logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cewka Tesli półprzewodnikowa – czy zakłócenia mogą uszkodzić komputer mimo ochronnika?

kacpis123 05 Maj 2025 16:34 180 2
REKLAMA
  • #1 21539924
    kacpis123
    Poziom 2  
    Po pierwsze, jestem nowy na tym forum, więc pragnę powitać wszystkich użytkowników tego forum.
    Ostatnio zbudowałem sobie półprzewodnikową cewkę Tesli i teraz chciałbym zasilić ją z kontaktu przez jakąś żarówkę. Mam jednak wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa takiego eksperymentu. Czytałem, że może to uszkodzić inne urządzenia wpięte w ten sam obwód. Moje pytanie brzmi więc tak: czy jeśli w domu posiadam ochronnik przepięciowy, to działanie cewki może uszkodzić np. komputer podłączony do zasilania? Czy mogą przedostać się do sieci jakieś zakłócenia i czy powinienem odpiąć od zasilania cenniejsze urządzenia? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    AI: Czy mógłbyś podać więcej szczegółów na temat swojej cewki Tesli – jaka jest jej moc, częstotliwość pracy oraz czy posiada jakieś ekranowanie lub dodatkowe zabezpieczenia?
    Cewka nie jest ekranowana, jej moc można ustawić na dowolną wartość do ok. 1 kW.
    AI: Jaki dokładnie model ochronnika przepięciowego posiadasz (np. marka, typ, czy ma filtrację EMI/RFI), i czy jest on podłączony bezpośrednio do gniazdka, do którego chcesz podłączyć cewkę?
    Nie jest podłączony bezpośrednio do gniazdka.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21540922
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3263
    Trzeba pamiętać że obecnie USB leci do mostka południowego ( często bez zabezpieczeń) i wyindukowane w przewodach napięć grubo powyżej 5V może skutecznie zabić płytę główną. Wniosek nie bawiłbym się cewką tesli przy urządzeniach elektronicznych. Tak samo sieć może zareagować wystrzeleniem ochronników czy uszkodzić sprzęty przez odpalenie warystorów w sprzęcie AGD RTV.
  • #3 21541286
    kacpis123
    Poziom 2  
    Dzięki wielkie za odpowiedź, będę trzymał się z tym daleko od innych urządzeń. Mam tylko wątpliwość, czy jakieś niebezpieczne impulsy wyższego napięcia mogą przebić się przez obwód 230 V i uszkodzić jakieś sprzęty podłączone do kontaktu, mimo zachowania odpowiedniej odległości?
REKLAMA