Cześć,
Mam bardzo nietypowy i uciążliwy problem z mikrofonem słuchawek bezprzewodowych (działających przez odbiornik USB / Wi-Fi).
Na jednym konkretnym komputerze mikrofon zachowuje się tak, jakby miał włączony „nasłuch” — wszystko, co zbierze, natychmiast słychać w słuchawkach (jakby funkcja ANC była aktywna, choć nie jest i słuchawki jej nie posiadają).
Po wejściu na kanał Discorda, połączeniu przez Messenger (przeglądarka) lub nawet przy otwarciu Ustawienia → System → Dźwięk — mikrofon się aktywuje i dźwięki z otoczenia natychmiast słyszę w słuchawkach.
Problem dotyczy tylko mnie — rozmówcy nie słyszą echa ani szumów.
Na innym komputerze słuchawki działają idealnie, więc sprzęt jest sprawny.
Zaktualizowałem wszystkie sterowniki audio, USB, chipset oraz BIOS.
Próbowałem różnych portów USB.
Sprawdziłem i wyłączyłem opcję „Nasłuchuj tego urządzenia” w ustawieniach mikrofonu.
Odinstalowałem i zainstalowałem ponownie Discorda, przeglądarkę, sterowniki audio.
Zrobiłem czystą instalację Windowsa 10 i 11 – bez efektu.
Brak dodatkowego softu dźwiękowego typu Realtek, Dolby itp.
Słuchawki: Logitech G435
Nawet gdy te dwie opcje są wyciszone, nadal słyszę nasłuch z mikrofonu
AI: Podaj proszę dokładną specyfikację problematycznego komputera (model płyty głównej, procesor, karta dźwiękowa – jeśli jest osobna, model, itp.).
Płyta główna: MSI B650 GAMING PLUS WIFI
Procesor: AMD 7700X
Karta dźwiękowa zintegrowana
AI: Czy na tym komputerze masz podłączone lub zainstalowane inne urządzenia audio (np. inne mikrofony, słuchawki, karty dźwiękowe USB/Bluetooth) w tym samym czasie?
Nie
Mam bardzo nietypowy i uciążliwy problem z mikrofonem słuchawek bezprzewodowych (działających przez odbiornik USB / Wi-Fi).
Na jednym konkretnym komputerze mikrofon zachowuje się tak, jakby miał włączony „nasłuch” — wszystko, co zbierze, natychmiast słychać w słuchawkach (jakby funkcja ANC była aktywna, choć nie jest i słuchawki jej nie posiadają).
Po wejściu na kanał Discorda, połączeniu przez Messenger (przeglądarka) lub nawet przy otwarciu Ustawienia → System → Dźwięk — mikrofon się aktywuje i dźwięki z otoczenia natychmiast słyszę w słuchawkach.
Problem dotyczy tylko mnie — rozmówcy nie słyszą echa ani szumów.
Na innym komputerze słuchawki działają idealnie, więc sprzęt jest sprawny.
Zaktualizowałem wszystkie sterowniki audio, USB, chipset oraz BIOS.
Próbowałem różnych portów USB.
Sprawdziłem i wyłączyłem opcję „Nasłuchuj tego urządzenia” w ustawieniach mikrofonu.
Odinstalowałem i zainstalowałem ponownie Discorda, przeglądarkę, sterowniki audio.
Zrobiłem czystą instalację Windowsa 10 i 11 – bez efektu.
Brak dodatkowego softu dźwiękowego typu Realtek, Dolby itp.
Słuchawki: Logitech G435
Nawet gdy te dwie opcje są wyciszone, nadal słyszę nasłuch z mikrofonu
AI: Podaj proszę dokładną specyfikację problematycznego komputera (model płyty głównej, procesor, karta dźwiękowa – jeśli jest osobna, model, itp.).
Płyta główna: MSI B650 GAMING PLUS WIFI
Procesor: AMD 7700X
Karta dźwiękowa zintegrowana
AI: Czy na tym komputerze masz podłączone lub zainstalowane inne urządzenia audio (np. inne mikrofony, słuchawki, karty dźwiękowe USB/Bluetooth) w tym samym czasie?
Nie