logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zelmer: jak podłączyć kondensator KSPpz-10 X1Y2 (5 przewodów) zamiast 3-przewodowego KSPpz10-2 X1Y2

Falkon2000 05 Maj 2025 21:18 801 9
REKLAMA
  • #1 21540293
    Falkon2000
    Poziom 10  
    Mam w Zelmerze kondensator KSPpz-10-2 X1Y2 z trzema przewodami, wybuchł i nie mogłem znaleźć identycznego, trafił się KSPpz 10 X1Y2 z pięcioma przewodami.
    Da się to jakoś podłączyć, żeby działał poprawnie?

Uszkodzony kondensator KSPpz-10-2 X1Y2 250V z widocznym wybuchem na obudowie trzymany w ręce.
    Zbliżenie na kondensator Miflex KSPpz-10 X1Y2 z oznaczeniami parametrów elektrycznych.
    AI: Podaj dokładny model Zelmera, w którym chcesz wymienić kondensator – to pomoże sprawdzić schemat podłączenia.
    Zelmer ZHM 1205L
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21540335
    Falkon2000
    Poziom 10  
    Oryginalny 3-przewodowy był wpięty pomiędzy te czarne przewody, i w sumie dalej nie wiem, jak ten 5-przewodowy wpiąć... Jasny przewód pomijam, bo tu to jest jasne.
    Ze schematu i z tej kostki wynika, że był wpięty właśnie tylko w zasilanie. Czy jak tak podłączę, a przewody z lewej strony — tam, gdzie są dwa, zmostkuję, to będzie ok?
    Zbliżenie na metalową kostkę elektryczną z podłączonymi przewodami brązowym, niebieskim i białym w urządzeniu elektrycznym.
    Zbliżenie na wnętrze urządzenia elektrycznego z widocznymi czarnymi i białym przewodem podłączonymi do kostki oraz rezystorem.
    Zbliżenie na połączenia elektryczne i przewody czarno-białe w obudowie urządzenia.
  • #5 21540376
    Falkon2000
    Poziom 10  
    A w moim tak to wygląda.
    Czyli co dwa przewody w zasilanie, po tej stronie, gdzie są trzy, a pozostałe dwa wpiąć w przecięty przewód idący do przełącznika, dobrze myślę?
    Widoczny rozebrany mechanizm elektrycznego urządzenia z przewodami i elementami przełącznika.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 21540394
    Falkon2000
    Poziom 10  
    To jutro spróbuję, i jak nie wybuchnie i przeżyję, to dam znać.
  • #9 21540402
    Falkon2000
    Poziom 10  
    Ej, a te czarne, pomiędzy które był wpięty oryginalny kondensator, to co z nimi zrobić?
  • #10 21540405
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3297
    Możesz w sumie pominąć te 2 przewody 1, 2 i podłączyć 3, 4, 5 tak jak stary był wpięty, przewody 1, 2 zaizolować mnie kombinacji będziesz miał.

Filtr przeciwzakłóceniowy Miflex KSPP2-10 z oznaczonymi przewodami 1, 2, 3, 4, 5 markerem czerwonym.

Dodano po 3 [minuty]:

Falkon2000 napisał:
    Ej, a te czarne, pomiędzy które był wpięty oryginalny kondensator to co z nimi zrobić ?

zaizolować albo odciąć

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem wymiany kondensatora filtrującego w odkurzaczu Zelmer ZHM 1205L. Oryginalny kondensator KSPpz-10-2 X1Y2 posiadał trzy przewody i był podłączony równolegle do zasilania między dwoma czarnymi przewodami. Nowy kondensator KSPpz-10 X1Y2 ma pięć przewodów i jest typu przelotowego, co oznacza, że prąd wpływa jednym końcem, a wypływa drugim, dalej do silnika. Użytkownik zastanawiał się, jak prawidłowo podłączyć nowy kondensator, aby działał poprawnie. Wskazano, że dwa przewody po jednej stronie kondensatora należy podłączyć do zasilania, a pozostałe trzy przewody po drugiej stronie wpiąć w przecięty przewód idący do przełącznika. Dwa przewody, które nie są potrzebne, można zaizolować lub odciąć, aby uniknąć komplikacji. Podłączenie wymaga wykonania wcięcia w przewodach zasilających (czarny i biały). Dyskusja zawierała zdjęcia schematów i podłączeń, które ilustrowały różnice między starym a nowym kondensatorem oraz sugerowane metody podłączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA