logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD-R 800MB 90min Platinium - Nero 7 pokazuje 703MB, co robić?

bogola 16 Gru 2005 18:16 3198 19
REKLAMA
  • #1 2089514
    bogola
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam, zakupiłem dzisiaj dwie płytki Platinium cd-r 800MB 90min., w celu nagrania dłuższego filmu, odpaliłem nero 7.0.1.2 pl i sprawdziłem nośnik i tak zwana kupa, pokazuje mi 703Mb i 79.57.74 min., czy coś mam nie tak, czy płyty są do kitu. Może znacie jakiś inny program do mierzenia długości nośnika cd-r. Dzięki za wszystkie rady.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2089539
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Nero pokazuje dobrze.Zawsze tak pokazuje wieksze płyty.Wejdź w ustawienia i w zaawansowanych włącz overburning i podaj max wielkość jaką obsługuje twoja nagrywarka.Dane o płycie zobaczysz w Nero Info Tool.
  • REKLAMA
  • #3 2089614
    bogola
    Poziom 12  
    Ok, dzięki tak zrobiłem i pokazało 96 min z groszem, zobaczę czy się wypali.
  • #4 2089674
    piratted
    Poziom 12  
    Zanim zaczniesz wypalać musisz jeszcze wybrać metode3 zapisu Disc-At-Once. wybiera sie to w zakładce więcej.
  • #5 2090077
    bogola
    Poziom 12  
    Kurde właśnie, nie poczekałem na Twoją odpowiedź i straciłem jedną płytę. :|
  • #6 2090114
    piratted
    Poziom 12  
    to nagrało ci płytę jak nie wybrałeś DAO?
  • #7 2090212
    bogola
    Poziom 12  
    piratted napisał:
    Zanim zaczniesz wypalać musisz jeszcze wybrać metode3 zapisu Disc-At-Once. wybiera sie to w zakładce więcej.

Jednak było ustawione tak jak napisałeś, przy nagrywaniu odpisało mi ze dysk niewystarczający, ponieważ ma 760 MB, a w nagrywarce jest niby 703MB, chociaz ja włożyłem 800MB i dalej było czy mimo to użyć overbung czy jak to się tam pisze kliknąłem że tak, zaczęło nagrywać i po 2-3 min, przerwało :cry: ale napewno było ustawione Disc-At-Once, i w innych ustawieniach 100 min. Najgorzej jest to iż znów muszę czekać zanim się plik z avi przerobi na vcd i znów zacznie nagrywać, ponieważ ten plik zniknął.
  • REKLAMA
  • #8 2090276
    piratted
    Poziom 12  
    Dziwne powinno nagra jeśli tak ustawiłeś jak jest napisane wyżej, może twoja nagrywarka nie obsługuje overburningu?? albo płytki są jakies lipne.
  • #9 2090331
    bogola
    Poziom 12  
    Płytki platinium jak pisałe wyżej i pokazują niby 96min z groszem, a nagrywarka hmm, niewiem to jest w laptopie COMBO, Samsunga CDRW/DVD SN-324F więcej nic nie wiem, przerabiem jeszcze raz film jeszcze chyba z godzinę i włoże następną płytkę cdr, może teraz pójdzie, po prostu nie wiem co zrobić.
  • REKLAMA
  • #12 2090380
    bogola
    Poziom 12  
    Nic to nie dało patrzyłem i - odczyt/zapis płyt 90 i 99min - brak danych.

Dodano po 44 [minuty]:

tronic1 napisał:
    http://www.samsung.com/pl/products/cddvd_rom/combo/sn_324f.asp
    Tu masz wszystkie dane tej nagrywarki.Z opisu wynika że obsługuje te płytki.Nero Info Tool sprawdx jakie jest firmware,może na stronie Samsunga znajdziesz nowsze.

Nestety byłem na tej stronie nawet instrukcja po polsku jest, ale nowego firmware nie znalazłem. Moje firmware jest U204, faktycznie z tego co poczytałem powinno nagrywać 800 i to w takiej wersji jaka jest. za kilkanascie minut spróba następnej płytki.
  • #14 2090841
    rtomek
    Poziom 19  
    Ocena: 60
    bogola napisał
    -"Najgorzej jest to iż znów muszę czekać zanim się plik z avi przerobi na vcd i znów zacznie nagrywać, ponieważ ten plik zniknął "
    -"Jednak było ustawione tak jak napisałeś, przy nagrywaniu odpisało mi ze dysk niewystarczający, ponieważ ma 760 MB,"
    wniosek -->to jest plik mpg i w Nero powinien wybrać kompilacje video cd a nie jak normalnie Cd-ROM (ISO )
  • #15 2092866
    bogola
    Poziom 12  
    Dzięki za soft, wczoraj niestety nie udało mi się nagrać, a dzisiaj dopiero dorwałem się do laptopa, natomiast co do postu "tromka" to niestety na bank jest to film ściągnięty w "avi", robots [2005 pldub dvdrip xvid-llg].avi, i ma ok 739 MB, w nero exprexss go przerabiam na vcd i próbuję nagrać i nie da rady. A może go przerobić w programie WinAwi videoconverter i później nagrać na płytę? tylko jaką opcję wybrać iso czy coś innego.
  • #16 2092965
    Zerkacz
    Poziom 11  
    Witaj.
    Aby mozna nagrac plyte 800 w Nero tzeba w wejsc do OPCJI. Tam nalezy zmienic dwie wartosci. Jak wejdziesz do Wlasciwosci to otwiera sie od razu zakladka OGOLNE i w niej sa na srodku dwie wartosci podane w minutach, tej pierwszej nie zmieniasz tylko ta druga w polu "min" wpisujesz zamiast 80 to dajesz 99 a w "sek" dajesz 33. Nastepnie przechodzi sie do zakladki ktora jest nad ta OGOLNA. Tam zaznaczamy ze ma byc wlaczena PRZEPALANIE "overburning" i zmieniamy wartosc na 99min i 33sek. Robimy zastosuj i OK. Teraz powinno zadzialac wszystko jak nalezy spawarka musi wypalic elegancko 800. Jak juz odznaczysz plik do wypalania to Nero spyta sie czy przepalic plyte robisz OK i powinno ruszyc.
  • #17 2093238
    bogola
    Poziom 12  
    Zerkacz napisał:
    Witaj.
    Aby mozna nagrac plyte 800 w Nero tzeba w wejsc do OPCJI. Tam nalezy zmienic dwie wartosci. Jak wejdziesz do Wlasciwosci to otwiera sie od razu zakladka OGOLNE i w niej sa na srodku dwie wartosci podane w minutach, tej pierwszej nie zmieniasz tylko ta druga w polu "min" wpisujesz zamiast 80 to dajesz 99 a w "sek" dajesz 33. Nastepnie przechodzi sie do zakladki ktora jest nad ta OGOLNA. Tam zaznaczamy ze ma byc wlaczena PRZEPALANIE "overburning" i zmieniamy wartosc na 99min i 33sek. Robimy zastosuj i OK. Teraz powinno zadzialac wszystko jak nalezy spawarka musi wypalic elegancko 800. Jak juz odznaczysz plik do wypalania to Nero spyta sie czy przepalic plyte robisz OK i powinno ruszyc.

Słuchaj czytaj wcześniejsze posty, które nero masz? ja mam 7.0.1.2 i tam nic takiego nie ma w opcjach, jest zakładka ustawienia zaawansowane i tam ustawiłem na 100 min, a overburning tyczy się wypalania dvd max rozmiar 4500 MB i też jest zaznaczony więcej nic nie znalazłem, i co Ty na to?
  • #18 2094585
    piratted
    Poziom 12  
    bogola napisał:
    tylko jaką opcję wybrać iso czy coś innego.

„twórz dysk cd z danymi” musiał byś wtedy wybrać, i może spróbuj nagra tą płytkę z mniejszą prędkością
  • #19 2095728
    bogola
    Poziom 12  
    Zrobiłem tak, przerobiłem ten film w WinAvi videoconverter na vcd, plik miał prawie 860 MB i 96 min, włożyłem płytkę 870MB - 97min i nagrałem jako cd-rom iso, odpisało czy zastosowac overburning - tak i nagrało. Ale co z tego jak ani laptop ani stacjonarny dvd nie widzi tej płyty :cry: , wiem tylko tyle że nagrywarka nagrywa płyty do 99min, tylko dlaczego nie chce nagrać przerabianego filmu w nero na vcd - nie poddaje się próbuję dalej, już kilka płyt w koszu. A może jakiś inny program by to nagrał?
  • #20 2098717
    bogola
    Poziom 12  
    Widze że tylu chłopa i nikt nie chce pomóc, więc sam sobie pomogłem, chociaż do końca nie wiem czemu tak jest. A pytałem, może inny program?. Wyrzuciłem więc to Nero 7.0.1.2 i wgrałem jakieś starsze Nero 6.3.0.0 - przerobiony film w programie WinAvi videoconverter, zapodałem do tego nero jako VCD, nie musiało już długo przerabiać tylko sprawdziło i dało do zapisu ustawiłem x10 i wio, w trakcie zapisu jak już przeszło 60% to wiedziałem że będzie ok. Nagrało super. Teraz tylko nie wiem czemu ten nowy nie chce nagrywać??? Może ktoś go ma isprawdzału siebie i podzieli się czy jemu nagrywa, nie płytki tylko filmy w VCD dłuższe niż 850MB. To tyle.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił płyty CD-R Platinium 800MB 90min i próbował nagrać dłuższy film za pomocą Nero 7.0.1.2, które pokazywało pojemność około 703MB zamiast 800MB. Otrzymał poradę, aby włączyć overburning w ustawieniach Nero i ustawić maksymalny czas nagrywania zgodny z obsługą nagrywarki. Płyty pokazywały wtedy około 96 minut. Zalecano także wybór metody zapisu Disc-At-Once (DAO). Mimo to nagrywanie przerywało się z komunikatem o niewystarczającej pojemności dysku. Podejrzewano brak wsparcia overburningu przez nagrywarkę lub niską jakość płyt. Nagrywarka to Samsung CDRW/DVD SN-324F w laptopie typu COMBO, z firmware U204, dla którego znaleziono aktualizację U205. Użytkownik próbował konwersji pliku AVI do formatu VCD za pomocą WinAvi VideoConverter i nagrywania jako ISO z włączonym overburningiem, lecz płyty nie były odczytywane przez odtwarzacze DVD. Ostatecznie zrezygnował z Nero 7 na rzecz starszej wersji Nero 6.3.0.0, która poprawnie nagrała przerobiony film VCD. Problem dotyczył kompatybilności Nero 7 z nagrywaniem dużych plików VCD na płytach 800MB i obsługą overburningu.
REKLAMA