logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Vaillant AtmoTEC PLUS B11BS – jak opóźnić start palnika CWU po podłączeniu bojlera?

franyo_z 05 Maj 2025 19:30 282 5
  • #1 21540144
    franyo_z
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Dzień dobry.
    Posiadam gazowy piec dwufunkcyjny Vaillant AtmoTEC PLUS typ B11BS. Podłączyłem do niego, na wejście wody zimnej, bojler 80l. 1500W zasilany z paneli. Bojler jest oddalony ok. 2m od pieca, połączenie rurami PVC. Piec ma ustawioną temp CWU na 50st. C., bojler ustawiłem na 70 st. C. I teraz problem - po odkręceniu kranu ciepłej wody np. w kuchni, zanim gorąca woda z bojera dotrze do pieca, ten drugi zdąży już zapalić palnik, by po chwili go zgasić - jak już nagrzana woda do niego dotrze. Czy jest jakieś ustawienie pieca, które opóźni zapalenie się palnika, po wykryciu rozpoczęcia poboru ciepłej wody? Mam instrukcję serwisową z opisami kodów ustawień, ustawienie D.58 wygląda obiecująco, ale nie chcę zmieniać "na pałę". Czy ktoś z kolegów ustawiał ten piec do takiej pracy?
  • Pomocny post
    #2 21540415
    szamotel
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    Możesz spróbować z tym kodem D.58, ale wydaje się że dotyczy tylko nastaw zakresu temperatury.
    Możesz też sprawdzić kod D.88 Nastawiany próg dla identyfikacji poboru wody
    użytkowej
    0 = 1,5l/min, bez opóźnienia
    1 = 3,7l/min, opóźnienie 2 sek.

Nie wiem tylko czy te 2 sekundy wystarczą.

Jest jeszcze kod D.22 zapotrzebowanie na ciepłą wodę (1 = załączony, 0 = wyłączony) ale myślę że nie o to Ci chodzi.

Jak powyższe działania nie pomogą to tylko odłączyć (np. czasówką ) sygnał czujnika przepływu
    wody (aquasensor).
  • #3 21541250
    franyo_z
    Poziom 19  
    Dzięki za pomoc, ustawiłem D.88 na 1 i jest opóźnienie 2 sek, chociaż rzeczywiście za krótkie. D.58 nic nie zmienia. D.22 jest tylko do odczytu, jest '1' kiedy odkręcę kran z ciepłą wodą.
    Znalazłem opis aquasensora, tam zdaje się jest coś w rodzaju turbinki z magnesem i czujnik halla na zewnątrz, czyli daje impulsy z częstotliwością zależną od zapotrzebowania na ciepłą wodę. W wolnej chwili (weekend) spróbuję zrobić coś w rodzaju licznika, który rozłączy halotron od elektroniki pieca na określoną ilość impulsów. Dodatkowo mogę uzależnić ilość pominiętych impulsów od temperatury na wyjściu bojlera, trochę pracy ale może zadziałać.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #4 21541300
    szamotel
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    Nie prościej uzależnić czas odłączenia sygnału z turbinki od temperatury na wejściu kotła. W sytuacji gdy zasobnik będzie nie nagrzany sygnał z turbinki będzie podany do kotła i uruchomi go przy poborze wody.
  • #5 21643631
    franyo_z
    Poziom 19  
    Temat skończony, zrobiłem jak napisał kol. szamotel. Opiszę szczegóły, może komuś się przyda.
    Kupiłem u chińczyków "cyfrowy regulator temperatury" na 230V za ok. 11 zł. Wyświetla aktualną temp. na 3 pozycyjnym LED, oraz pozwala ustawiać i pamięta temp. załączania i wyłączania (z dokł. 0.1 st C). Pomiar temperatury termistorem. Posiada wyjście przekaźnikowe - jedna para styków, na stałe podłączona do 230V, można bezpośrednio załączać np. grzałkę. Ale mi to nie pasuje, i stąd mała modyfikacja - wylutowałem przekaźnik aby odłączyć jego styki od 230V i przylutowałem obok na przewodach (tylko cewkę). Teraz piec. Do aquasensora dochodzą 3 przewody - czerwony i czarny to zasilanie oraz zielony - impulsy. Przeciąłem zielony i tam podłączyłem styki przekaźnika. W bojlerze - wyciągnąłem wskaźnik temperatury (analogowy, wklejony chyba silikonem) i tam, w jego otwór wsadziłem termistor regulatora (pod izolację, bezpośrednio dotyka zbiornika).
    Wszystko działa jak powinno - jeżeli temperatura na bojlerze spadnie do np. 35 st.C - przekaźnik załączy sygnał z aquasensora i piec, jeżeli będzie pobór ciepłej wody - załączy grzanie. Jeżeli fotowoltaika zacznie pracować, temp. w bojlerze wzrośnie ponad np. 40 st.C - przekaźnik odłączy aquasensor i piec nie załączy się podczas żądania poboru ciepłej wody. Cel osiągnięty - piec nie włącza się, jeżeli bojler ma gorącą wodę.
    Zauważyłem, że na piecu trzeba ustawić sporo wyższą temp. niż temp. załączania. Jeżeli różnica będzie mała (tak do 10 st C) - piec ma problem z grzaniem. Temp wody na wejściu jest zbliżona do oczekiwanej na wyjściu pieca i trudno mu ustawić odpowiednio mały płomień, pojawiają się alarmy palnika.
    Dzięki kol. szamotel za naprowadzenie.
  • #6 21712057
    franyo_z
    Poziom 19  
    Rozwiązanie problemu opisałem w ostatnim poście.
REKLAMA