logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wideodomofon Temzon MZ-IP-V728TW– brak otwierania elektrozaczepu 12V z pamięcią

Ragless 05 Maj 2025 09:43 264 2
REKLAMA
  • #1 21539476
    Ragless
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Zakupiłem nowy wideodomofon “chińczyk” firmy TEMZON model MZ-IP-V728TW-VDP-NE160.
    Nie działa mi otwieranie elektrozaczepu przy furtce. Wg instrukcji do elektrozaczepu należy poprowadzić dwa przewody z kasety zewnętrznej i tak też zrobiłem. Posiadam elektrozaczep z pamięcią 12V. W menu monitorów mam opcje wyboru czasu trwania impulsu. Obecnie mam ustawione na 5s. Jakie najniższe graniczne napięcie wychodzące na zaczep będzie go otwierać? Muszę to pomierzyć bo jeszcze nie zmierzyłem. Wideodomofon składa się z dwóch monitorów które zasiane dedykowanymi zasilaczami + stacja bramowa z kamerą, dwuabonentowa zasilana z monitorów. Obraz i dźwięk z kamery jest brak tylko reakcji na otwarcie elektrozaczepu. Odległość monitorów od stacji bramowej to ok max 20m. Przewody drut miedziany 0.5mm2. Sprawdziłem po lutowaniu wiązki czy przewodzą przewody ze stacji bramowej do zaczepu i przewody są ok. Przewód ze stacji bramowej do elektrozaczepu to ok 50-70cm.
    Wcześniej miałem leciwy projekcyjny wideodomofon Commax i elektrozaczep działał bez problemu.

Poniżej załączam dane wideodomofonu i schemat podłączenia. Co mogę sprawdzić, pomierzyć, ustawić.
    Z góry dziękuję za pomoc.

Zdjęcie instrukcji wideodomofonu TEMZON MZ-IP-V728TW-VDP-NE160 z danymi technicznymi i schematem podłączenia kasety i monitorów.

Schemat podłączenia wideodomofonu TEMZON model MZ-IP-V728TW-VDP-NE160 z monitorami, kamerami i elektrozaczepem.

Zdjęcie instrukcji wideodomofonu TEMZON MZ-IP-V728TW-VDP-NE160, przedstawiające tabelę parametrów technicznych oraz listę elementów zestawu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21539538
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 995
    Black/Lock i Yellow/GND powinien zwalniać elektrozaczep, sprawdź jakie napięcie jest na tych zaciskach w czasie próby otwarcia i czy się jakieś pojawia.

Dodano po 3 [minuty]:

Możesz też sprawdzić czy przycisk wyjścia zwalnia zaczep, do sprawdzenia należy na krótko zewrzeć wejścia Red i White.

Dodano po 9 [minuty]:

Sprawdź też jakie obciążenie jest dopuszczalne elektrozaczepu, powinno to być w manualu, może należy zastosować elektrozaczep niskoprądowy.
    Dla ochrony elektroniki dobrze by było zastosować przy sanym zaczepie diodę prostowniczą 1N4007, podłączasz ją + do +, plus w diodzie jest przy pasku na niej.
  • #3 21543764
    Ragless
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Wideodomofon już działa.
    Były dwa problemy. Pierwszy to wadliwa wtyczka z wiązką która była dołączona do zestawu. Nie było przewodzenia na dwóch żyłach wiązki cztero przewodowej.
    Drugi problem to inne kolory przewodów opisane w instrukcji a inne w rzeczywistości. W cztero przewodowej wiązce ( kolory: biały czerwony czarny żółty) napięcie dla zasilania elektrozaczepu miało być na przewodach żółty/czarny a było na biały/czerwony.
    Teraz działa, nie potrzeba było stosować dodatkowego zasilacza dla zaczepu.
REKLAMA