logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xbox Series X – brak NAT i Teredo przez Wi-Fi, działa tylko po kablu, Xbox One X OK

Marshtel 02 Maj 2025 14:31 585 4
REKLAMA
  • #1 21537089
    Marshtel
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Witam, nie bardzo wiem który dział - konsole czy sieci.

Taka sytuacja: Xbox Series X nie łapie ustawień NAT przez wi-fi, to znaczy łapie tylko wtedy gdy wejdę w offline i wrócę online. Wtedy pokaże otwarty NAT. Ale jak już kliknę w test połączenia, to testu nie przejdzie. Rodzaj NAT: Niedostępne. Nie można uzyskać adresu IP połączenia Teredo. Na kablu śmiga elegancko.

W pokoju stoi Xbox One X i tam problemu nie ma. Oczywiście nie mogę się połączyć w grze online, kręci, kręci i nie można nawiązać połączenia po akceptacji zaproszenia.
    Próbowałem ręcznie ustawiać IP, mieszać portami. Nic. W routerze pokazuje otwarty port UPnP ten który ustawię w konsoli, ale na tym koniec. I tylko przez wi-fi. Próbowałem też użyć DMZ, bez rezultatu. W routerze pokazuje używany port, ale w konsoli NAT niedostępny.

Dwa Xboxy nie mogą być w tej samej sieci w-fi, czy o co chodzi?
  • REKLAMA
  • #2 21541527
    roxio
    Poziom 27  
    Ocena: 211
    Na Xboxie;
    Ustawienia -> Ustawienia sieci -> Zaawansowane -> QoS
    Wyłącz DSCP i WMM
    Zrestartuj konsolę

W routerze włącz uPnP, jaki masz router? Obsługuje ipV6?
  • REKLAMA
  • #3 21541906
    Marshtel
    Poziom 12  
    UPnP jest cały czas włączone, dodatkowo ten jeden dedykowany port z ustawień połączenia jest otwarty cały czas. Funkcje QoS wyłączyłem. Ręcznie otworzyłem też port Teredo. Niewiele to zmieniło, jak są włączone dwie konsole to Series X przez wi-fi nie ma NAT, a gram w tą samą grę, sam ze sobą - pakuje expa :) Czasem zaskoczy, ale po dwóch, trzech sesjach znowu nie mogę się połączyć i muszę podpinać kabel.

PDP Type: IPv4v6 (próbowałem też na samym v4)
    Ale nigdy nie widziałem żeby jakieś urządzenie miało przypisany IP v6.
    Router Fritzbox 4040
  • REKLAMA
  • #4 21541946
    roxio
    Poziom 27  
    Ocena: 211
    W routerze w zakładce Internet -> Filtry powinna być pozycja Teredo-Filter Enable, odznacz.
  • #5 21542099
    Marshtel
    Poziom 12  
    Wyłączyłem. Nie ma zmian. Jak jest włączony tylko Series X to przez wi-fi działa normalnie. Coś się musi ze sobą gryźć, tylko już nie mam pomysłu co.
REKLAMA