logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] [Inne] Brak obrazu na monitorze mimo startu systemu - GTX 1050, nowy kabel DVI

Rozol1 15 Lut 2018 17:26 1002 12
REKLAMA
  • #1 17039565
    Rozol1
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    Witam od około tygodnia mam pewien problem otóż po włączeniu komputera nie wyświetla się obraz na monitorze. Po prostu od chwili wciśnięcia włącznika czarny obraz a w słuchawkach słyszę start windowsa. Dwa miesiące temu miałem podobny problem na początku myślałem, że to wina kabla albo karty graficznej, więc na początek kupiłem nowy kabel DVI i go podłączyłem efektów nie było widać, włożyłem więc do komputera inną starszą kartę graficzną (kiedyś była normalnie używana w tym komputerze ale wymieniłem ją na gtx 1050 mam więc pewność, że jest sprawna) również nie było efektów. Doszedłem do wniosku, że to musi być wina monitora i 2 miesiące temu kupiłem nowy problem zniknął na dwa miesiące ale od tygodnia jest znowu obecny. Nie wiem co się dzieje czy ktoś ma jakieś pomysły może to wina złącza PCI express ? Konfiguracja mojego komputera to :
    windows 7 professional 64 bity
    gtx 1050 (nie ti)
    intel core i3 2100 3,1 GHz (socket 1155) planuję go niedługo wymienić na jakiś i7
    dysk twardy toshiba p300 1TB (niedawno zakupiony)
    płyta główna fujitsu D3062-A1
    8 GB RAM DDR3
  • REKLAMA
  • #2 17039641
    Kaliber PC - Service

Poziom 22  
    Ocena: 69
    Witam.

Rozol1 napisał:
    to musi być wina monitora i 2 miesiące temu kupiłem nowy
    Rozol1 napisał:
    problem zniknął na dwa miesiące ale od tygodnia jest znowu obecny.

... dwa wadliwe monitory??? :|

Masz możliwość sprawdzić go na innym kablu niż DVI? HDMI na przykład?

Swoją drogą - czy kabel DVI jest dobrze zakręcony po obu stronach (monitor, PC)?

EDIT:

I jeszcze - czy sama karta jest dobrze zamontowana w PCI-E? Zasilanie podpięte (jeśli jest dodatkowe)?
    Konto firmowe:
    Kaliber PC - Service
    Konstantego Damrota 5, Radlin, 44-310 | Tel.: 692XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.kaliberpc-service.pl/
  • REKLAMA
  • #3 17039716
    Rozol1
    Poziom 5  
    Sprawdziłem go wczoraj na kablu hybrydowym dvi hdmi i nic to nie dało, ale spróbuję jeszcze go podłączyć do telewizora przez kabel hdmi i zobaczę czy coś to da co do karty nawet dzisiaj sprawdzałem czy jest dobrze włożona i nie wymaga ona dodatkowego zasilania
    Dodano po 1 [godziny] 14 [minuty]:
    Zapomniałem powiedzieć o najważniejszym po około godzinie prób komputer w końcu się uruchamia a sam obraz jest prawie normalny (miga przez 3 minuty po czym staje się normalny) ostatnio sprawdziłem czy jesli uruchomię go ponownie po udanym uruchomieniu obraz nadal będzie się wyświetlał i o dziwo tak. Przepraszam, że zapomniałem napisać o tym wcześniej w temacie (szczerze to sam się zastanawiam jak pominąłem najważniejszy fakt).
  • REKLAMA
  • #4 17040024
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3518
    Co zasila ten komputer?
    Monitory (oba) działają na innym komputerze?
    Działają na zintegrowanym układzie graficznym (po wymontowaniu tego GTX'a?)
  • #5 17040153
    byku022
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Cześć
    Kolego sprawdzi czy karta graficzna jest dobrze dociśnięta, i przedmuchaj port PCI karty,być może źle siedzi w gnieździe
  • #6 17040217
    brit32
    Poziom 5  
    Może zbyt banalne, ale na pewno w monitorze korzystasz z DVI? Może przestaw źródło, lub sprawdz na kablu VGA?
  • #7 17040282
    Kaliber PC - Service

Poziom 22  
    Ocena: 69
    byku022 napisał:
    Kolego sprawdzi czy karta graficzna jest dobrze dociśnięta, i przedmuchaj port PCI karty,być może źle siedzi w gnieździe

Rozol1 napisał:
    nawet dzisiaj sprawdzałem czy jest dobrze włożona

brit32 napisał:
    Może zbyt banalne, ale na pewno w monitorze korzystasz z DVI? Może przestaw źródło, lub sprawdz na kablu VGA?

