logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung DV90M5200QW suszarka migający panel sterowania

Kurtz 21 Cze 2025 20:46 459 2
REKLAMA
  • #1 21585754
    Kurtz
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam
    Dostałem w spadku suszarkę Samsunga. Po włączeniu panel sterowania miga.
    Zrobiłem pomiar panelu zasilacza 11.6V i 4.9V. Pytanie mam czy ktoś z was miał podobny problem i jak do tego podejść. A może nie ma sensu tego naprawiać.
    Samsung DV90M5200QW suszarka migający panel sterowaniaIMG_202506...201734.jpg (2.34 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Samsung DV90M5200QW suszarka migający panel sterowaniaIMG_202506...201900.jpg (2.59 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    VID_202506...201809.mp4 (12.43 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21585788
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 252
    Suszarka nieco ... zapuszczona ale do odratowania. Daje oznaki życia.
    Na początek doprowadzić do lepszego wyglądu, sprawdzić wtyczki i gniazda, złącza wiązkę itp.
    No i zobaczymy. Może przez ten kożuch z kurzu panel jest zawilgocony.

Nie napiszę czy jest sens naprawiać ale można spróbować obejrzeć jak wygląda suszarka.
  • #3 21781034
    Kurtz
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Edit. 06.01.2026
    Zabawa z zamrażaczem nic nie dała.

Zrobiłem pomiar napięć oscyloskopem. Na załączonym filmiku widać poziom napięcia +5V w stanie czuwania i włączenia suszarki.
    Test przeprowadziłem na płytce sterowania i podłączonej do niej płytce wyświetlacza (zasilanie 220V podałem z kabla przez żarówkę bezpośrednio na płytkę sterującą).
    Miganie na wyświetlaczu w dalszym ciągu występuje.
    Natomiast na załączonym filmiku widać jakby lekkie pulsowanie napięcia zarówno w stanie czuwania jak i po włączaniu.
    Pytanie czy takie pulsowanie jest pomijalne czy jednak może powodować miganie wyświetlacza?
    Czy jest to chwilowe przywarcie napięcia zasilania?

Po odłączeniu płytki wyświetlacza i sprawdzeniu płytki sterowania oscyloskopem napięcie wynosi 4,8V (zmiany występują na drugim miejscu po przecinku) i pulsowania nie zauważyłem.

Edit. 14.12.2025
    Po nierównej walce gdzie:
    1. wymontowałem encoder na płytce wyświetlacza
    2. sprawdziłem wylutowując/zamieniając miejscami scalaki od sterowania wyświetlaczem (na pomiarze oscyloskopem zauważyłem różne poziomy przebiegów napiec)
    3. podmieniając pamięć eprom na płytce sterowania (suszarka wita mnie powitalną muzyką)
    4. przelutowując procesor na płytce wyświetlacza i płytce sterowania
    5. zdjąłem przód suszarki i poodpinałem i zamocowałem wszystkie wtyczki raz jeszcze
    6. podmieniłem kwarc na płytce wyświetlacza
    sytuacja ta sama...Zaczynam wykluczać ze problem tkwi na płytce wyświetlacza. Mam wrażenie jakby coś resetowało płytę główną ale dziwne jest to ze po nastawieniu programu suszarka zaczyna pracować i kreci bębnem.

Na tym pomysły mi się kończą.
    Może ktoś coś... podpowie w jakim tu kierunku iść.

Jeszcze przyszła mi myśl żeby zamrażaczem potraktować pcb wyświetlacza.

25.06.2025
    Po przeczyszczeniu płytek i poprawie wtyczek sytuacja bez zmian-dyskoteka. Ponadto wszystkie płytki w zalewie galaretowej.
    Ciekawe jest to że jak dam start to bęben kręci i czas się cofa czyli działa. Tak jakby sterowanie wyświetlacza tylko szwankowało?
REKLAMA