logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskanie przed Policję numeru IP na usuniętym forum

Lilia1998 10 Cze 2018 12:47 3981 44
Najlepsze odpowiedzi

Czy po usunięciu forum da się jeszcze odzyskać numery IP wpisów i na tej podstawie ustalić autora obraźliwych postów?

Da się to ustalić tylko wtedy, gdy właściciel forum albo hosting nadal ma logi lub kopię bazy danych; jeśli wszystko zostało skasowane, to może nie być już czego odzyskiwać [#17268080][#17268195][#17268617] Dostawca usługi internetowej ma przechowywać dane logowania przez określony czas, w rozmowie padło, że zwykle chodzi o 12 miesięcy, więc policja może próbować wystąpić o dane po wskazaniu konkretnych wpisów, dat i godzin [#17268195][#17269245][#17269470] Same logi zwykle pokazują IP, czas wejścia/zalogowania i wykonania wpisu, ale nie zawsze wystarczą do jednoznacznego wskazania osoby, zwłaszcza przy zmiennym IP, NAT, publicznych sieciach albo użyciu VPN/proxy [#17268663][#17268720][#17269301][#17270279] Żeby powiązać IP z konkretnymi wpisami, potrzebne jest też archiwum forum lub baza danych, bo bez tego same logi mogą nie wystarczyć [#17268195][#17268663][#17268720] Jeśli usługodawca nie ma już tych danych po zamknięciu forum, sprawa może skończyć się umorzeniem z braku możliwości ustalenia sprawcy [#17268617][#17270554]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 17268027
    Lilia1998
    Poziom 6  
    Witam. Zwracam się z nietypową sprawą. Na jednym z forów padłam ofiarą stalkingu, obraźliwych chorych tekstów itd. Sytuacja trwała rok, gdy na prośbę moderatorów zbierałam spokojnie materiały (linki i screeny), dowiedziałam się kilka dni roboczych przed usunięciem forum, że z danym dniem całe forum zostaje usunięte wraz z danymi na serwerach. Próbowałam coś działać, pani z obsługi klienta kazała mi skierować pismo do siedziby WP (forum do niego należało) z prośbą o wydanie danych - wg wyroku NSA jest taka opcja prawna, jeśli jest to potrzebne do wytoczenia procesu cywilnego, ale wszystko zależy od admina - tu totalnie zlekceważono sprawę i kazano mi się zwrócić na policję dosłownie dzień przed usunięciem danych. Nie wiem, po co w takim razie wcześniej kazano mi pisać pismo. Już straciłam nadzieję, ale w końcu, po miesiącu od usunięcia forum, panowie policjanci przyjęli mi sprawę.
    Tylko teraz pytanie, czy informatycznie da się uzyskać numery IP wpisów, jeśli według oficjalnego komunikatu to forum (wraz z danymi na serwerach, co podkreślono w komunikacie ) zostało usunięte? To jeszcze gdzieś zostaje jakiś czas? Dodam, że ja prosiłam ich o zabezpieczenie danych tych najważniejszych kilkunastu wpisów, może jednak to zrobili - ale jeśli nie, to co? Takie dane mimo usunięcia z serwera są do odzyskania?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17268032
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 17268043
    Lilia1998
    Poziom 6  
    Dzięki za szybką odpowiedz! Czyli w przypadku istnienia takich kopii wszystko można odzyskać,?
    No właśnie kontakt z administratorami (a konkretnie biurem obsługi klienta) jest tam tragiczny...Czyli jest szansa, że kopie zapasowe są? Forum zostało usunięte miesiąc temu...Podobno nie ma ważnego SSL czy czegoś takiego...
    A jak jest z usuniętymi tematami? Jeden z nich (prawdopodobnie ta osoba) jeszcze za czasów „żywotności” forum zgłosiła do usunięcia, czy to także dałoby się odzyskać?
  • Pomocny post
    #4 17268051
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #5 17268053
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 17268058
    Lilia1998
    Poziom 6  
    Dzięki za odpowiedzi :) OK, to spróbuję się od nich dowiedzieć, jakie to było oprogramowanie, podobno jakieś archaiczne i użytkownicy często w związku z tym na nie narzekali...A taka kopia zapasowa zostaje na stałe? Po co w takim razie pisali w komunikacie, że usuwają dane z serwera?

Dodano po 1 [minuty]:

No właśnie, jeszcze ostatnie pytanie - statystycznie jak długo utrzymuje się kopię zapasową?
  • Pomocny post
    #7 17268080
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #8 17268087
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 17268103
    Lilia1998
    Poziom 6  
    Ale na podstawie logow podobno nie da się zidentyfikować treści wpisu? Bo tych wpisów łącznie to tam było w setkach/tysiącach...Tylko, że mi faktycznie najbardziej zależy na ustaleniu tych kilkunastu najważniejszych - których godzinami i datami oraz screenami dysponuję...
    Rozumiem, że na podstawie samych logów nie da się tak po prostu „wejść” na forum, znaleźć dawne wpisy i tematy i poszukać wszystkiego? Tylko można ustalić numery IP tych konkretnych kilkunastu wpisów, jeśli dysponuję ich godziną i datą oraz linkiem? A co, jeśli ktoś pisal tam coś w tym samym momencie, co ona? A można ustalić dane osoby zakładającej wątek (bo takie ta pani o mnie zakładała)?

Dodano po 53 [sekundy]:

No właśnie, i podbijam pytanie BC co do długości ustawowej przechowywania takich danych? Nawet nie raczyli odpisać na pismo..

Dodano po 1 [minuty]:

Jeśli na stronie już nic nie ma i przerzuca automatycznie na ich inną stronę, to znaczy, że forum usunięto, a nie wyłączono?
  • #10 17268121
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 17268153
    Lilia1998
    Poziom 6  
    Ale rozumiem, że mimo usunięcia forum kopia zapasowa prawdopodobnie istnieje, tak? A czy przez kopię zapasową można rozumieć tylko te logi, czy jest tam coś więcej? W logach nie ma treści wypowiedzi, tak? Czyli jakichś „ekstra” wątków i rozmów (których było kilkadziesiąt, zawsze kończących się zastraszaniem lub chorymi akcjami z jej strony) nie odzyskam, ale te konkretne kilkanascie wypowiedzi, do których dysponuję linkiem i screenem ( i godzinami i datą dodania - bo rozumiem, że o to chodzi w logach) odzyskam?

Dodano po 8 [minuty]:

Bardzo proszę, jeśli ktoś wie, ile konkretnie informacji dają logi i kopia zapasowa, to proszę, napiszcie...Dużo stresu przysporzyla mi ta sytuacja, więc będę wdzięczna za informacje.
  • #12 17268177
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 17268184
    Lilia1998
    Poziom 6  
    Jeszcze raz dziękuję. Rozumiem, że baza danych w momencie usunięcia forum przepada? Czy kopia zapasowa = logi + baza danych?
  • Pomocny post
    #14 17268195
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 17268206
    Lilia1998
    Poziom 6  
    Czyli prawo wymaga pozostawienia wyłącznie logów? Bez bazy danych? Trochę mnie niepokoi ta informacja o usunięciu danych z serwera (nie tylko forum) tak dobitnie podana w komunikacie...
    A na podstawie logów (ta kobieta wypowiadała się zawsze z gościa), mając konkretną
    - datę wpisu
    - godzinę i minutę wpisu
    - oraz link i screen
    ...Policja może ustalić jej dane?
    Jeszcze moje ostatnie pytanie - logi nakierowują na to, że ktoś coś pisał w danym momencie na stronie, czy tylko na to, że na nią wszedł?
    Przez WebArchive zdarzało mi się kiedyś coś próbować sprawdzać, ale bez większych rezultatów. Ale z konkretnym linkiem jeszcze spróbuję.

Dodano po 12 [minuty]:

A właściwie do czego ma wgląd taki Administrator forum? Jakby jednak ostały się logi i baza danych (ponawiam tu swoje pytanie, czy ustawowo trzeba zachować tylko logi z forum po jego usunięciu, czy bazę danych także), to nie ma takiej opcji już teraz, po usunięciu forum, że mając nawet jej IP (ona się wypowiada jeszcze na innym, istniejącym forum, więc to w sumie łatwo ustalić, ale wiadomo, Sąd pewnie będzie chciał twardych dowodów w postaci udowodnienia tych najgorszych wpisów, które padły na usuniętym forum) Administrator wchodzi i widzi rzędem wszystkie jej wpisy i tematy? Jak to wygląda?
  • #16 17268282
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 17268318
    Lilia1998
    Poziom 6  
    Ale skoro Policja już przyjęła sprawę? To dalej mogą to umorzyć na jakimś etapie? Ta osoba pisała teksty podlegające pod KK...No niestety forum było darmowe. Aż tak długo trwają procedury??? Czyli nie ma obowiązku robienia kopii zapasowej? Zapytam po raz ostatni, bo na to nie uzyskałam jasnej odpowiedzi, a nie siedzę (jak pewnie widać) w temacie - na kopię zapasową składają się tylko logi, czy coś jeszcze?
  • Pomocny post
    #18 17268347
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #19 17268353
    Lilia1998
    Poziom 6  
    Zajrzałam w jakieś cząstkowe screeny regulaminu, które zachowałam - z jednej strony piszą, że rejestrują wszystkie dane zamieszczane na stronie (pytania, odpowiedzi, numery IP użytkowników) i wydadzą je w razie potrzeby odpowiednim organom, a z drugiej, w innym podpunkcie, że nie świadczą archiwizowania oraz przechowywania danych i zastrzegają sobie prawo do usunięcia ich w każdej chwili - to jak to jest?
  • #20 17268357
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 17268358
    Lilia1998
    Poziom 6  
    Czyli taką kopię zapasową robi się ręcznie? W sensie administrator robi? Najczęściej jaką ma ona postać? Tylko te logi? Czy dane usunięte z serwisu za jego żywotności (bo ktoś zgłosił pytanie - ważne dla mnie - i je szybko usunięto) tez w takich kopiach zwykle są?
    Ale policja tez przesłuchuje itd, ja już miałam przesłuchanie, rozumiem, że to potem do prokuratora idzie?

Dodano po 3 [minuty]:

Dzięki za odpowiedź, czyli pewnie to rejestrowanie danych odnosiło się do czasów żywotności serwisu, a teraz, gdy postanowili zamknąć forum, nie mają obowiązku zachowywać danych? Z drugiej strony ktoś wyzej pisał, że jest ustawowy obowiązek przechowywania logów rok czasu po zamknięciu forum - o ile pamiętam, to regulaminy wewnętrzne muszą być zgodne z „wyższymi” ustawami? Czy się mylę i faktycznie jak tak zastrzegli, to „po ptokach”?
  • #22 17268364
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 17268373
    Lilia1998
    Poziom 6  
    Ale mogę niestety założyć, że skoro zaznaczyli, że nie zapewniają archiwizowania, to najpewniej kopiami sobie nie zawracali głowy?

Dodano po 1 [minuty]:

Sprawdzę jeszcze jak to wyglada prawnie, ale jeśli jest tu jakiś moderator z doświadczeniem, to chętnie przeczytam odpowiedź. Z drugiej strony za czasów działaności tego serwisu były tam treści sprzed 10 lat chyba...ale pod kątem regulaminu (o ile nie kłoci się to z jakimś wyższym przepisem - tu by się przydała opinia kogoś z doświadczeniem w temacie, bo ciężko mi znaleźć w sieci) faktycznie mogli to usunąć z dnia na dzień - chociaż wiedzieli na bieżąco o sprawie, więc to jest niefajne...
  • Pomocny post
    #24 17268617
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 17268650
    Lilia1998
    Poziom 6  
    1) Ale dostawca ma prawo to usunąć?
    Spotykaliście się z czymś takim w swojej praktyce informatycznej? Skoro niby jest wymóg przechowywania logów przez 12 miesięcy?
    2) Oni chyba mają własny hosting, bo to podforum jednej z największych polskich grup medialnych, więc teoretycznie powinni zachować, nie?
    3) Ta osoba udziela się (i próbowała mnie tam tez prześladować) na innym, istniejącym obecnie forum, natomiast te wszystkie wpisy realnie podlegające pod KK zostały na tym poprzednim....
    4) W związku z tym mam pytanie- co realnie można ustalić na podstawie samych logów (a zakładam, że najczęściej tylko to pozostaje po forum)? Rozumiem, że jeśli mam konkretne daty/godziny/screeny najważniejszych kilkunastu wpisów tej osoby z usuniętego forum (z pomówieniami itd), to je uda się ustalić na podstawie logów, ale już nie ma jak wejść na forum, zeby przewertować wszystkie tematy, w których wypowiadała się ta kobieta na mój temat?
    5) Na podstawie logów można sprawdzić dane IP w konkretnej godzinie i dacie, nie „całościową” działalność danego użytkownika?
    6) Pan policjant zanotował też dane i dostawcę mojego serwera - w jakim celu? Nie mam co prawda nic do ukrycia w znaczeniu Kodeksu Karnego, inaczej nie zgłaszałabym sprawy, ale nieraz pisałam anonimowo ze swojego komputera prywatne rzeczy na tej usuniętej stronie, oni będą to czytać wszystko? I tak jak pisałam wyzej, mogą mieć dostęp do zarówno wszystkich napisanych przez ten okres postów tej osoby, jak i moich na podstawie samych logow? Bez podania konkretnego linka/daty i godziny konkretnego wpisu ?
  • #26 17268663
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 17268687
    Lilia1998
    Poziom 6  
    1) No właśnie to mnie niepokoi...Czyli same logi niewiele mówią? Mam jednak szansę na ustalenie sprawcy przynajmniej kilkunastu najważniejszych wpisów, mając screeny z datami i godzinami tych wpisów? Na szczęście osoba część najgorszych wpisów dokonała w porze doby, kiedy nie było tam niemal żadnego ruchu.
    2) Jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje - a te słynne logi rozróżniają „wpisy” od samej obecności na forum? Czy one tylko obecność zaznaczają?
    3) Gdyby już udało się złapać na podstawie logów + screenów jej IP (albo po prostu na podstawie drugiego istniejącego forum, bo to to już betka chyba), to wbijając jej IP w plik z logami, wyskoczy cała jej aktywność na stronie?
  • #28 17268720
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #29 17269099
    mychaj
    Poziom 35  
    Ocena: 939
    Miałem podobna sytuacje aczkolwiek z drugiej strony - mój router dziwnym trafem się zresetował udostępniając siec wifi bez zabezpieczeń ( ssid i brak hasła).
    Policja zgłosiła się do mnie lecz okazało się że po logach znaleźli tylko mój modem (od dostawcy kablówki jego IP i MAC),
    bez szans na ustalenie kto się podłączał do mojego wifi poprzez ten dodatkowy router który sobie zainstalowałem.
    Sprawa umorzona z powodu niewykrycia sprawcy.
    Od tej pory oprócz hasła do wifi stosuje tez filtrowanie MAC aby uniknąć takich sytuacji w przyszłości.
  • Pomocny post
    #30 17269245
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 487
    Lilia1998 napisał:
    1) Ale dostawca ma prawo to usunąć?
    Spotykaliście się z czymś takim w swojej praktyce informatycznej? Skoro niby jest wymóg przechowywania logów przez 12 miesięcy?
    2) Oni chyba mają własny hosting, bo to podforum jednej z największych polskich grup medialnych, więc teoretycznie powinni zachować, nie?

Mylisz dostawcę internetu z właścicielem forum. Dostawca ma trzymać logi rok i nie więcej, właściciel forum nie musi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem związany z uzyskaniem numerów IP wpisów na usuniętym forum, gdzie padł ofiarą stalkingu. Po usunięciu forum, użytkownik próbował skontaktować się z administracją oraz policją, aby odzyskać dane. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące możliwości odzyskania danych z kopii zapasowych oraz logów serwera. Uczestnicy rozmowy wskazali, że dostawcy usług internetowych mają obowiązek przechowywania logów przez 12 miesięcy, ale właściciele forum nie są zobowiązani do ich archiwizowania. Istnieje ryzyko, że dane mogły zostać usunięte, co może prowadzić do umorzenia sprawy przez policję. Wskazano również na trudności w identyfikacji sprawcy, jeśli korzystał z publicznych sieci lub VPN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA