logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektrolux EOB9897X (941047166) – piekarnik nie włącza się, zgasł wyświetlacz

maspe 07 Maj 2025 17:16 351 5
REKLAMA
  • #1 21542303
    maspe
    Poziom 6  
    Dzień dobry,

piekarnik Electrolux EOB9897X - 941 047 166 - wygasił wyświetlacz podczas trybu wyświetlania godziny w stanie wyłączonym i od tego czasu nie reaguje na próby uruchomienia. Wstępne pomiary płyty sterownika z zasilaczem potwierdziły dostępność napięcia zasilającego 230 V i niskiego 2x6 V z trafo. Pomiar napięcia na stabilizatorze 5 V w okolicach złącza wyświetlacza pokazuje okolice 5 V.
    Na razie nie demontowałem płytki wyświetlacza - przewody nie wykazują widocznych uszkodzeń mechanicznych.
    Kontakt z serwisem potwierdził brak dostępności części zamiennych dla elektroniki sterującej do tego modelu. Serwis nie potrafił też znaleźć instrukcji serwisowej w wewnętrznym systemie z dokumentacją.
    W związku z powyższym zwracam się z prośbą o pomoc w odpowiedzi na poniższe pytania:
    1. Czy demontaż płytki wyświetlacza w tym modelu wymaga wcześniejszego demontażu przedniej płyty ozdobnej (szkło + metal)?
    2. Czy istnieje instrukcja serwisowa do tego modelu - bez niej ciężko jest sprawdzać poszczególne podzespoły elektroniki?

Z pozdrowieniami dla forum
    Marcin
  • REKLAMA
  • #2 21542391
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6934
    maspe napisał:
    Na razie nie demontowałem płytki wyświetlacza

Raczej bedziesz musiał to uczynić.

maspe napisał:
    Kontakt z serwisem potwierdził brak dostępności części zamiennych dla elektroniki sterującej do tego modelu.

Bo w agd elektronika jest w całości częścią zamienną i z założenia nie naprawia się tego

maspe napisał:
    Serwis nie potrafił też znaleźć instrukcji serwisowej w wewnętrznym systemie z dokumentacją.

Spuścili Cię po brzytwie :)

AD1, gotowania nie robię na codzień, więc z głowy Ci nie odpowiem
    AD2 instrukcja serwisowa będzie istnieć napewno, ale o schematach elektroniki zapomnij, zreszta z tego co widziaęm na foto to raczej dość prosta płyta.
  • REKLAMA
  • #3 21543547
    meaverick
    Poziom 27  
    Ocena: 242
    Znalazłem podobny problem z modelami EOB 9800, coś mi się wydaje że w twoim przypadku jest taka sama sytuacja.
    link:https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3364689.html
    Po za tym szukanie? nazwa to: EOB 9897 manual znaleziony załączam:
    Reszta to problem z podświetleniem wyświetlacza z tego co analizowałem kilka postów w twoim przypadku może być podobna żeby nie powiedzieć ta sama sytuacja.
    Załączniki:
    • UserManual_5077398d-930a-4ca1-b8ef-065731d729e7.pdf (1.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21543689
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1599
    maspe napisał:
    Serwis nie potrafił też znaleźć instrukcji serwisowej w wewnętrznym systemie z dokumentacją.

Może nie mają dostępu do platformy.

Proszę i tak już nikt z tego użytku nie zrobi xD
    Załączniki:
    • 599517806.PDF (815.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 21544167
    maspe
    Poziom 6  
    >>21543547 >>21543547 Dzięki za odpowiedź.
    Piekarnik się nie uruchamia, nic nie działa. To nie jest uszkodzony sam wyświetlacz, tylko od niego się wizualnie zaczęło – zgasł i po tym nic nie działa. To raczej coś innego niż w przytoczonym poście (czytałem go przed założeniem tego wątku).
    W temacie instrukcji – szukam instrukcji serwisowej, nie użytkownika

Dodano po 2 [minuty]:

>>21543689 Dzięki, jest jakiś punkt zaczepienia – to chyba nie ten konkretny model, ale pooglądam, czy coś się zgadza na schematach i płytkach w moim modelu.

Dodano po 18 [minutach]:

>>21542391 Dzięki za odpowiedź. Nie wiem, czy płyta jest prosta, to mój pierwszy rozebrany piekarnik – na razie zidentyfikowałem dwa mikrokontrolery – jeden STM, drugi jakiś dedykowany (podobno Motoroli). Spróbuję zorganizować jakiś bardziej delikatny sprzęt do sprawdzenia, czy to jeszcze żyje. Dostałem się do wyświetlacza, po rozebraniu szklanego frontu, także czeka mnie teraz nieco zabawy z odtworzeniem, jak to jest połączone i co mogło się zmęczyć 19-letnią pracą. Miałem nadzieję, że dobra serwisówka pomoże w identyfikacji problemów (są nawet specjalne punkty pomiarowe na płytkach, złącza na płytce – chyba właśnie serwisowe), ale może być tak, jak pisałeś – tego się nie naprawia, tylko wymienia, takie czasy.
  • #6 21559859
    maspe
    Poziom 6  
    Zamykam temat. Dzięki wszystkim za pomoc. Procek na płycie głównej jest OK (Motorola MC68HC05xxxxxx), padł procek na płytce wyświetlacza - ST72T589xx. Pomimo poprawnych napięć zasilających nie ma śladu życia na rezonatorze. Płyta główna próbuje po restarcie zacząć rozmowę na linii komunikacyjnej, wysyłając co jakiś czas kod x02, ale płytka wyświetlacza postanowiła nie odpowiadać na takie zaczepki. Wysyłam całość do utylizacji. Mam tylko nadzieję, że nowy piekarnik popracuje przynajmniej połowę tego czasu, co stary.
REKLAMA