logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS FX516PC – jak wyłączyć uszkodzoną wlutowaną pamięć RAM przez BIOS lub edycję wsadu?

Wicu615 03 Maj 2025 23:31 213 1
REKLAMA
  • #1 21538223
    Wicu615
    Poziom 7  
    ASUS FX516PC
    Cześć, posiadam laptopa ASUS FX516PC, mam problem w nim z pamięcią RAM wbudowaną/lutowaną. Laptop wyrzuca blue screen z informacją, że to pamięć RAM, i MemTest to potwierdza. Czy ktoś w tym modelu wyłączał ją w jakiś sposób? (Laptop posiada też slot z wymienną pamięcią RAM i chciałbym, żeby na tej działał.) Jest oprogramowanie na vinafix.com do wyłączania takich rzeczy, ale nie działa w moim przypadku lub nie wiem, jak go użyć. Może ktoś się spotkał już z czymś takim? Albo coś poradzi, jak podejść do tematu?
    Poniżej załączę wsad kości BIOS, który odczytałem, może ktoś wie, jak to edytować lub co innego zrobić?
    AI: Czy próbowałeś uruchomić laptopa tylko z pamięcią w slocie (np. wyjmując kość i wkładając inną), i czy wtedy problem z blue screenami nadal występuje?
    tak, nadal występuje
    AI: Jaką masz dokładnie wersję BIOS/UEFI w swoim laptopie i czy próbowałeś ją aktualizować?
    jest najnowsza wersja 330 dostępna na stronie asus.com
    Załączniki:
    • bios_backup2.bin (16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21538367
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    To się chyba nie da programowo.

Nawet wylut uszkodzonych modułów nie pomoże bo zapewne wymagana jest obecność tej wlutowanej pamięci do poprawnego działania.
REKLAMA