logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CorelDRAW X5 na Windows 11 – niewidoczne okno ustawień kolorów po kliknięciu obiektu

annapracowniafox 02 Maj 2025 12:39 690 2
REKLAMA
  • #1 21537012
    annapracowniafox
    Poziom 2  
    Cześć, zainstalowałam Corela X5 na Windows 11 i... nie wyświetla się okno z modelami kolorów. Po kliknięciu na kolor danego obiektu na dolnym pasku powinno się pojawić okno z możliwością ręcznego ustawienia procentowej zawartości danego koloru. Chyba wyskakuje, bo słyszę dźwięk, jak chcę odkliknąć, ale go nie widać. Proszę, pomóżcie, dobrzy ludzie, bo już 2 dni się z tym męczę.
  • REKLAMA
  • #2 21537094
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 472
    Prawdopodobnie Corel Draw X5 nie jest zgodny z Windows 11 i nic z tym nie da się zrobić. Instalacja Corel Draw to część sukcesu. Sam mam Corel Draw X4, który nie działa na w Windows 10. Już sama jego instalacja była problematyczna. Później część menu programów z tego pakietu była niewidoczna. Na koniec firma Corel uznała tą próbę instalacji Corel Draw X4 w Windows 10 za piractwo i zablokowała mi Corela X4. Z wyglądu jest to oryginalna pudełkowa wersja Home & Student. O blokowaniu "pirackich" wersji Corel Draw przez firmę Corel można poczytać w internecie. Prawda zapewne leży gdzieś pod środku.

W podziękowaniu firmie Corel, zakupiłem licencję na pakiet graficzny Affinity. Możesz wybrać też darmowy Inkscape, Gimp i Darktable. Patrząc z perspektywy czasu wybór pakietu Corel Draw nie był dobrym wyborem. Pliki tego programu są słabo wspierane przez inne oprogramowanie graficzne i przy próbie odejścia od programu Corel będzie problem ich otwarciem lub konwersją.
  • #3 21537108
    annapracowniafox
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Załatwiłam problem przy pomocy Copilot, asystenta AI, F8 przy uruchamianiu, co prawda na nowo trzeba było ustawiać niewidoczny pasek menu i skróty klawiaturowe, ale to już robiłam na początku, więc wiedziałam jak... Mimo to dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
REKLAMA