logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Citroen C3 1.1 2005 – montaż tłumika środkowego po wycięciu katalizatora

Meter88 07 Maj 2025 08:59 282 4
REKLAMA
  • #1 21541775
    Meter88
    Poziom 7  
    Witam, mam problem z tłumikiem w Citroenie C3 2005 r. 1.1 benzyna, wycięto mi katalizator i głośno chodzi, chciałbym zamontować dodatkowy tłumik środkowy, którego seryjnie nie ma, ale przy silnikach o wyższej pojemności jest. I moje pytanie brzmi tak: czy podejdzie ten tłumik, jak go kupię? Robił ktoś taką przeróbkę? Wiem, że to się liczy z tym, że będę musiał dopasować dodatkowe uchwyty, ale czy jeszcze mnie jakieś niespodzianki czekają?
    AI: Z jakiej dokładnie wersji silnikowej (np. 1.4, 1.6) chcesz założyć ten tłumik środkowy i czy masz już wybrany konkretny model/typ tłumika?
    1.1
    AI: Planujesz montować ten tłumik samodzielnie czy oddać auto do warsztatu?
    Sam
  • REKLAMA
  • #2 21541819
    Jacdiag
    Poziom 29  
    Ocena: 370
    Meter88 napisał:
    jakieś niespodzianki czekają?

Bardzo prawdopodobna może być niespodzianka na stacji kontroli i wynik negatywny za nieprawidłowy skład spalin. A i policja ma przewoźne analizatory i sprawdzają na drodze.

akcja smog
    Cytat:
    od początku roku do września w czasie dziewięciu akcji „Smog” policjanci skontrolowali prawie 220 tys. pojazdów i zatrzymali prawie 7,8 tys. dowodów rejestracyjnych. Ponad 2,2 tys. z nich zatrzymano w związku z nadmierną ilością spalin.

https://biznesalert.pl/polska-policja-smog-przepisy-kary-srodowisko/
  • REKLAMA
  • #3 21541863
    Meter88
    Poziom 7  
    Dlatego też szukam alternatywy, jak bym dołożył środkowy tłumik, byłoby już w miarę ok.
  • REKLAMA
  • #5 21547620
    Meter88
    Poziom 7  
    Temat zakończony. Kupiłem tłumik środkowy z silnika 1.4 plus uchwyt pod tłumik. Uchwyt pasował, nawet były już szpilki z nakrętką w karoserii, tylko było odkręcić i zamontować. Tłumik na oko był taki sam, tylko średnica była większa: w środkowym było 41 mm, a w końcowym 38 mm. Po tej przeróbce jest super, samochód cicho chodzi, o to mi chodziło.
REKLAMA