznikiem zamontowanym na ściance.
  • REKLAMA
  • #3 21529739
    Ukaniuu
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    >>21529734
    Przełącznik jest sprawny, mierzony multimetrem.
    Działa, gdyż po wciśnięciu gaśnie światło w środku.
    Nie występuje też błąd DC.
  • #4 21569273
    mictom21
    Poziom 1  
    Cześć,
    czy udało się zaradzić temu problemowi? Mam podobnie.
    Na programie "zmieszane" podziała 15 minut, po czym przestaje się kręcić, włącza się wentylator (chyba) i stoi; nie włącza się pauza, programu zmienić nie można.
    Po dłuższym czasie (nie wiem jakim dokładnie, może parenaście minut, godzina lub więcej) przechodzi jakby w pauzę sama, po czym można znów wcisnąć start, i wtedy suszy już bez problemów.
    Smart check nie widzi jakiegoś zdefiniowanego problemu, raz się wyświetliło, że są drzwi otwarte, ale nie wyskakiwał na wyświetlaczu błąd DC, a drzwi nie były ruszane.
    Jest to tym bardziej dziwne, że suszarkę przed smart checkiem trzeba ponownie włączyć, więc nie powinien być ustawiony żaden program.
    Myślałem, że suszarka jest mocno zanieczyszczona, rozebrałem suszarkę całą, przepłukałem wymiennik ciepła, ale dalej się zacina; być może jest ciut lepiej, bo rusza sama za jakiś czas – to muszę jeszcze sprawdzić.
    Czy znalazłeś konkretną przyczynę?
REKLAMA