>>21540481 Dopóki nie zmierzysz napięcia i nie podasz to nikt Ci nic nie doradzi... Tak jak pisałem w poprzednim poście, gdy będzie około 24V to masz w internecie pełno ściemniaczy... Ale gdy będzie 48V to kupiłbym trafo toroidalny 230/48V o odpowiedniej mocy i oprócz mostka prostowniczego i kondensatora na przykład taki ściemniacz:
Link Lub taki:
Link A gdy będzie tam inne, pośrednie napięcie to trzeba od w/w trafa odwinąć odpowiednią ilość zwojów wtórnych aby dostosować napięcie. W ogóle zacząłbym od tego o co prosiłem, czyli od pomiaru napięcia jaki daje Ci Twój zasilacz a także od rozpoznania jak są połączone Twoje diody LED i na jakie napięcie i prąd jest pojedyncza dioda LED a do tego potrzebny jest miernik (multimetr) a także przydatnym jest tester LED np. taki:
Link
Jeżeli masz 32 diody a one są 3 voltowe to prawdopodobnie są połączone w sposób mieszany czyli równolegle dwa szeregi po 16 sztuk w szeregu bo 16x3V=48V co może być zgodne z właściwościami Twojego zasilacza... Do ustalenia tego znakomitym narzędziem przy ukrytych ścieżkach jest również w/w tester LED jaki poleciłem... Diody LED to wdzięczny temat, ale potrzeba trochę wiedzy i w/w narzędzi aby przeróbki się udały... Gdy w/w opisany sposób jest dla Ciebie za trudny lub zbyt kłopotliwy to polecam jak w poprzednim poście zakup gotowej lampy ściemnialnej... Gdy zależy Ci na obudowie tej lampy co masz to możesz zrezygnować ze swojego zasilacza oraz z LED na matrycy, gdy nie chce Ci się ustalać lub nie umiesz ustalić tego o co prosiłem i nakleić na niej paski LED na 12V i dokupić jakikolwiek ściemniacz na 12V... Wyjścia przeważnie są dwa, jak nie więcej... Takie rozwiązanie pozwoli Ci na przyszłość wymieniać spalone paski LED 12V na nowe jak i ściemniacz 12V na nowy bo przypuszczam, że standard 12-to voltowy jeszcze długo będzie popularnym i popularniejszym od 24V, 36V czy 48V?... Po ustaleniu napięcia jakiego wymagają lub otrzymują Twoje LED możesz dokupić trafo toroildalne na takie napięcie o odpowiedniej mocy i do tego mostek prostowniczy oraz ściemniacz jaki sam zaproponowałeś w pierwszym swoim poście :
Link i to też powinno zagrać: Wniosek: zamiast Twojego zasilacza stało-prądowego musisz zastosować zasilacz stało-napięciowy i do tego ściemniacz aby zasilacz i ściemniacz ze sobą "nie walczyły" a współpracowały jak koledzy wyżej Ci proponowali.... Jednak gwarancję poprawnej współpracy dwóch urządzeń, może Ci dać tylko ten co przerabiał taki sam przypadek jak Twój a na to możesz długo czekać na tym forum... Pozdrawiam