logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kondensator przeciwzakłóceniowy z 5 przewodami w Zelmer?

ppll1 27 Lut 2008 13:33 3226 8
  • #1 4851038
    ppll1
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam problem. Chciałem wymienić kondensator przeciwzakłóceniowy
    i ten co był miał trzy przewody a ten co mam teraz posiada pięć przewodów.
    Czy może mi ktoś opisać wyprowadzenia i jak to podłączyć?
  • #2 4851099
    A1234nd
    Poziom 20  
    Ocena: 152
    stary był wpięty równolegle w stojan,ten co masz wpiąć szeregowo,piąty przewód żółto-zielony w tarcze łożyskową/masa/
  • #3 4851110
    adlong
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    zacznę od tego, że nie jest to kondensator przeciwzakłóceniowy a przeciwprzepięciowy, tak jakby "uziemienie". Ten co masz najprawdopodobniej ma wejście i wyście, a 5 przewód tak jak w starym do obudowy silnika.
    dodam jeszcze, że bez niego odkurzacz też nie odleci.
    Pozdrawiam
  • #4 4851242
    ppll1
    Poziom 10  
    adlong napisał:
    zacznę od tego, że nie jest to kondensator przeciwzakłóceniowy a przeciwprzepięciowy, tak jakby "uziemienie". Ten co masz najprawdopodobniej ma wejście i wyście, a 5 przewód tak jak w starym do obudowy silnika.
    Pozdrawiam
    czyli pod wejscia co idzie bo nierozumiem mam dwa kable z jedniej strony i trzy z drugiej.z góry dzieki za odpowiedz

Dodano po 9 [minuty]:

ppll1 napisał:
    adlong napisał:
    Pozdrawiam
    czyli pod wejscia co idzie bo nierozumiem mam dwa kable z jedniej strony i trzy z drugiej.z góry dzieki za odpowiedz
    a bez tego kondensatora sa straszne zakłucenia i wolał bym zeby on był
  • #5 4851352
    adlong
    Poziom 13  
    coś w tym rodzaju. Czyli wejście 2 wyjście 3 przewody. A na kondensatorze nie ma żadnej rozpiski ?
  • #6 4851381
    ppll1
    Poziom 10  
    adlong napisał:
    coś w tym rodzaju. Czyli wejście 2 wyjście 3 przewody. A na kondensatorze nie ma żadnej rozpiski ?
    nie ma właśnie nic a powinnno byc .czyli pod wejscie 220v a pod wyjscie stojan tak
  • #7 4851544
    adlong
    Poziom 13  
    tak środkowy do obudowy.
  • #8 4851650
    ppll1
    Poziom 10  
    adlong napisał:
    tak środkowy do obudowy.
    dzieki za pomoc
  • #9 4852688
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia kondensatora przeciwzakłóceniowego z pięcioma przewodami w odkurzaczu marki Zelmer. Nowy kondensator różni się od starego, który miał trzy przewody. Wyjaśniono, że jest to kondensator przeciwprzepięciowy, który należy podłączyć szeregowo, a piąty przewód (żółto-zielony) służy do uziemienia i powinien być podłączony do obudowy silnika lub tarczy łożyskowej. Kondensator posiada dwie strony: wejście z dwoma przewodami i wyjście z trzema przewodami, gdzie wejście podłącza się do zasilania 220 V, a wyjście do stojana silnika. Brak oznaczeń na kondensatorze utrudnia identyfikację przewodów, jednak kluczowe jest prawidłowe uziemienie środkowego przewodu. Bez kondensatora występują silne zakłócenia, dlatego jego obecność jest istotna dla poprawnej pracy odkurzacza. Temat został rozwiązany i zamknięty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA