logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Rota Matic P2 Hörmann – brama 2-skrzydłowa, skrzydło A wykrywa przeszkodę przy domykaniu

adrian455555 04 Maj 2025 20:36 378 15
  • #1 21539070
    adrian455555
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Sterowanie Rota Matic P2 Hörmann
    Brama 2-skrzydłowa, skrzydło A domyka się do B. Czasem podczas domykania skrzydła A do B brama się otwiera, tj. wychwytuje przeszkodę (lecz nie ma nic, po prostu skrzydło A domyka się do już zamkniętego skrzydła B i otwierają się oba skrzydła ok. 30 cm). Po 2/3-krotnej próbie zamknięcia brama przez jakiś czas normalnie się zamyka.
    Co się dzieje?
  • #2 21539088
    Black_Ghost
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Widoczne drugie skrzydło ma wiekszy opór(pewnie na zawiasach)i automat wykrywa przeszkode. Sprawdz jak jak skrzydło zachowuje się w trybie recznym.
  • #3 21539117
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1016
    adrian455555 napisał:
    Po 2/3-krotnej próbie zamknięcia brama przez jakiś czas normalnie się zamyka.
    Co się dzieje?

Albo siłowniki nie są w jednej osi, usadowione poziomo, albo skrzydło A stawia opór, wysprzęgl problematyczny siłownik, albo lepiej odepnij go od skrzydła i ręcznie spróbuj jak chodzi skrzydło na zawiasach.

Można też spróbować zwiększyć siłę ciągu na centrali jeżeli posiada taką opcję.
  • #4 21539129
    adrian455555
    Poziom 9  
    Skrzydło chodzi luźno. Po prostu kółka najeżdżają na stopkę, domyka się skrzydło A do B i otwierają się.

Dodano po 3 [minuty]:

Otwarta metalowa brama wjazdowa z ozdobnymi wzorami na wiejskim podjeździe.

I tak się otwiera
  • #5 21539138
    Black_Ghost
    Poziom 13  
    adrian455555 napisał:
    domyka się skrzydło A do B i otwierają sie

to jest typowe zachowanie kiedy brama napotyka przeszkodze(opor) możesz sprobować pomóc zamknąć drugie skrzydło reką. Jezeli sie zamknię to szukasz przyczyny... Mozesz zwiększyć siłe ciągu drugiego siłownika ewnetualnie zaprogramować brame na nowo. Zawiasy kiedy ostatnio smarowane?
  • #6 21539151
    adrian455555
    Poziom 9  
    Brama w marcu smarowana, gdy się delikatnie popchnie, to się zamyka. Po prostu, tj. pisze, że się domknie fajnie, tj. zawsze, ale się otwiera i nie ma żadnej przeszkody.

Czy może się sterownik psuć po roku?
    Na siłownikach jest imbus - chyba krańcówek, może tam coś poustawiać?
  • #7 21539184
    Black_Ghost
    Poziom 13  
    adrian455555 napisał:
    Czy może się sterownik psuć po roku?

Wątpie ze to sterownik.
    adrian455555 napisał:
    Na siłownikach jest imbus + - chyba krańcówek może tam coś poustawiać

Tak, to jest krancówka. Jednak gdyby jakims cudem sie przestawiła, skrzydło zatrzymało by się a nie odwróciło kierunek.
  • #8 21539201
    adrian455555
    Poziom 9  
    W sumie, jakby była nawet przestawiona, to by się to działo cały czas, a nie co jakiś czas.

Jutro jeszcze raz zaprogramuję. Jeśli prędkość otwierania/zamykania dam na max, to nie powinno się nic stać?
  • #9 21539207
    Black_Ghost
    Poziom 13  
    adrian455555 napisał:
    W sumie jakby była nawet przestawiona to by się to działo cały czas a nie co jakiś czas

Dokładnie.
    adrian455555 napisał:
    Jeśli prędkość otwierania zamykania dam na max to nie powinno się nic stać ?

Prędkości? A nie siły czasem? Nie dawaj na masks. Ustaw tyle ile potrzeba.
  • #10 21539235
    adrian455555
    Poziom 9  
    Mogę ustawić siłę i prędkość.

Dodano po 1 [minucie]:

Za długo jest ten bieg wolny, a jakoś nie wychodzi mi przestawienie tego :)
  • #11 21539253
    rokbok
    Poziom 40  
    adrian455555 napisał:
    Po prostu kółka najeżdżają na stopkę

To może być przyczyną nadmiernego oporu, jak masz możliwość to zdemontuj to kółko, sprawdzisz czy ono jest przyczyną, w sumie to nie wiem po co one tam są, chyba że na zawiasach są takie luzy że dół skrzydła opierał by się o podłoże.
  • #12 21539258
    adrian455555
    Poziom 9  
    Po to, aby podtrzymywać bramę, kółka się kręcą i tak jak wcześniej pisałem, nie ma problemu z najazdem na stopkę. Problem jest, jak domknie się już brama, to tak chciała iść dalej, no i wykrywa przeszkodę wtedy.
  • #13 21539276
    rokbok
    Poziom 40  
    adrian455555 napisał:
    Po to aby podtrzymywać bramę kółka.asie kręcą

Skoro Ci tak pasuje to ok, podałem Ci jedną z możliwości, chyba nie sądzisz że to widzimisie bramy że tak się zachowuje, jest przyczyna, jest i skutek, ale jak nie chcesz drogą eliminacji się upewnić że to nie to, no cóż ;).
  • #14 21539289
    adrian455555
    Poziom 9  
    Wszystkiego trzeba spróbować :) Pytałeś, po co mi te kółka, to napisałem :)
  • #15 21539295
    rokbok
    Poziom 40  
    A ja Ci napisałem że kółka nie są potrzebne, śmiem twierdzić że setki tysięcy, jak nie więcej funkcjonuje bez kółek, zwłaszcza w bramach gdzie skrzydło ma 2, 2 i pół metra, a Twoje skrzydło tak na oko nie ma nawet 2 metrów.
    Ale chciałeś kółka no to masz, Twoja sprawa.
  • #16 21790735
    adrian455555
    Poziom 9  
    Poddałem się

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy sterowania bramą dwuskrzydłową Hörmann z siłownikami Rota Matic P2, gdzie skrzydło A podczas domykania do skrzydła B wykrywa fałszywą przeszkodę i następuje automatyczne otwarcie bramy na około 30 cm. Przyczyną może być większy opór mechaniczny drugiego skrzydła, niewłaściwe ustawienie siłowników (np. brak osiowości), lub zbyt długi bieg wolny siłownika. Kółka podtrzymujące bramę nie są przyczyną problemu, lecz mogą wpływać na opór. Zalecane jest sprawdzenie pracy skrzydła w trybie ręcznym, smarowanie zawiasów, regulacja siły ciągu siłowników w centrali sterującej oraz ewentualne ponowne zaprogramowanie sterownika. Krańcówki na siłownikach raczej nie powodują odwrócenia kierunku ruchu, a problem pojawia się sporadycznie, co wyklucza ich uszkodzenie. Zwiększanie prędkości zamykania nie jest zalecane, lepiej dostosować siłę do potrzeb. Ostatecznie problem może wymagać eliminacji przyczyn oporu mechanicznego i precyzyjnej regulacji siłowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA