logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] MSI PRO MP2412 VA – biuro, e-handel, kolory, kontrast, opinie

robertokot25 05 Maj 2025 17:25 276 5
REKLAMA
  • #1 21539991
    robertokot25
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam, posiada może ktoś taki monitor i czy byłby dobry do zastosowań typowo biurowych, handel internetowy? Zależy mi na dobrym kontraście i w miarę dobrym odwzorowaniu kolorów (ubrania). Obecny monitor to LG Flatron W1952TQ-PF i żeby nowy nie był gorszy od niego, jeśli nie ten poniższy to może jakiś inny w tych okolicach cenowych, odległość od monitora to około 50-70cm :
    https://www.x-kom.pl/p/1227207-monitor-led-24-235-264-msi-pro-mp2412.html

Dodano po 4 [godziny] 6 [minuty]:

Ktoś podpowie?
  • REKLAMA
  • #2 21540525
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    Kilka dni temu kupiłem MSI PRO MP271A E2 i jakoś nie jestem zadowolony.

1) opcja "Anty niebieski" działa dla mnie kiepsko... jest tylko jedno ustawienie (Cooler Master ma 3). Po włączeniu jest (dla mnie) fatalnie.
    2) Tryby pracy - nie za rewelacyjne. Mam wybrany "Użytkownika" i znaki typu "III, II" mają w excelu kolor fioletowy (widoczny dla mnie).
    3) Odpiałem CM spiętego po DP/DP i podłączyłem MSI. Monitor domyslnie łapał HDMI. Musiałem się przepiąć na HDMI/HDMI aby sprawdzic ustawienia source. Wykrywanie source było na auto ale...musiałem wyłączyć komputer chociaż nie chciałem, spiąć zestaw po DP/DP i włączyć. Dopiero wtedy został złapany DP.
    4) Drobiazgi ale denerwują.
    5) Tryb "ECO" też jakoś nie powala.
    6) Bez filtra światła niebieskiego szybciej męczą mi się oczy pomimo, skręcenia jasności itp.
    6) Monitor idzie do zwrotu.

Ogladnij filmy na jutubie. Stilgar robi dobra robote jesli chodzi o testy.

Ewentualnie archiwum elektrody.
  • REKLAMA
  • #3 21540532
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8292
    Nie ma większego sensu porównywanie monitora IPS 27, co prawda z równie niskiej półki cenowej, z jednym z najtańszych monitorów VA.
    Trybów oszczędzania energii oraz low blue light wcale nie powinno się używać, jeśli ma się w zamyśle uzyskanie dość poprawnego obrazu. Oczywiście bez odpowiedniego sprzętu ustawienie monitora "na oko" będzie dalekie od perfekcji, ale można chociaż celować w coś akceptowalnego dla siebie. Można polegać na fabrycznej kalibracji, która może być lepsza lub gorsza.
    Sortując od najniższej ceny nie spodziewałbym się rewelacji tak czy inaczej, niezależnie od producenta. Tani panel VA nawet z normalnym odwzorowaniem kolorów może mieć problem z niskimi kątami widzenia (dość typowymi dla VA, stąd często większe monitory VA są zaokrąglone), co może przekładać się na jeszcze gorsze odwzorowanie tych kolorów. Chyba że się siedzi dość centralnie przed ekranem i nie ucieka za bardzo na boki.
    Monitor ze względu na dość niską jasność maksymalną może też nie być najlepszy w jasnych (bardziej nasłonecznionych) pomieszczeniach.
  • REKLAMA
  • #4 21540550
    robertokot25
    Poziom 11  
    Ale ten MSI co podałem może być gorszy od tego starego TN co mam obecnie? i jeszcze jedna sprawa bp obecnie mam integre HD4600 (niedługo będę zmieniał kompa) więc i tak będzie wyświetlane max 60Hz w full hd? Na płycie jest wejście DVI i HDMI.
  • REKLAMA
  • #5 21541574
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8292
    Raczej nie, chociaż może smużyć bardziej (co w zasadzie przy pracy biurowej nie ma większego znaczenia) i może mieć równie słabe kąty widzenia. Monitor obsługuje 100 Hz i takie odświeżanie powinno się w FHD wycisnąć nawet na HD4600. Tym niemniej odświeżanie przy pracy biurowej nie odegra większej roli.
  • #6 21915868
    robertokot25
    Poziom 11  
    Kupione-oddane.
REKLAMA