logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ściemniacz do lampy LED z driverem DF8-12 W 26-42 V/230 mA – jaki model wybrać?

dominik_fil 02 Maj 2025 22:26 324 6
  • #1 21537417
    dominik_fil
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Mam przełącznik podświetlany dotykowy.
    Z rozdzielni do puszki przełącznika idą dwa kable L i N, a z przełącznika do lampy LED też L i N.
    Nie mogę pod wyłącznik do puszki wstawić nie, bo nie mam już tam miejsca.

Lampa LED taka jak na zdjęciu oraz sterownik do LED-ów DF8-12W 26-42 V/230 mA.

Chcę w lampie LED umieścić jakiś ściemniacz, który albo będzie działał krokowo, czyli kilka wgranych poziomów, albo będzie można sterować i ustawić konkretną wartość.

Biały zasilacz LED DF8-12W, z opisem parametrów wejścia i wyjścia, leżący na drewnianej powierzchni.
    Płytka LED z diodami SMD zamontowana w metalowej oprawie, z widocznym podłączeniem przewodów do złącza.

Dodano po 1 [godziny]:

Czy takie coś może zadziałać?

https://psmart.pl/pl/p/Sciemniacz-LED-DIM-ZigBee-RF-seria-GL-HUE-TUYA/1539
  • #2 21537587
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6133
    Regulacja prądu za stabilizatorem prądu nie powinna działać poprawnie, jeden układ będzie "walczył" z drugim, powodując przeciążenia. Za układem sterowania LED nie powinno być nic, co może rozłączyć obwód, bo ponowne załączenie może spalić LED-y. Poprawne jest zastosowanie układu sterowania z wejściem 0-10 V do ściemniania.

Niektórzy łączą na pałę i mówią "u mnie działa", i nie obchodzi ich, jakie prądy impulsowe tam płyną, ja nie pochwalam takiego technicznego barbarzyństwa.
  • #3 21537599
    dominik_fil
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    >>21537587
    Czy możesz coś polecić? Kompletnie nie wiem jakie urządzenia wybrać.

Dodano po 34 [minuty]:

jarek_lnx napisał:
    Regulacja prądu za stabilizatorem prądu nie powinna działać poprawnie, jeden układ będzie "walczył" z drugim, powodując przeciążenia. Za driverem LED nie powinno być nic co może rozłączyć obwód, bo ponowne załączenie może spalić LEDy. Poprawne jest zastosowanie drivera z wejściem 0-10V do ściemniania.

Niektórzy łączą na pałę i mówią u mnie działa i nie obchodzi ich jakie prądy impulsowe tam płyną, ja nie pochwalam takiego technicznego barbarzyństwa.

Czy to urządzenie będzie ok przed driverem?

https://miboxer.com/pl/produkt/ac-triak-sciemniacz-zigbee-3-0-2-4g-push
  • #4 21537631
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1397
    Zmieniłbym podejście do tematu, zbadał jakie napięcie daje Twój driver na zaciski +/- LED i zamiast Twojego drivera szukał ściemniacza pod takie napięcie lub sam skonstruował... Mam na myśli to, że gdy tam jest 24V to w sprzedaży znajdziesz wiele gotowych rozwiązań. U mnie taki zdaje egzamin dla taśm 12-24V.: Link Albo zakupił "ściemnialny" komplet bez kombinowania?
  • #5 21538673
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6133
    dominik_fil napisał:
    Czy to urządzenie będzie ok przed driverem?
    Nie istnieje takie urządzenie które będzie ok. Trzeba wymienić driver an taki przystosowany do ściemniania
  • #7 21541632
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1397
    >>21540481 Dopóki nie zmierzysz napięcia i nie podasz to nikt Ci nic nie doradzi... Tak jak pisałem w poprzednim poście, gdy będzie około 24V to masz w internecie pełno ściemniaczy... Ale gdy będzie 48V to kupiłbym trafo toroidalny 230/48V o odpowiedniej mocy i oprócz mostka prostowniczego i kondensatora na przykład taki ściemniacz: Link Lub taki: Link A gdy będzie tam inne, pośrednie napięcie to trzeba od w/w trafa odwinąć odpowiednią ilość zwojów wtórnych aby dostosować napięcie. W ogóle zacząłbym od tego o co prosiłem, czyli od pomiaru napięcia jaki daje Ci Twój zasilacz a także od rozpoznania jak są połączone Twoje diody LED i na jakie napięcie i prąd jest pojedyncza dioda LED a do tego potrzebny jest miernik (multimetr) a także przydatnym jest tester LED np. taki: Link
    Jeżeli masz 32 diody a one są 3 voltowe to prawdopodobnie są połączone w sposób mieszany czyli równolegle dwa szeregi po 16 sztuk w szeregu bo 16x3V=48V co może być zgodne z właściwościami Twojego zasilacza... Do ustalenia tego znakomitym narzędziem przy ukrytych ścieżkach jest również w/w tester LED jaki poleciłem... Diody LED to wdzięczny temat, ale potrzeba trochę wiedzy i w/w narzędzi aby przeróbki się udały... Gdy w/w opisany sposób jest dla Ciebie za trudny lub zbyt kłopotliwy to polecam jak w poprzednim poście zakup gotowej lampy ściemnialnej... Gdy zależy Ci na obudowie tej lampy co masz to możesz zrezygnować ze swojego zasilacza oraz z LED na matrycy, gdy nie chce Ci się ustalać lub nie umiesz ustalić tego o co prosiłem i nakleić na niej paski LED na 12V i dokupić jakikolwiek ściemniacz na 12V... Wyjścia przeważnie są dwa, jak nie więcej... Takie rozwiązanie pozwoli Ci na przyszłość wymieniać spalone paski LED 12V na nowe jak i ściemniacz 12V na nowy bo przypuszczam, że standard 12-to voltowy jeszcze długo będzie popularnym i popularniejszym od 24V, 36V czy 48V?... Po ustaleniu napięcia jakiego wymagają lub otrzymują Twoje LED możesz dokupić trafo toroildalne na takie napięcie o odpowiedniej mocy i do tego mostek prostowniczy oraz ściemniacz jaki sam zaproponowałeś w pierwszym swoim poście : Link i to też powinno zagrać: Wniosek: zamiast Twojego zasilacza stało-prądowego musisz zastosować zasilacz stało-napięciowy i do tego ściemniacz aby zasilacz i ściemniacz ze sobą "nie walczyły" a współpracowały jak koledzy wyżej Ci proponowali.... Jednak gwarancję poprawnej współpracy dwóch urządzeń, może Ci dać tylko ten co przerabiał taki sam przypadek jak Twój a na to możesz długo czekać na tym forum... Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem doboru ściemniacza do lampy LED z driverem DF8-12W 26-42V/230mA, gdzie instalacja posiada ograniczone miejsce w puszce przełącznika. Zwrócono uwagę, że stosowanie ściemniacza za stabilizatorem prądu (driverem) jest niepoprawne i może prowadzić do przeciążeń oraz uszkodzenia diod LED, ponieważ układy sterujące prądem będą ze sobą kolidować. Zalecane jest użycie drivera z funkcją ściemniania, np. z wejściem 0-10V, lub dobranie ściemniacza kompatybilnego z napięciem wyjściowym drivera. Konieczne jest zmierzenie napięcia na wyjściu drivera, aby dobrać odpowiedni ściemniacz lub rozważyć wymianę drivera na model przystosowany do ściemniania. W przypadku napięć wyższych (np. 48V) sugerowano zastosowanie transformatora toroidalnego i odpowiedniego ściemniacza. Podano przykłady ściemniaczy ZigBee oraz triakowych, jednak podkreślono, że bez pomiaru napięcia i znajomości parametrów LED nie można jednoznacznie doradzić konkretnego modelu. Wskazano również na potrzebę rozpoznania konfiguracji połączeń diod LED oraz ich parametrów prądowo-napięciowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA