logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung WW90DG6U25LEU4 – koszt wymiany fartucha po uszkodzeniu podczas czyszczenia

OPservator 05 Maj 2025 15:22 2808 13
REKLAMA
  • #1 21539847
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1232
    Pralka Samsung WW90DG6U25LEU4

Nie chwal dnia przez zachodem słońca.

Przed majówką poleciłbym z czystym sumieniem pralkę, nie trzęsie, cicha, no super sprawa...

Skończyłem pranie, pralka upomniała się o czyszczenie bębna.

Klasycznie wyjmuję i czyszczę litr, odpalam czyszczenie bębna - fartuch był cały, bez najmniejszego uszkodzenia.

Po... 30 minutach? Zaczęła lecieć woda z bębna. Odcinam prąd, ściągam wodę, spuszczam awaryjnie z bębna, podłączam pralkę, żeby odblokować elektrozamek, wyłączam pralkę.
    Otwieram bęben i widzę "wyciągnięty" fartuch na wysokości plastikowego "cosia" pod oknem na drzwiach - wymiar i miejsce się zgadza.

Zgłosiłem usterkę do Samsunga, bo pralka jest na gwarancji, oczywiście zostałem zbyty, że uszkodzenie mechaniczne i mam sobie sam bulić.

Ile firma może policzyć za taki serwis? 120 zł na north.pl kosztuje fartuch do niej, więc jak mi rykną chorą kwotę, to wolę sobie samemu zrobić, dwóch lewych rąk nie mam :)

Najchętniej szukałbym sposobu "walki" z Samsungiem, aby oni pokryli usterkę - ja nic nie zrobiłem, używałem i dbałem.

Dodano po 9 [minuty]:

Na moje jest to wada materiałowa, a nie uszkodzenie mechaniczne, bo jak pisałem - ja dbałem o jej stan.

Doczytałem że do 12 miesięcy od zakupu to sprzedawca musi udowodnić, że to jest moja wina, a nie wada, nazywa się to domniemaniem istnienia wady w chwili zakupu.
    Przejdzie to?
  • REKLAMA
  • #2 21539857
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    Czy fartuch jest przedarty(dziura), czy wysunął się z miejsca mocowania?
  • #3 21539860
    OPservator
    Poziom 39  
    @stanislaw1954 jest "rozciągnięty" - ani to przedarcie/dziura, ani to wysunięcie się.
    Uszczelka drzwi pralki z widocznym rozciągnięciem, bez wyraźnej dziury ani przerwania.
  • REKLAMA
  • #4 21539866
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    Nie spotkałem się z czymś takim, To wygląda tak jakby ktoś ciągnął gumę w tym miejscu. Wada fabryczna?
  • REKLAMA
  • #5 21539874
    OPservator
    Poziom 39  
    stanislaw1954 napisał:
    Wada fabryczna?

Pojawiło się to dosłownie po użyciu funkcji czyszczenia bębna.
    Ciekawostka - jak już mi zalewało łazienkę, to po ogarnięciu wszystkiego usłyszałem jeszcze wodę w drzwiach - nie wiem jak się tam dostała, ale to raczej normalne też nie jest...

stanislaw1954 napisał:
    Nie spotkałem się z czymś takim

Czyli zgłaszać reklamację z tytułu rękojmi do żółtego sklepu, bo reklamację ciężej uwalić jak gwarancję?
    Prawo jest w tym momencie po mojej stronie.

PS - też nigdy nie widziałem takiego uszkodzenia, ciągnąć nikt nic nie ciągnął, jak pisałem, pralka używana zgodnie z przeznaczeniem i dbana - ja z tych ludzi co zalewają niszczarkę lubrykantem do maszyn co zapełnienie zbiornika na papier :)

O nowe zdecydowanie łatwiej dbać jak o nieznane, używane :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21539906
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6907
    Wygląda na uszkodzenie mechaniczne, czyli było coś w poprzednim praniu przytrzaśniete i przy wirowaniu wyciągnęło gumę, ale to oczywiście tylko teoria. Z serwisem po dobroci na pewno nic nie utargujesz. Możesz próbować przez federację praw konsumenta, ale sprawa czysta nie jest, więc raczej też może być ciężko.

Jeśli sam umiesz robić to kup fartuch i go wymień. Na zleconym przyjdzie pewnie zapłącić za usługę gdzieś w widełkach 200-400 w zależności co kto jak i gdzie.
  • #7 21539910
    OPservator
    Poziom 39  
    mrice napisał:
    Na zleconym przyjdzie pewnie zapłącić za usługę gdzieś w widełkach 200-400 w zależności co kto jak i gdzie.

Chodzi jedynie o fakt gwarancji tak naprawdę.
  • #8 21539916
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1590
    OPservator napisał:
    Chodzi jedynie o fakt gwarancji tak naprawdę.

No i co? Uszkodzenie wygląda na mechaniczne - ja bym niczego takiego "na gwarancji" nie uznał.

Ps, Wygląda to jak po zamknięciu między drzwiami a kołnierzem - sznurówki i wciągnięci jej razem z gumą do bębna xD

Podgrzej porządnie suszarką, może wróci na swoje miejsce.
  • #9 21539919
    OPservator
    Poziom 39  
    AsReeX napisał:
    ja bym niczego takiego "na gwarancji" nie uznał.

Wiesz gdzie dzwony biją, ale nie wiesz w którym kościele.
    Mogę sobie kołnierz wymienić, od zaraz, tylko niech część zamienna dojedzie - to nie jest problem.
    W momencie gdy nie mam plakietki "szamszung autorajzd" to tracę gwarancję po otwarciu obudowy.
    Jak zrobi to Szymcio z ASO to gwarancję dalej mam. M.in. 20 letnią na silnik inwerterowy :)
  • #10 21539928
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    I to by znaczyło że przez 20 lat nie można otworzyć obudowy?
    Zapomnij ... po 3-4 latach i tak rozlecą się łożyska i/lub amortyzatory ;-)
    I piszę to z doświadczenia z moją pralką.
  • #11 21539937
    OPservator
    Poziom 39  
    badboy84 napisał:
    Zapomnij ... po 3-4 latach i tak rozlecą się łożyska i/lub amortyzatory

Kiedyś robili lepsze pralki, poprzedni Siemens miał 12 lat i w sumie jeszcze by popracował, ale tego ciężkiego klamota nie miałem zamiaru ze sobą targać, sprzedałem bardziej potrzebującym.
  • #12 21539951
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1590
    OPservator napisał:
    W momencie gdy nie mam plakietki "szamszung autorajzd" to tracę gwarancję po otwarciu obudowy.

Od kiedy to obudowa jest "plombowana" xD

OPservator napisał:
    ak zrobi to Szymcio z ASO to gwarancję dalej mam. M.in. 20 letnią na silnik inwerterowy

No i może być nawet 30 lat! Gwarancja jest na silnik, a nie na moduł sterujący, który się psuje ^^
  • #13 21540044
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 254
    badboy84 napisał:
    I to by znaczyło że przez 20 lat nie można otworzyć obudowy?

Nie, to znaczy, że jest 20 lat gwarancji na pęczek drutu czyli silnik inwerterowy przy czym moduły
    falowników do tej pralki staną się niedostępne tak 5-7 miesięcy po gwarancji.
    Pralki chyba na razie nie są plombowane więc zainwestować w oryginalny fartuch i ...
    nie było tematu. Zamienniki mają nieraz inny odcień gumy.
    Tylko zrobić tą naprawę zgodnie ze sztuką żeby później wkręty same nie wypadały w czasie prania! :)
  • #14 21540737
    OPservator
    Poziom 39  
    Dobra, my tu gadu gadu, a przybliżoną cenę podał tylko @mrice

Pralka za 2000, nie dajmy się zwariować, wezwę już tego technika i niech robi, bo za tydzień to nie będę miał co na siebie włożyć.

Jak zdechnie to kupie nową, a tą opierniczę na części...

EDIT - sam se zrobiłem, serwis 690 wołał XD

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Samsung WW90DG6U25LEU4 zgłaszała konieczność czyszczenia bębna. Po uruchomieniu tej funkcji fartuch gumowy bębna uległ uszkodzeniu – nie był przedarty ani wysunięty, lecz „rozciągnięty” w miejscu mocowania przy drzwiach. Woda zaczęła wyciekać z bębna, co spowodowało zalanie łazienki i obecność wody w drzwiach pralki. Uszkodzenie prawdopodobnie ma charakter mechaniczny, możliwe, że coś zostało przytrzaśnięte podczas wirowania. Producent odmówił naprawy w ramach gwarancji, uznając to za uszkodzenie mechaniczne. Koszt oryginalnego fartucha to około 120 zł, a serwis może wycenić wymianę na 200-400 zł. Użytkownik rozważa samodzielną wymianę części, aby nie stracić gwarancji, która jest ważna przy serwisie autoryzowanym. Dyskusja porusza także kwestie gwarancji na silnik inwerterowy (do 20 lat) oraz trwałości innych elementów pralki. Zalecane jest użycie oryginalnych części i prawidłowy montaż, aby uniknąć dalszych problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA