logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Panasonic NH-P80S1 – kod błędu U15 po 2 min, suszarka wyłącza się mimo sprawnej pompy

Wolf45 02 Maj 2025 09:18 183 3
REKLAMA
  • #1 21536861
    Wolf45
    Poziom 7  
    Witam, moja suszarka Panasonic NH-P80S1 na każdym programie dokładnie po 120 sekundach od uruchomienia wyświetla kod błędu U15 i wyłącza się.
    Rzecz w tym, że pompa skroplin działa bez zarzutu, nawet jak wleję pół litra wody do pojemnika pod skraplaczem, to wysysa ją w 30 sekund do zbiornika w szufladzie, ale błąd „zbiornik pełny” i tak wyskakuje.
    Może ktoś z Was wie, co to może być?
    Pozdrawiam
    Włodek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21537050
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 872
    Sprawdź czujnik przy pompie , który ma dać sygnał że woda wypompowana a to musi wiedzieć sterownik.
    Jak pływak nie opadnie to nie będzie sygnału , może leży kontaktron w tym czujniku?
  • REKLAMA
  • #3 21537083
    Wolf45
    Poziom 7  
    Dziękuję, dam jeszcze sobie i suszarce szansę, aczkolwiek łatwo do tej pompy dostać się nie można.
    Myślę, że do jutra napiszę, co z tego wyszło. Pytałem też SI, odpowiedziała, że to albo pompa zatkana, albo padła płyta główna.
    Zobaczymy.
    Do usłyszenia.
    W
  • #4 21538365
    Wolf45
    Poziom 7  
    Problem jest rozwiązany, uwaga o zawieszonym pływaku była słuszna. Wprawdzie w tym modelu nie ma pływaka, a poziom wody w zbiorniku na skropliny badają dwie elektrody, to ilość zanieczyszczeń powodowała ich permanentne zwarcie i błędną informację o jego przepełnieniu. Po wyczyszczeniu suszarka działa jak nowa. Dziękuję i pozdrawiam.
    Wolf45
REKLAMA