logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alarm DSC – żółty trójkąt, co oznacza i jak skasować?

mad3l 01 Maj 2025 15:52 1290 4
  • #1 21536262
    mad3l
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Czy macie, koledzy, rozeznanie w alarmach DSC?
    Mam na keypadzie żółty trójkąt na keypadzie na piętrze i nie wiem, co oznacza, ani jak się go pozbyć.
    Zapewne jest to po ostatniej awarii skrętki, lecz może i świeciło się wcześniej — ciężko stwierdzić.

Centrala DSC PC1616
    Keypad PC1404RKZ

Panel sterowania alarmem DSC z żółtą trójkątną ikoną ostrzeżenia świecącą na klawiaturze.
  • #2 21536269
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    Ocena: 243
    Masz usterkę (awarię). Jak sprawdzić, co się dzieje -> instrukcja obsługi str 18.
    Załączniki:
    • PC1616,1832,1864_o 4.1.pdf (572.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21536273
    mad3l
    Poziom 11  
    Wygląda na to, że mam usterkę:
    [1] / [1]. Wyładowany akumulator (zmierzyłem spoczynkowe i ma 13,4 V)
    [8] Błędne ustawienie czasu centrali.

Czy z manipulatora można wprowadzić czas, czy tylko kablem z DLS-a?
  • #4 21536286
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    Ocena: 243
    Czas można ustawić z klawiatury - strona następna w instrukcji 5.5. Specjalne funkcje użytkownika [*][6] punkt 1.

Ten wyładowany akumulator może stanowić problem. Spójrz do Twojego poprzedniego tematu - tam chłopaki sugerowali Ci , abyś przyjrzał się bezpiecznikowi SMD, zaraz obok listwy przyłączeniowej, po lewej jej stronie. Gdy porównasz swoje zdjęcie ze zdjęciem fabrycznie nowej centrali (jest zdjęcie w temacie) to zauważysz, że u ciebie tego bezpiecznika brak. To bezpiecznik odpowiedzialny za ładowanie i odbiór prądu z akumulatora.
    Bez niego centrala będzie pracować, ale nie będzie podtrzymania jej pracy podczas braku 230V i za każdym razem będziesz musiał ustawiać zegar.
  • #5 21536336
    mad3l
    Poziom 11  
    juan cabrillo napisał:
    Czas można ustawić z klawiatury - strona następna w instrukcji 5.5. Specjalne funkcje użytkownika [*][6] punkt 1.

...Spójrz do Twojego poprzedniego tematu - tam chłopaki sugerowali Ci, abyś przyjrzał się bezpiecznikowi SMD, zaraz obok listwy przyłączeniowej, po lewej jej stronie...

Rozumiem, tylko że przyglądałem się temu punktowi i wygląda, jakby nigdy nic tam nie było.
    (nie ma charakterystycznego przerwanego lutu)
    Ponadto zauważyłem, że jego PCB wygląda nieco inaczej, jakby inna rewizja (górny lewy róg mocno się różni). Aha i u mnie też tak jest, ale niżej przy samej listwie.

Zbliżenie na płytę główną systemu alarmowego z widocznym okablowaniem i przykręconymi przewodami.

Podłączyłem akumulator do stacji, rozładuję go, a później naładuję i sprawdzę.
    Dzięki za instrukcję i pomoc.
    Poinformuję, jak co dalej, jak naładuję
REKLAMA