logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile czasu trwa udostępnienie logów IP przez polski portal na żądanie sądu?

halrost271 07 Maj 2025 21:19 1788 18
REKLAMA
  • #1 21542574
    halrost271
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Mam takie pytanie. Pisałam już kiedyś, że jestem zastraszana przez jakiegoś hejtera. W necie, na branżowym forum, pojawiły się również oszczercze komentarze na mój temat. Oddałam sprawę do prawnika, on złożył prywatny akt oskarżenia do sądu, sąd przyjął, wysłał żądanie do właściciela portalu o odtajnienie adresu IP i innych danych ohydnych komentarzy. Właściciel portalu milczy, sąd wysłał ponaglenie, nadal cisza. Komentarze były pisane we wrześniu, sąd wysłał pierwsze żądanie w styczniu, ponaglenie w kwietniu. Oba odebrane przez właściciela portalu. Właściciel portalu to polska firma, zarejestrowana w Warszawie. Czy aż tak długo trwa ustalanie logów??? Jak to wygląda z pkt widzenia informatyków?
  • REKLAMA
  • #2 21542586
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2493
    halrost271 napisał:
    Jak to wygląda z pkt widzenia informatyków?

Tak, że albo olewają sprawę i im się nie chce, albo olewają swoje obowiązki i logów brak. Może realnie jest to wytrych na niechlujstwo. We wrześniu była akcja, w styczniu pismo ze sądu, teraz ponaglenie, w sierpniu się nie przyjmie kolejnego poleconego, bo "osoba reprezentują spółkę" jest na urlopie. Do września jakoś przejdzie, a potem mija rok i .... już logów formalnie nie ma i nikt nic im nie zrobi na nieprzestrzeganie prawa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21542595
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 427
    Bardziej bym się martwił czasem pracy sądów, a nie oczekiwaniem na logi. Zresztą, te muszą być przechowywane przez dwa lata/rok.

Na początek jest kwestia ustalenia z jakiego IP ktoś założył konto, pisał posty. Dopiero potem to trafia do operatorów, w celu ustalenia kto się tym IP posługiwał. W międzyczasie może to zahaczyć o dostawcę konta pocztowego.

A na koniec może się okazać, że karta SIM była niezarejestrowana lub kupił ją Zenek i oddał za czteropak.
  • #4 21542607
    halrost271
    Poziom 2  
    >>21542595
    Logi są przechowywane przez rok, z tego co wiem. Na tym portalu nie trzeba zakładać konta, można wejść i pisać, co się podoba w komentarzach. Wiem, jaka jest procedura dalszego działania. Ciekawi mnie tylko, czy ustalanie tych logów trwa aż kilka miesięcy? Nie ma teraz telefonów na niezarejestrowaną kartę. Posty były pisane po nocach, ewidentnie po alko, wątpię, aby ktoś szukał jakiegoś menela, aby telefon na niego rejestrować.

Dodano po 1 [minucie]:

>>21542586

Sąd planuje nałożyć na nich grzywnę.
  • #5 21542650
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 702
    halrost271 napisał:
    Nie ma teraz telefonów na niezarejestrowaną kartę.
    Nieprawda. Można kupić starter z Łotwy, Ukrainy, Czech, Anglii, USA i bez rejestracji używać. Oczywiście drożej, bo w roamingu.
  • REKLAMA
  • #6 21542656
    KOCUREK1970
    Ocena: 5328
    @halrost271
    https://gazeta.policja.pl/997/archiwum-1/2020...niczne-aspekty-ustalenia-cyberprzestepcy.html

Gdybyście zgłosili, że handlują prochami, bronią, ludźmi – w 24 h byłoby po sprawie.
    Ale hejt, i to jeszcze na nikim.
  • #7 21542673
    halrost271
    Poziom 2  
    Właściwie to do tej pory nie dostałam odpowiedzi, ile czasu trwa odszukanie IP komentarza. Sąd wysłał dokładne screeny, komentarze są z września. Czy informatycy muszą przekopać się przez wszystkie logi wstecz, czy sprawdzają od razu podany komentarz?
  • #8 21542676
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 427
    halrost271 napisał:
    Właściwie to do tej pory nie dostałam odpowiedzi, ile czasu trwa odszukanie IP komentarza. Sąd wysłał dokładne screeny, komentarze sa z września. Czy informatycy muszą przekopać się przez wszystkie logi wstecz, czy sprawdzają od razu podany komentarz?

Dla osoby z dostępem do bazy odszukanie informacji to kwestia wysłania zapytania i czasu oczekiwania, zależnego od rozmiaru bazy danych. Czas raczej liczony w minutach, a nie dniach.
    Oczywiście pod warunkiem, że taka informacja jest.

Bo jak nie gromadzą IP, to nawet nie ma czego szukać.

Owszem, są inne możliwości, ale raczej nierealne z punktu widzenia tej sprawy.
  • REKLAMA
  • #9 21542683
    halrost271
    Poziom 2  
    >>21542676

To nie ma obowiązku przechowywania logów?????

Dodam, że to duża spółka, duży portal.
  • #10 21542689
    KOCUREK1970
    @halrost271
    Firma od forum tylko potwierdzi lub nie, że ktoś coś tam napisał.
    Potem sąd musi wystąpić do wszystkich operatorów telko w Polsce (i tylko w Polsce, bo dalej sprawa nie pójdzie) i zwolnić każdego z osobna na odtajnienie tych danych i przesłanie info, czy dane IP widnieje w bazie danego operatora.
    Potem każdy operator prześle te dane do sądu (i nie ma znaczenia, czy dane IP u nich widnieje i kto jest abonentem).
    Potem sąd musi prześledzić, kto dał prawidłowe dane i potwierdzi "tak, to nasz abonent".
    Następnie wchodzi RODO i Główny Inspektor RODO na każdym etapie.
  • #12 21542811
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1307
    halrost271 napisał:
    Ciekawi mnie tylko, czy ustalanie tych logów trwa aż kilka miesięcy?

Nie.

To trwa krócej niż dyskusja w tym temacie. Adres IP zazwyczaj jest zapisywany do bazy obok samej wypowiedzi więc każdy z uprawnieniami administracyjnymi widzi to IP tuż obok samej wypowiedzi i nie potrzeba przy tym sięgać do logów.

Zresztą sąd nie wystąpił o "logi" a wystąpił o odtajnienie adresu IP czyli wystarczy by administrator "zerknął" na IP obok wypowiedzi oczywiście o ile ono zostało zapisane do bazy ale szczerze powiedziawszy - dziwne byłoby gdyby taki zapis nie następował bo to dziś podstawa. Takie zapis IP ułatwia po prostu moderację - np. tu na Elektrodzie prawdopodobnie IP osoby wypowiadającej się jest wykorzystywane do określenia "czy to ta sama osoba" bo tu nie wolno mieć więcej jak jednego konta.

Mało tego - sam portal jest odpowiedzialny za treści. Jeśli pojawią się tam treści niezgodne z prawem to właściciel może zostać pociągnięty do odpowiedzialności.
  • #13 21542952
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21543115
    KOCUREK1970
    khoam napisał:
    dlatego rozśmieszają mnie do łez zapisy w stylu, że "portal nie ponosi odpowiedzialności za treści prezentowane przez użytkowników".

Dlatego trzeba było odpuścić sobie przez Autorkę ustalanie danych hejtera, a skupić się na udowodnieniu odpowiedzialności samego portalu za treści tam zamieszczane.
  • #15 21543265
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1307
    KOCUREK1970 napisał:
    khoam napisał:
    dlatego rozśmieszają mnie do łez zapisy w stylu, że "portal nie ponosi odpowiedzialności za treści prezentowane przez użytkowników".

Dlatego trzeba było odpuścić sobie przez Autorkę ustalanie danych hejtera, a skupić się na udowodnieniu odpowiedzialności samego portalu za treści tam zamieszczane.

Nie, nie trzeba było odpuścić. Należy po prostu iść dwukierunkowo.
  • #16 21543308
    KOCUREK1970
    Erbit napisał:
    Należy po prostu iść dwukierunkowo.

Firma ma siedzibę w Polsce, jest znany jej adres - zatem już podane na tacy: kto, jak, gdzie i kiedy.
    Hejter może pisać pod proxy, może pisać przez Tor albo inny VPN: pół roku już się to ciągnie.

Uderzać winno się tam, gdzie łatwiej i skuteczniej osiągnąć cel.
    Tu łatwiej usadzić forum, bo i tym sposobem może samo forum by usadziło hejtera.

Od forum można też było żądać odszkodowania.
    Można też było próbować z RODO i upublicznieniem wizerunku.
  • #17 21543376
    halrost271
    Poziom 2  
    Być może i takiej drogi spróbujemy. Na razie udało mi się porozmawiać z zarządzającym portalem czy tam jakimś menadżerem. Poprosił o maila z opisem i skanami z sądu, to postara się to szybko wyjaśnić.
  • #18 21543782
    KOCUREK1970
    @halrost271
    Chcesz powiedzieć, że urzędowe pisma z sądu mieli przez tyle miesięcy gdzieś, a tutaj Twoja rozmowa ruszyła temat?

W mojej ocenie wyciągnęli od Ciebie informacje (bo jako pokrzywdzona osoba masz wgląd w akta sprawy) i teraz przeanalizują sobie, co w tej sprawie mają przeciwko nim.

To duży błąd, że mieszasz się do sprawy, bo może to działać przeciwko Tobie lub możesz być posądzona o utrudnianie sprawy.
  • #19 21544064
    halrost271
    Poziom 2  
    Nie mają nic, bo chodzi jedynie o udostępnienie adresu IP komentarzy, a nie o właściciela portalu.

Podsumowanie tematu

✨ Czas udostępnienia logów IP przez polski portal na żądanie sądu zwykle nie powinien trwać długo, ponieważ adres IP jest zazwyczaj zapisywany bezpośrednio przy komentarzu w bazie danych i dostęp do tych informacji dla administratorów jest szybki, licząc się w minutach. Jednak w praktyce mogą wystąpić opóźnienia wynikające z niechęci właściciela portalu do współpracy, braku obowiązku przechowywania logów lub problemów proceduralnych. Portal jako duża polska firma powinien przechowywać logi przez co najmniej rok lub dwa lata, ale nie zawsze tak jest. Po stronie sądu procedura obejmuje najpierw ustalenie IP przy komentarzu, następnie wystąpienie do operatorów telekomunikacyjnych o identyfikację abonenta korzystającego z danego IP, co może wydłużyć czas postępowania. Dodatkowo na każdym etapie obowiązuje RODO, co komplikuje proces udostępniania danych. Możliwe jest także, że hejter korzysta z proxy, VPN lub niezarejestrowanej karty SIM, co utrudnia identyfikację. Właściciel portalu ponosi odpowiedzialność za treści publikowane przez użytkowników i może zostać pociągnięty do odpowiedzialności, jeśli nie reaguje na zgłoszenia. W praktyce czas reakcji portalu może być celowo wydłużany, co może skutkować przedawnieniem możliwości prawnych. W przypadku problemów z uzyskaniem danych warto rozważyć także inne drogi prawne, np. dochodzenie odpowiedzialności samego portalu lub wykorzystanie przepisów RODO.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA