logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oświetlenie sypialni sterowane z kilku miejsc – czy wystarczą łączniki schodowe i krzyżowe?

Dzonzi 29 Kwi 2025 09:50 258 2
  • #1 21534241
    Dzonzi
    Poziom 12  
    Ocena: 59
    Cześć, w jaki sposób najlepiej zrealizować taki sposób oświetlenia w sypialni?
    Schemat sterowania czterema żarówkami za pomocą trzech podwójnych łączników w sypialni, każdy włącznik steruje innymi żarówkami.

Wydaje mi się, że na samych przewodach i łącznikach krzyżowych i schodowych nie jestem w stanie tego zrobić. Trzeba będzie zastosować przekaźniki bistabilne?
  • #2 21534342
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 392
    Założenia:
    Wyłączniki krzyżowe podwójne.

Zaczynając od spraw prostych, C i D realizowane za pomocą 1 toru z krzyżowego jako zwykłego wyłącznika.

Teraz pytanie pomocnicze, jaki ma być priorytet,

czy jak włączone są żarówki A i B za pomocą jednego z włączników AB to włączniki A i B mogą je gasić odpowiednio żarówkę A lub B.
    I odwrotnie, jak zapalone są żarówki A i B za pomocą włączników A i B to czy włączniki AB może je gasić.

Będzie np. "stan nieustalony" ;) Będzie się świecić żarówka A, włączona włącznikiem A, a B nie i co wtedy robią włączniki AB? Wyłączają wszystko, włączają wszysko czy robią dyskotę i przełączają stan, gaszą A i zaplają B?

Ps. Myślę że w przypadku żarówek A i B dwa przekaźniki bistabilne (jeden sterowany przez stycznik) oraz przyciski dzwonkowe załatwiły by sprawę. C i D tak jak pisałem mogą być na zwykłych, np. dzwonkowy z wyciągniętą sprężykom.
  • #3 21538329
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 179
    Cześć,

Bezproblemu da się zrobić to na podwójnych krzyżowych i schodowych jeżeli masz odpowiednio przygotowaną instalacje ( ilość żył pomiędzy puszkami)
    Mimo wszystko w Twoim układzie odradzałbym robić na tradycyjnych przełącznikach tylko ze względu na estetykę położenia klawiszy ( każdy w innej pozycji będzie, co przy kilku klawiszach w ramce będzie denerwujące i mylące )

Tradycyjny system włączników krzyżowy i schodowy:
    Plusy: bezawaryjność
    Minusy: większa ilość żył potrzebna do połączenia, każdy klawisz w tym układzie będzie w innym położeniu co może niektórych drażnić

System przekaźników bistabilnych plus przełączniki dzwonkowe
    Plusy: prostsza instalacja, mniej przewodów, możliwość zmiany przekaźnika bistabilnego na smartprzekaźnik, klawisze przełączników w jednej pozycji.
    Minusy: mniejsza trwałość przekaźników (ich elektroniki)
REKLAMA