logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UNI-T UT70B – miernik nie działa, ledwo co wyświetla, buzzer piszczy

wojtek_roman 02 Maj 2025 10:51 360 2
REKLAMA
  • #1 21536940
    wojtek_roman
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam

Posiadam miernik UNI-T UT70B. Niestety chyba przez przypadek coś zwarłem i obecnie miernik ledwo co wyświetla oo o, poza tym przy włączeniu na pomiar napięcia buzzer ciągle pipczy... Znalazłem do niego schemat i zaraz za baterią jest stabilizator NJU7201, jego wyjście jest podpięte do masy. Zakładam, że chodzi o wytworzenie napięcia dodatniego i ujemnego dla wzmacniaczy, czyli podbicie potencjału masy...
    W dokumentacji znalazłem, że napięcie wyjściowe zależy od wersji układu.
    Zgaduję, że to byłby stabilizator na 4,5 V (połowa z baterii), ktoś ma pomysł, jak to sprawdzić w rzeczywistości?
    Może znacie jakieś łatwo dostępne zamienniki w takiej obudowie?
    Załączniki:
    • ut70b_digital_multimeter_sch.pdf (179.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • UNI-T UT70B – miernik nie działa, ledwo co wyświetla, buzzer piszczy stab2.jpg (2.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21538497
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 570
    Po pierwsze to trzeba zobaczyć gdzie jest we/wy i Masa . Ja bym nie stawiał na 4,5v tylko raczej na 3V w podobnej wielkości występuje np L1117-3.0 jest w nieco innej obudowie ale możliwe że się zmieści ( po środku ma wyjście .
  • #3 21539304
    wojtek_roman
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Brzmi to sensownie. Po weekendzie skombinuję drugi miernik i poparzę, gdzie co jest. Może to tylko stabilizator, jak nie, to trzeba będzie kupić nowy miernik.
    Macie coś do polecenia z auto off?
REKLAMA