logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OneDrive na dwóch komputerach – jak uniknąć nadpisywania plików starszymi wersjami?

DjSok 08 Maj 2025 13:35 267 2
REKLAMA
  • #1 21543111
    DjSok
    Poziom 10  
    Chciałbym używać chmury OneDrive na dwóch komputerach, jednak gdy uruchamiam laptopa przenośnego, OneDrive "zasysa" z niego pliki, co niweczy moją pracę na tych plikach, którą wykonałem na komputerze stacjonarnym. Pliki nadpisane są starszymi, z laptopa. Jak nad tym zapanować? Chciałbym, by w chmurze były zawsze pliki aktualne, a nie uploadowane z laptopa, na którym nie pracowałem od kilku dni. Ktoś pomoże?
  • REKLAMA
  • #2 21543231
    marc811
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Widzę że jest opcja wykluczenia synchornizacji plików,więc spróbuj tego podaj plik który chcesz aby nie zschrynizwało
  • #3 21543234
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3839
    Nie wiadomo jakie to pliki i jakiego oprogramowania używasz. Możesz jednak wypróbować dwie metody ochrony przed nadpisywaniem. Jedną z nich jest zapis pliku w trybie "tylko do odczytu", co uniemożliwi jego nadpisanie z innego komputera. Inna metoda to wykorzystanie wyewidencjonowania i ewidencjonowania w plikach. Te czynności skutecznie kontrolują aktualizacje dokumentu i zapobiegają automatycznemu nadpisaniu plików z drugiego komputera czy w zdalnej usłudze. Tu masz poradnik dotyczący popularnego oprogramowania biurowego LibreOffice: https://help.libreoffice.org/latest/pl/text/shared/guide/cmis-remote-files.html
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA