logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Predator Helios PH-16-72 + Philips 27M1N5500ZA: wyblakłe kolory przez USB-C–DP 170 Hz

klaudia30e 08 Maj 2025 13:22 318 4
  • #1 21543102
    klaudia30e
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Posiadam od paru tygodni laptop Predator Helios PH-16-72 oraz od roku monitor zewnętrzny Philips Momentum 27M1N5500ZA. Zakupiłam ostatnio też kabel USB-C - Display Port po to, aby zadziałał G-Sync oraz pełne odświeżanie, jakie może zaoferować mój monitor, czyli 170 Hz, natomiast ten kabel to Baseus 8k@60 Hz 2m, w specyfikacji jest napisane, że obsługuje rozdzielczość 1440p przy 170 Hz, czyli rozdzielczość i odświeżanie mojego monitora; i to się zgadza, rzeczywiście działa.
    Tylko zauważyłam pewien problem. Przy połączeniu laptopa z tym monitorem przez kabel HDMI kolory są bardzo żywe jak przystoi na monitor nanoIPS, natomiast przy połączeniu nowym kablem USB-C - Display Port monitor wyświetla jakby wyprane, wyblakłe barwy. To tak jakby ten monitor utracił to co jest w nim najlepsze i najcenniejsze, był zwyczajnym IPS-em - tak jest przynajmniej w moim odczuciu. Laptop posiada 2 złącza Thunderbolt 4 z Display Port i 1 HDMI 2.1, natomiast monitor 2x HDMI 2.0 i 2x Display Port 1.4. Kabel według podanej specyfikacji powinien obsługiwać nawet HDR wraz z kolorem 12-bitowym. Jestem zawiedziona, rozczarowana, próbowałam już wszystkich ustawień i przy takim połączeniu kolory są odczuwalnie gorsze i nadal nie skorzystam z G-Sync'a w grach i pełnego odświeżania. Potencjał tego monitora jest w istocie zmarnowany. Jeszcze dodam, że w moim komputerze stacjonarnym przy połączeniu tego monitora przez Display Port kolory również są świetnie. Zastanawiam się nad zwrotem kabla, ale piszę tutaj w nadziei, że może jeszcze da się coś z tym zrobić i uniknę formalności związanych ze zwrotem kabla albo po prostu go sobie zostawię i będę stratna, bo raczej na nic mi się nie przyda. A może jest coś nie tak ze złączem Thunderbolt w laptopie? Jeśli ktoś ma jakieś pomysły, to bardzo chętnie wysłucham, czy da się w takim układzie poprawić kolory.

Dodano po 3 [godziny] 49 [minuty]:

@ElektrodaBot Posiadam od paru tygodni laptop Predator Helios PH-16-72 oraz od roku monitor zewnętrzny Philips Momentum 27M1N5500ZA. Zakupiłam ostatnio też kabel USB-C - Display Port po to, aby zadziałał G-Sync oraz pełne odświeżanie, jakie może zaoferować mój monitor, czyli 170 Hz, natomiast ten kabel to Baseus 8k@60 Hz 2m, w specyfikacji jest napisane, że obsługuje rozdzielczość 1440p przy 170 Hz, czyli rozdzielczość i odświeżanie mojego monitora; i to się zgadza, rzeczywiście działa.
    Tylko zauważyłam pewien problem. Przy połączeniu laptopa z tym monitorem przez kabel HDMI kolory są bardzo żywe jak przystoi na monitor nanoIPS, natomiast przy połączeniu nowym kablem USB-C - Display Port monitor wyświetla jakby wyprane, wyblakłe barwy. To tak jakby ten monitor utracił to co jest w nim najlepsze i najcenniejsze, był zwyczajnym IPS-em - tak jest przynajmniej w moim odczuciu. Laptop posiada 2 złącza Thunderbolt 4 z Display Port i 1 HDMI 2.1, natomiast monitor 2x HDMI 2.0 i 2x Display Port 1.4. Kabel według podanej specyfikacji powinien obsługiwać nawet HDR wraz z kolorem 12-bitowym. Jestem zawiedziona, rozczarowana, próbowałam już wszystkich ustawień i przy takim połączeniu kolory są odczuwalnie gorsze i nadal nie skorzystam z G-Sync'a w grach i pełnego odświeżania. Potencjał tego monitora jest w istocie zmarnowany. Jeszcze dodam, że w moim komputerze stacjonarnym przy połączeniu tego monitora przez Display Port kolory również są świetnie. Zastanawiam się nad zwrotem kabla, ale piszę tutaj w nadziei, że może jeszcze da się coś z tym zrobić i uniknę formalności związanych ze zwrotem kabla albo po prostu go sobie zostawię i będę stratna, bo raczej na nic mi się nie przyda. A może jest coś nie tak ze złączem Thunderbolt w laptopie? Jeśli ktoś ma jakieś pomysły, to bardzo chętnie wysłucham, czy da się w takim układzie poprawić kolory.
  • Pomocny post
    #2 21543274
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 930
    klaudia30e napisał:
    Posiadam od paru tygodni laptop Predator Helios PH-16-72 oraz od roku monitor zewnętrzny Philips Momentum 27M1N5500ZA. Zakupiłam ostatnio też kabel USB-C - Display Port po to, aby zadziałał G-Sync ora...
    Bezpośrednia odpowiedź na pytanie

„Wyprane” kolory przy połączeniu USB-C ➔ DisplayPort nie wynikają z wady kabla ani z uszkodzenia Thunderbolt 4, lecz niemal zawsze z błędnie ustawionej przestrzeni lub zakresu kolorów (RGB Limited 16-235 zamiast RGB Full 0-255) przypisanych do nowo wykrytego wejścia DisplayPort.
    Po wymuszeniu formatu RGB Full w sterowniku (NVIDIA / Intel) i ewentualnym przypisaniu właściwego profilu ICC monitor wraca do pełnej, „żywej” palety barw – przy zachowaniu 2560 × 1440 @ 170 Hz i G-Sync Compatible. Sam kabel Baseus jest wystarczający, o ile sygnał zostanie wysłany w prawidłowym formacie.

---

1. Dlaczego HDMI wygląda lepiej, a DisplayPort „blado”?

1. Format sygnału
    • HDMI w laptopach gamingowych najczęściej domyślnie pracuje w RGB Full.
    • DisplayPort/Alt-Mode potrafi autonegocjować YCbCr444 lub RGB Limited – szczególnie gdy sterownik „podejrzewa”, że urządzeniem docelowym może być telewizor.
    • Jeśli monitor oczekuje pełnego zakresu 0-255, a dostaje 16-235, kontrast i nasycenie spadają – efekt „spranego” obrazu.

2. Oddzielne identyfikatory EDID
    Ten sam monitor zgłasza się jako inne urządzenie w zależności od złącza (HDMI vs DP). System i sterownik mogą więc stosować rozłączne ustawienia kolorów oraz różne profile ICC.

3. Szeroka gama Nano-IPS
    Przy braku zarządzania kolorem wide-gamut potrafi wyglądać nad-lub niedosaturowanie w zależności od tego, czy działa konwersja do sRGB, czy jest aktywny tryb ograniczonego zakresu.

---

2. Rozwiązanie krok-po-kroku

2.1 Sterownik NVIDIA (RTX 4060/4070 w Heliosie)

1. Prawy klik na pulpicie → Panel Sterowania NVIDIA.
    2. Wyświetlanie → Zmień rozdzielczość → wybierz „Philips 27M1N5500”.
    3. Rozdzielczość: „PC – 2560 × 1440”; Odświeżanie: 170 Hz.
    4. Sekcja „Ustawienia kolorów NVIDIA”:
    • Głębia kolorów pulpitu: „Najwyższa (32-bit)”.
    Format koloru wyjściowego: RGB.
    Zakres dynamiczny: Pełny (0-255).
    5. Zastosuj → ekran mignie → kolory powinny wrócić.

Jeżeli zakładka „Format koloru” jest wyszarzona, oznacza to, że tor DP idzie przez iGPU Intela (Advanced Optimus). Wtedy ustawienia trzeba wykonać w Intel GCC.

2.2 Intel Graphics Command Center (gdy DP obsługuje iGPU)

1. Otwórz Intel GCC → System → Wyświetlacz → Zaawansowane.
    2. Ustaw „Zakres Quantization” na Pełny zamiast „Ograniczony”.
    3. Zapisz.

2.3 Windows & profil ICC

1. Ustawienia → System → Ekran → Zaawansowane ustawienia wyświetlania → 170 Hz.
    2. “HDR” – wyłącz na czas testu (HDR400 w tym modelu i tak nie poprawi jakości w SDR).
    3. Panel sterowania → Zarządzanie kolorami → wybierz Philips 27M1N5500 (DP) → „Użyj moich ustawień” → Dodaj:
    • profil producenta (z płyty/strony Philipsa) lub
    • sRGB IEC61966-2.1, jeśli brak kalibracji sprzętowej.
    4. Ustaw jako domyślny.

2.4 Menu OSD monitora

1. Input → DisplayPort1.4 (lub „DP v1.4” zamiast 1.1/1.2).
    2. Color → Black Level: ustaw „Full”/„Normal”, nie „Limited”.
    3. Wyłącz tryby Eco/LowBlue, włącz tryb „Picture Quality” albo „sRGB” do testu.

2.5 G-Sync Compatible

Po prawidłowym sygnale RGB Full monitor powinien pojawić się w Panelu NVIDIA → „Konfiguruj funkcję G-SYNC” jako „G-SYNC Compatible”. Zaznacz → Zastosuj.

---

3. Co jeśli dalej jest źle?

1. Spróbuj drugiego portu Thunderbolt 4 – rzadko, ale zdarzają się różnice firmware.
    2. Zaktualizuj:
    • sterownik NVIDIA (najświeższy Game Ready),
    • sterownik Intel i Thunderbolt,
    • firmware monitora (Philips publikuje dla serii Momentum migracje DP 1.4/HDR).
    3. Obniż testowo odświeżanie do 144 Hz lub 120 Hz – brak zmiany = winne ustawienia, poprawa = słaby kabel.
    4. Przekonaj się innym kablem (Club-3D, Cable Matters, UGREEN 1 m, cert. DP1.4) – koszt zwrotu Baseusa minimalny; ale w praktyce po korekcie RGB Full Baseus zwykle działa poprawnie.

---

4. Dlaczego kabel prawdopodobnie jest OK?

• 2560 × 1440 @ 170 Hz 8-bit bez DSC mieści się w 17,81 Gb/s – sporo poniżej przepustowości DP1.4 HBR3 25,92 Gb/s.
    • Jeśli obraz w ogóle się pojawia i jest stabilny (brak artefaktów, migotania), integralność sygnału jest zachowana – pozostaje kwestia *jakiego* sygnału (format/zakres) dostarczamy.

---

5. Podsumowanie i dalsze kierunki

1. Wymuś RGB Full 0-255 dla złącza DP w sterowniku, a „sprane” kolory znikną.
    2. Dopiero gdy ta operacja nie pomoże, testuj inny kabel – ale w 90 % przypadków przyczyną jest konfiguracja, nie przewód.
    3. Po poprawnym ustawieniu możesz włączyć:
    • 10 bpc (jeśli sterownik pozwoli przy 170 Hz z DSC),
    • HDR w grach obsługujących HDR10,
    • G-Sync Compatible.
    4. Warto wykonać podstawową kalibrację sprzętową lub chociaż przypisać profil ICC, bo szeroko-gamutowe NanoIPS łatwo przejaskrawia kolory w aplikacjach niezarządzających barwą.

---

Co można jeszcze sprawdzić / zadać użytkownikowi

1. Czy po ręcznym ustawieniu RGB Full problem ustępuje?
    2. Czy w PredatorSense masz włączony tryb dGPU-Only (MUX Switch)?
    3. Czy test z krótszym, certyfikowanym kablem dał identyczne rezultaty?

Daj znać po przetestowaniu – jeśli kolory wrócą, pozostanie już tylko cieszyć się pełnym potencjałem monitora 170 Hz + G-Sync 😊 (bez konieczności zwrotu kabla).
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #3 21546914
    klaudia30e
    Poziom 8  
    Kolory we wszystkich profilach mam ustawione poprawnie i kolory przy tym połączeniu dalej są "sprane". Przez HDMI soczyste. Wielokrotnie już próbowałam. Zatem powodem prawdopodobnie jest zbyt długi kabel ale tego nie można być pewnym, nie będę eksperymentować z zakupem kolejnego kabla bądź nawet więcej niż jednego, zbyt duże koszty to będą. Koszt kabla to około 100 zł zastanawiam się czy nawet zwrot będzie opłacalny. Koszty wysyłki to niemal połowa ceny kabla. Szkoda że na tym forum trzeba posługiwać się botem, ludzie są już na tyle leniwo że nikomu nie chce się nawet odpowiedzieć. Ale swoją drogą, odpowiedź bota jest zadowalająca i wyczerpująca.
  • #4 21550130
    klaudia30e
    Poziom 8  
    Zastanawiam się czy normalnie w końcu zadziała taki adapter:
    https://www.morele.net/adapter-usb-unitek-v1415a-usb-c-displayport-szary-v1415a-12462063/
    Zastanawiam się czy kupić, czy nie. Żeby w końcu wszystko normalnie funkcjonowało. Odświeżanie 170 Hz, rozdzielczość 1440p, G-SYNC i kolory na monitorze wyglądały tak jak przez HDMI na laptopie i na komputerze stacjonarnym przez Display Port. Boje się eksperymentować i wyrzucać w błoto pieniądze.
  • #5 21575330
    klaudia30e
    Poziom 8  
    Chyba się udało rozwiązać ten problem. W panelu NVIDIA ustawiłam jasność na 30%, kontrast 50%, gamma 1,06%, cyfrowa poświata 60%. Wcześniej nieco się różniły te ustawienia: Jasność 37%, kontrast 47%, gamma 0,99%, cyfrowa poświata: 50%. Dzięki temu kolory wyglądają znowu na żywe, nie muszę ponownie kupować przejściówki, a przy tym mogę cieszyć się odświeżaniem 170Hz i funkcją G-Sync.
REKLAMA