Gdyby nie korzystał to powinno mu mrugać coś w stylu "brak sygnału" (chociaż kto wie, różnie jest z tymi monitorami), a my mamy cały czas czarny ekran z małymi momentami "rozjaśnienia", tak jakby monitor miał jakieś przebłyski na zasilaniu. Bo tak to:
    Cytat:
    Zapomniałem powiedzieć o najważniejszym po około godzinie prób komputer w końcu się uruchamia a sam obraz jest prawie normalny (miga przez 3 minuty po czym staje się normalny) ostatnio sprawdziłem czy jesli uruchomię go ponownie po udanym uruchomieniu obraz nadal będzie się wyświetlał i o dziwo tak.

Autorze mamy rozumieć?

Zastanawia mnie sam fakt, że nowy monitor też wysiadł po 2 miesiącach i to na podobnych warunkach... Czy Autor może potwierdzić, że na pewno wszystkie kable (sygnał, zasilanie) są podpięte dobrze i niepoluzowane? Czy monitor świeci jak zrobisz mu ON?

Kasek21 napisał:
    Co zasila ten komputer?
    Monitory (oba) działają na innym komputerze?
    Działają na zintegrowanym układzie graficznym (po wymontowaniu tego GTX'a?)

Ważne pytania. Prosimy o odpowiedź.
    Konto firmowe:
    Kaliber PC - Service
    Konstantego Damrota 5, Radlin, 44-310 | Tel.: 692XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.kaliberpc-service.pl/
  • REKLAMA
  • #8 17040396
    Rozol1
    Poziom 5  
    Chodzi o to że komputer udaje się włączyć po około godzinie prób, ale sam obraz miga po tym jak się uruchomi przez jakieś 3-5 minut po czym wyświetla się normalny obraz (przestaje migać i wszystko gra).
    Co do następnych pytań wszystkie kable są podłączone dobrze (sprawdzałem 2 razy) a kontrolka monitora świeci się normalnie po wyłączeniu go i po ponownym włączeniu świeci także normalnie, a sam monitor raz wyświetlił mi komunika o braku sygnału na samym początku problemów (kiedy po raz pierwszy miałem problemy z włączeniem go wtedy sprawdziłem wszystkie kable, a zintegrowany układ sprawdzę jutro dzisiaj niestety nie mam już czasu.
  • #9 17042073
    Rastko2015
    Poziom 13  
    Ocena: 60
    Przejrzyj całą płytę główną i zasilacz w środku, bo może masz wypukłe kondensatory. Kiedyś też miałem podobną sytuację przy kompie szwagra i na jego szczęście dość szybko przyszło mi do głowy właśnie sprawdzenie kondensatorów. Kilka było wybrzuszonych. Dzięki temu obeszło się bez wydatków, jedynie parę groszy na nowe kondensatory.
  • #10 17042080
    Kasek21
    Poziom 43  
    Rozol1 napisał:
    Chodzi o to że komputer udaje się włączyć po około godzinie prób

Pewnie kondensatory jak zostało napisane.
    Zobacz czy nie są wylane/napuchnięte.
    [Inne] Brak obrazu na monitorze mimo startu systemu - GTX 1050, nowy kabel DVI
  • #11 17042473
    Rozol1
    Poziom 5  
    Komputer zasila zasilacz fujitsu 250W posiada on tylko jedno nietypowe wyjście mianowicie 16 pinowe wyjście do podłączenia do płyty głównej jest to zasilacz rekomendowany przez producenta do tej płyty głównej,a wszystkie kondensatory na płycie są w normie, a sam komputer nie ma problemu z rozruchem podłączyłem go dzisiaj do telewizora przez kabel hdmi wszystko działało normalnie, czyli komputer jest raczej bez winy jutro jeszcze sprawdzę dla pewności kondensatory w zasilaczu (zapomniałem wspomnieć, że kiedyś mierzyłem ile jednostka pobiera mocy w szczycie i pomiar nie przekraczał 190W). Więc na razie jedynym wnioskiem jest to, że to wina monitora i chyba niestety będę musiał zainwestować w kolejny.
  • #12 17042486
    Kasek21
    Poziom 43  
    Jeżeli na telewizorze zawesz działa OK to pewnie monitor - warto go sprawdzić na innym komputerze ponieważ w grę wchodzi także karta jeżeli podłączasz monitor/telewizor pod różne wyjścia.
  • #13 17043603
    Rozol1
    Poziom 5  
    Temat zamknięty siadła matryca monitora :(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem obrazu na monitorze po włączeniu komputera, mimo że system operacyjny Windows 7 uruchamia się normalnie. Po wymianie kabla DVI na nowy oraz przetestowaniu starszej karty graficznej (GTX 1050) problem nadal występował. Po pewnym czasie komputer uruchamiał się, ale obraz migał przez kilka minut, a następnie stabilizował się. Użytkownik sprawdził wszystkie kable, a także kondensatory na płycie głównej, które były w normie. Po podłączeniu do telewizora przez HDMI komputer działał poprawnie, co sugerowało, że problem leży w monitorze. Ostatecznie użytkownik potwierdził, że matryca monitora uległa uszkodzeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA