logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Parkside PLCP-016A – naprawa oraz garść informacji.

Kiermasz 02 Maj 2025 14:11 858 1
REKLAMA
  • #1 21537072
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 191
    Dzień dobry,
    Na stół trafiła mi ładowarka Parkside PLCP-016A z usterką przetwornicy sieciowej. Uruchomiłem ją, lecz postanowiłem podzielić się garścią informacji.
    Mam nadzieję iż innym ułatwi to życie :)

Otóż:
    - kontroler PWM pasujący w tym egzemplarzu, to LD7536R. (Oryginalnie siedział 01G12) *
    - Dioda ZD1 w obudowie mini-MELF, minimum Vz=16V, gdyż LD7536R startuje dopiero od 16V. Spolaryzowana katodą do bazy Q4.
    - R14 2,4Ω w obudowie 1206 **
    - R7-R10 = 1,5Ω/1206. Rezystor pomiarowy dla funkcji OCP ***
    - Q4, bipolarny NPN, zamontowałem 1Gt (BC847CW) i układ chodzi, lecz widzę tam coś o wyższym Vceo. Np. MMBT5551LT1G
    - Q1, główny mosfet. Oryginalnie siedzi HF4N60, jako zamiennik podchodzi BUZ90A.
    - Mostek greatza UBS8, ja wsadziłem DB107S. Odrobinę mocniejszy.

Te wszystkie elementy lecą i na odchodne zostawiają dziurę w macie serwisowej, jeśli pomylimy model kontrolera PWM :)
    Dorzucam nieco zdjęć płyty.
    ------
    * Uwaga na funkcję pinu numer 3. Jeśli mamy zalutowany odpowiednik R15 w podobnej konstrukcji, to wówczas należy montować SG6859ATZ.
    ** Na zdjęciach jest 2,7Ω w obudowie 0805, gdyż taki miałem, a wystarcza do testów.
    *** Znowu miałem tę wartość tylko w obudowie 0805.

Płytka drukowana ładowarki Parkside PLCP-016A z widocznymi elementami elektronicznymi oraz ścieżkami, leżąca na zielonej macie serwisowej. Termowizyjne zdjęcie płytki drukowanej ładowarki Parkside z pomiarem temperatury 29,8°C. Obraz termowizyjny płytki elektronicznej z zaznaczonymi miejscami o temperaturze 42,9°C i 33,6°C.
    Zbliżenie na fragment płytki PCB z komponentami SMD i układem scalonym oznaczonym „01M-P55 DP”. Widok zbliżeniowy fragmentu płytki drukowanej ładowarki Parkside PLCP-016A z elementami SMD i oznaczeniami rezystorów. Zbliżenie na układ scalony LD7536R zamontowany na płytce PCB, widoczne wyprowadzenia lutowane. Zbliżenie na elementy SMD na zielonej płytce PCB, w tym rezystory i diody, z widocznymi oznaczeniami K72X, 1AM, 1001 i 473. Zbliżenie na układ scalony LM358 zamontowany na płytce PCB z widocznymi ścieżkami i lutowaniem powierzchniowym. Zbliżenie na stabilizator napięcia 78105 w obudowie SMD, zamontowany na zielonej płytce PCB, oznaczenie IC2.
    Zbliżenie na układ scalony LD7536R na zielonej płytce PCB z widocznymi połączeniami lutowanymi. Układ scalony SMD zamontowany na zielonej płytce PCB w dużym zbliżeniu, oznaczenie 01G002. Zbliżenie na element SMD na zielonej płytce PCB, widoczna dioda z oznaczeniem „7A1” oraz ścieżki i pola lutownicze wokół niej. Zbliżenie fragmentu płytki PCB z elementami SMD, w tym rezystorami i diodą. Zbliżenie na diodę SMD oznaczoną T4 obok oznaczeń R8 i R9 na płytce PCB. Zbliżenie na elementy SMD zamontowane na zielonej płytce drukowanej, widoczny układ oznaczony jako 4313F.
    Zbliżenie układu scalonego z oznaczeniem 01G12 na płytce PCB.
  • REKLAMA
  • #2 21537095
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 620
    Koszt części gdyby trzeba choćby na aliexpresie kupować wyjdzie pewnie w okolicach kosztu nowej ładowarki w Lidlu :) Jedyna opłacalność jak mamy w domowych zasobach odpowiednie podzespoły.
    Ja korzystając z chwili wolnego czasu naprawiłem ostatnio ładowarkę do aku. tego typu
    Czarna bateria z czerwonym spodem oznaczona jako X12V TEAM, przeznaczona do elektronarzędzi.
    która z kilka lat czekała na naprawę a akumulatory ładowałem zasilaczem lab.
    Nawet była podobnie jak Twoja rozwiązana ale ja się nie pier...... tylko po pierwotnej stronie wstawiłem TOP224YN +elementy według jego aplikacji, wszystko z odzysku z jakiegoś tunera DVB.
REKLAMA