logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wzmacniacz lub amplituner do 500 zł pod Mildton 110, salon 25m², zmiana brzmienia?

nsonvevo 08 Maj 2025 10:17 426 12
REKLAMA
  • #1 21542938
    nsonvevo
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam, jaki polecacie wzmacniacz (ewentualnie ampli) do 400 zł, max 500, pod kolumny Mildton 110? Aktualnie posiadam Denon PMA-300V, zapewne znajdzie się coś lepszego, nie wymagam Bóg wie czego, trochę znudziły mi się barwy dźwięku, chciałbym, aby bardziej syczały i bas był niższy. Nie wiem, czy to coś zmienia, ale mam podpięty korektor Technics SH-8028, może brnąć tym tropem, aby dobrać jakiegoś Technicsa do zestawu?

Pomieszczenie to salon 25 m².

Proszę o porady, bardzo dziękuję, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21542979
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    nsonvevo napisał:
    aby bardziej syczały i bas był niższy

Czyli unc, unc.
    To prostsze niż jakościowe rozwiązanie.

"Seria Mildton zgodnie z nazwą charakteryzuje się łagodnym brzmieniem, głównie za sprawą zastosowanych wysokotonowych głośników kopułkowych."

Jakiś chiński piezo zamiast jakościowego "gwizdka" bardziej cię zadowoli.
  • #3 21543010
    nsonvevo
    Poziom 4  
    Dziękuję za odpowiedź, czyli co mam robić, bo średnio znam się na tym, chciałbym zmienić barwę tonów, korektorem raczej nie uzyskam takich efektów, a mój Denon nie jest najwyższych lotów, jaki wzmacniacz będzie pasował najlepiej pod moje oczekiwania? Może coś z rodziny Pioneer, Onkyo, Yamaha?
  • #4 21543024
    JacekCz
    Poziom 42  
    @nsonvevo

Czego nie zrozumiałeś w poście powyżej ?
  • REKLAMA
  • #5 21543073
    nsonvevo
    Poziom 4  
    Czyli mam kupić jakieś chińskie gwizdki i wymienić?
  • REKLAMA
  • #6 21543097
    JacekCz
    Poziom 42  
    nsonvevo napisał:
    Czyli mam kupić jakieś chińskie gwizdki i wymienić?

Raczej sprzedać kolumny do muzyki klasycznej
  • REKLAMA
  • #7 21543108
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3824
    nsonvevo napisał:
    ...aby dobrać jakiegoś Technicsa do zestawu?
    Masz niezbyt wybitny i stonowany wzmacniacz, do którego podłączyłeś dość "łagodnie" brzmiące kolumny, przynajmniej w porównaniu z bardzo kontrastowymi Altusami. W tej sytuacji Technics tylko pogorszy sprawę. Szczególnie, że większość budżetowych konstrukcji od tej firmy gra słabo, albo bardzo słabo. Problemem są także powszechnie stosowane hybrydowe końcówki mocy, które są awaryjne i bardzo ciężkie w naprawie (czytaj: kosztowne i trudne do zdobycia).

Jeśli oczekujesz bardziej konturowego i dynamicznego grania, to musisz zmienić wzmacniacz lub kolumny. Podmienianie poszczególnych głośników to zły krok, bo bez korekty zwrotnic skończy się to rozstrojeniem zaprojektowanych do konkretnego układu kolumn. I "na oko" będzie już tylko gorzej. Szczególnie jeśli masz możliwość odsłuchu, to spróbuj innego wzmacniacza. Zacząłbym na przykład od łatwo dostępnych wzmacniaczy Yamahy, które potrafią zagrać nieco "ostrzej" i bardziej "plastycznie", ale wciąż w sposób zrównoważony w porównaniu do tego Denona. W tym budżecie powinieneś bez trudu znaleźć coś z bardzo udanej serii AX-570 (ostatecznie AX-490, ale gra zauważalnie gorzej). Może też być dość dynamiczny AX-592, czy AX-596, itd. Co jakiś czas pojawia się w ogłoszeniach także AX-490. To pewnie byłaby najtańsza propozycja? Od wskazanego Denona lepiej zagrają także przyzwoite wzmacniacze Kenwood. Pionner czy Akai. Pewnie jeszcze mieszczące się w tym budżecie, ale w tej półce cenowej mogą być słabsze od Yamahy. Unikaj natomiast "ciepłych brzmień" od Grundiga, Marantza, itp. Zresztą te przyzwoitsze od tych firm pewnie i tak przekroczyłyby zakładaną poprzeczkę.

Innym kierunkiem jest wymiana kolumn. Możesz odsprzedać Mildtony, a za uzyskane środki bez problemu kupisz bardziej selektywne i lepiej grające w skrajnych pasmach kolumny. Na przykład od HECO? W tym budżecie znajdziesz HECO PPS albo znacznie lepsze HECO PROFITON. Ale najpierw przesłuchaj. Szczególnie kolumny warto wybierać po odsłuchach, najlepiej porównawczych. No i pamiętaj, że nawet najlepszy wzmacniacz i kolumny nie zgrają dobrze, jeśli nie dostaną sygnału z dobrego źródła i nie są poprawnie ustawione. Moim zdaniem, pomieszczenie i ustawienie kolumn to przynajmniej jedna trzecia sukcesu, ale bywa, że więcej niż połowa ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21543284
    nsonvevo
    Poziom 4  
    No i to jest konkretna odpowiedź, bardzo dziękuję, a np. jakiś wzmacniacz z serii NAD? Jaką on ma barwę dźwięku? Poszukam Yamahy jakąś, którą podałeś wyżej w poście.
  • Pomocny post
    #9 21543706
    Mobali
    Poziom 43  
    nsonvevo napisał:
    ...a np. jakiś wzmacniacz z serii NAD?
    NAD dobrze grający pewnie nie zmieści się w budżecie? Szczególnie, jeśli masz na myśli egzemplarz oryginalny, z dobrej serii, w dobrym stanie i do tego "nieprzegrzebany". Niestety, o takie już naprawdę bardzo trudno. No i poza docenianym brzmieniem, NAD może mieć wiele typowych dla tej firmy cech konstrukcyjnych i użytkowych, które akurat Tobie nie będą pasować. Na przykład w jednym z najczęściej polecanych modeli są to: brak układu opóźniającego, bardzo niewygodne współosiowe potencjometry, czy brak zdalnego sterowania. To niby prozaiczne, ale bardzo męczące. Czy brzmienie od NAD rzeczywiście wynagrodzi te niedostatki? Wątpię, bo akurat łącząc dość "ciepłego" i "miękkiego" NAD-a z posiadanymi kolumnami Mildton raczej nie sprawisz, że skrajne pasma zabrzmią bardziej dynamicznie. Na temat polecanego i "kultowego" NAD 3020 możesz poczytać między innymi tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4115832.html
    nsonvevo napisał:
    Poszukam Yamahy jakąś, którą podałeś wyżej w poście.
    Jeśli nie znajdziesz, to posłuchaj także serii 500, 490 i 470. To oczywiście niższa półka brzmieniowa w porównaniu z NAD 3020, ale z tymi kolumnami skrajne pasma zabrzmią lepiej nawet z tanią Yamahą. Wszystkie wskazane modele są łatwo dostępne, tanie i na pewno mieszczą w granicach przyjętego budżetu. Jak dobrze poszukasz, to zakup da się zamknąć w kwocie 300zł. Zwykle warto stosować się do zasady, żeby nie łączyć "ciepłych" kolumn z "ciepłym" wzmacniaczem. Oczywiście "zimny" wzmacniacz także nie zagra dobrze z "zimnymi" kolumnami. Dlatego jak chcesz wykrzesać z kolumn coś więcej, to potrzeba zdecydowanie innego wzmacniacza niż NAD. O wysterowanie głośników budżetowym wzmacniaczem raczej nie martw się, bo akurat Mildtony mają dobrą efektywność, więc z zasilaniem nie będzie problemów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21543784
    nsonvevo
    Poziom 4  
    Mobali, dziękuję bardzo za konkretne odpowiedzi z Twojej strony, każda Twoja wskazówka jest dla mnie bardzo cenna. Myślę, że temat można zamknąć, aczkolwiek w razie czego odezwę się do Ciebie na priv, jeśli oczywiście mogę. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie 😉.
  • #11 21543947
    Mobali
    Poziom 43  
    Jeszcze raz podkreślę, że najłatwiej oraz najtaniej będzie uzyskać oczekiwany efekt dzięki wymianie kolumn. Te posiadane bez trudu odsprzedasz i za uzyskane środki kupisz sobie inne. Tak jak pisałem wyżej, Twoje oczekiwania spełnią prawdopodobnie każde kolumny w typie określanym jako "Taunus Sound", czy "Taunus Ton". To kolumny produkowane głównie w latach 70. i 80. przez firmy Heco, Summit, Canton, Acron, Sonofer, itp. Wpływ tej szkoły inspirowanej dokonaniami inżynierów Braun można znaleźć także w niektórych konstrukcjach ELAC, Axiom czy Actel, itp. Oczywiście współczesne produkcje z tymi logo mają już bardzo niewiele wspólnego ze starą niemiecką "szkołą Taunus". Część firm już nie istnieje, inne przeszły w obce ręce, a produkcja została przeniesiona do Azji. Z polskich produkcji dynamizujących skraje najpopularniejszy jest Tonsil Altus o wysokiej efektywności i silnie "estradowym" brzmieniu określanym czasem jako "marszowe". Sam nie kupiłbym tych kolumn, głównie ze względu na syczące podbarwianie górnego pasmo. Ale niektórym właśnie to odpowiada, inni wymieniają przetwornik tubowy na kopułkowy. Jeszcze innym rozwiązaniem są mniej znane kolumny Polaris (Diora). Dostaniesz je w dobrym stanie w kwocie 400-800zł. Mają brzmienie znacznie bardziej kulturalne w porównaniu z Altusami, szczególnie tony wysokie nie są tak męczące. Pewnie warto słuchać Polarisów serii 200 ewentualnie 180. Te większe brzmią (jak dla mnie) zdecydowanie gorzej. Oczywiście przed zakupem trzeba słuchać - to wszystko konstrukcje o określonej specyfice brzmienia, która nie każdemu musi odpowiadać.

Dlaczego niekoniecznie wzmacniacz? Dlatego, że ma mniejszy wpływ na efekt końcowy od kolumn. Szczególnie w tym wypadku, jeśli kolumny są dobrane skrajnie źle w stosunku do indywidualnych upodobań. Także wydawanie sporych pieniędzy na dobry wzmacniacz chyba nie ma większego sensu, bo popularne kolumny Tonsila po prostu nie będą w stanie wykorzystać tego potencjału i staną się słabym ogniwem całego systemu, ale decydującym o końcowym efekcie. Reasumując, do kolumn budżetowych nadaje się wzmacniacz budżetowy. Ideałem jest najpierw dobranie kolumn wpasowanych we własne upodobania i dobranych do pomieszczenia odsłuchowego. Następnie do kolumn dobiera się wzmacniacz i resztę systemu. Tak stosunkowo najłatwiej ustrzec się od rozczarowań i kosztownych błędów;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21544031
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    nsonvevo napisał:
    trochę znudziły mi się barwy dźwięku, chciałbym, aby bardziej syczały i bas był niższy.

Mobali napisał:
    Możesz odsprzedać Mildtony, a za uzyskane środki bez problemu kupisz bardziej selektywne i lepiej grające w skrajnych pasmach kolumny. Na przykład od HECO? W tym budżecie znajdziesz HECO PPS albo znacznie lepsze HECO PROFITON

Mobali napisał:
    Jeszcze innym rozwiązaniem są mniej znane kolumny Polaris (Diora).

:?:
    Ale dobrze, że polecasz odsłuch, a nie kupowanie na ślepo.

W kwestii meritum - AX-596, mam do mniejszych HX 80 i się sprawdza, zresztą z Tonsilami niejednokrotnie niektórzy sugerują Yamahę.

Jaki masz stan membran GDWK? Z czasem jak pianki na nich murszeją to dxwięk powoli dostaje muła, wtedy nowe dedykowanie dokładnie do tych głośników (tkanina + pianka) "ściągają koc" (dosłownie).
    Pozostałe przetworniki są na częściach maksymalnie zbliżonych do oryginałów?
  • #13 21544062
    Mobali
    Poziom 43  
    PZ IX napisał:
    Ale dobrze, że polecasz odsłuch, a nie kupowanie na ślepo.
    A jak inaczej wybrać kolumny, szczególnie dla siebie?
    PZ IX napisał:
    AX-596, mam do mniejszych HX 80 i się sprawdza, zresztą z Tonsilami niejednokrotnie niektórzy sugerują Yamahę.
    Słyszałem kiedyś AX-596 oraz AX-593 z Mildtonami, stąd właśnie te linię polecam. Jednak najlepiej Mildtony zagrały z AX-570, było mniej krzykliwie i bardziej plastycznie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru wzmacniacza lub amplitunera do 500 zł pod kolumny Mildton 110 w salonie o powierzchni 25 m², z celem zmiany barwy dźwięku na bardziej syczącą i z niższym basem. Obecnie używany jest Denon PMA-300V z korektorem Technics SH-8028, jednak użytkownik poszukuje urządzenia o bardziej dynamicznym i konturowym brzmieniu. Wskazano, że Mildton 110 charakteryzują się łagodnym brzmieniem dzięki wysokotonowym głośnikom kopułkowym, co utrudnia uzyskanie ostrzejszego dźwięku bez zmiany wzmacniacza lub kolumn. Korektor nie zapewni oczekiwanej zmiany barwy. Polecono rozważenie wzmacniaczy Yamaha, które oferują bardziej plastyczne i ostrzejsze brzmienie w porównaniu do obecnego Denona i budżetowych Technicsów, które często mają hybrydowe, awaryjne końcówki mocy. Wzmacniacze NAD, choć cenione, mogą nie zmieścić się w budżecie i mają cechy użytkowe, które mogą być uciążliwe. Zasugerowano również, że najłatwiej i najtaniej będzie osiągnąć pożądany efekt przez wymianę kolumn na bardziej dynamiczne, np. Tonsil Altus lub kolumny z tzw. szkoły Taunus (Heco, Summit, Canton, Acron, Sonofer), które mają bardziej estradowe, kontrastowe brzmienie. Wspomniano modele wzmacniaczy Yamaha z serii AX-570, AX-593, AX-596 jako dobre dopasowanie do Mildtonów. Wskazano także na konieczność sprawdzenia stanu membran głośników w kolumnach, gdyż zużycie materiałów może pogarszać dźwięk. Podsumowując, rekomendacje skupiają się na wymianie wzmacniacza na Yamahę z serii AX lub ewentualnie poszukiwaniu dynamiczniejszych kolumn, gdyż korektor i wymiana pojedynczych głośników w Mildtonach nie przyniosą oczekiwanej zmiany barwy dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA