logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Cable not connected, taki tytuł widnieje na monitorze gdy włączam komputer lecz zrobiłem co mogłem..

faaturi 26 Kwi 2025 14:12 441 4
REKLAMA
  • #1 21531366
    faaturi
    Poziom 2  
    Witam, ostatnio chciałem włączyć rano komputer, lecz na ekranie monitora widnieje napis "cable not connected". Sprawdziłem wszystkie kable, podłączyłem je na nowo i dalej nic się nie zmieniło. Gdy podpiąłem kabel z monitora do laptopa, widniał pulpit z laptopa na monitorze, więc myślę, że to coś z komputerem, lecz nie wiem, za co się zabrać. Monitor mam podłączony pod kartę graficzną GeForce nVidia 1050 Ti, a typ łączenia to HDMI z obydwu stron. Gdy próbuję podpiąć go pod inne wejście HDMI w komputerze, dalej nic się nie dzieje. Niestety nie mam innego kabla z przejściówką na VGA, by sprawdzić, czy to wina portu, a chciałbym spytać, czy dałoby radę coś innego sprawdzić, gdy nie mogę nawet wejść do BIOS-u przez błąd obrazu..?
    AI: Czy komputer po włączeniu uruchamia się normalnie? Mam na myśli, czy słychać dźwięki startowe, czy świecą się diody, czy wentylatory pracują, czy może wygląda na to, że w ogóle się nie uruchamia?
    Tak, wszystko jest w porządku, nie ma dziwnych dźwięków, a wszystkie diody się palą.
    AI: Czy próbowałeś podłączyć monitor do zintegrowanej karty graficznej (jeśli płyta główna ją posiada), albo sprawdzić, czy karta graficzna jest dobrze osadzona w slocie PCI-E?
    Karta jest dobrze osadzona w slocie i próbowałem podłączyć do zintegrowanej karty graficznej, mam tylko 2 wejścia HDMI w komputerze, próbowałem obydwu, lecz dalej nic..

EDIT: Zdobyłem kabel VGA i podłączyłem monitor z komputerem o tym razem wyswietla "no signal" tracę powoli głowę
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21531439
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Ocena: 687
    Wyjmij kartę graficzna i zobacz czy wyświetli z karty wbudowanej (musi być fizycznie wyjęta ze slotu). dużo wskazuje na uszkodzoną kartę graficzną.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21531468
    llukiz
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    CodeBoy napisał:
    Wyjmij kartę graficzna i zobacz czy wyświetli z karty wbudowanej

Ale po co ma to robić? Przecież monitor i kabel działa.
    faaturi napisał:
    więc myślę, że to coś z komputerem,

Tak z komputerem, a konkretnie z niedziałającą w nim kartą 1050ti
    faaturi napisał:
    chciałbym spytać, czy dałoby radę coś innego sprawdzić,

Możesz się zaopatrzyć w inną kartę która działa i sprawdzić czy tylko GPU było popsute
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21531509
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10424
    @faaturi masz w ogole procesor ze zintegrowana karta graficzna?

Bez ramu piszczy?
  • #5 21532463
    faaturi
    Poziom 2  
    Po waszych pomocach problem rozwiązany, wyjąłem RAM, nic nie piszczało, zamieniłem kartę graficzną, okazała się spalona. Dziękuję.
REKLAMA