logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć synchronizację OneDrive na Windows 11 - nie na swoim dysku?

krisgdynia13 24 Lis 2024 17:54 1188 2
REKLAMA
  • #1 21317823
    krisgdynia13
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Usługa OneDrive. Windows 11.
    Posiadam konto i przestrzeń dysku 5 GB zajęte 1,2, wszelka synchronizacja wyłączona. Posiadam również wspólnie ze znajomymi 4 dyski 1TB które wspólnie sobie udostępniamy i korzystamy. Mam na jednym z nich swój prywatny folder. Gdy wrzucam do niego pliki prywatne (zdjęcia, filmy) na komputerze w folderze Uruchom usługę Onedrive pojawiają sie te pliki, wczoraj gdy zabrakło mi miejsca na dysku (500GB) to stwierdziłem, po usunięciu z komputera pliki (filmy, zdjęcia) usuwają się z OneDrive i nie trafiają do kosza. W ustawieniach mogę jedynie zmienić ustawienia mojego dysku OneDrive 5GB.
    Co zrobić aby rzeczy wrzucane na dysk który współdzielę ze znajomymi, nie tworzyły mi kopii na komputerze? A jeśli utworzą, aby po usunięciu z komputera nie usuwało z OneDrive? W ustawieniach, już sprawdzałem - jest tylko opcja synchronizacji na moim 5GB dysku, nie mam ustawionej synchronizacji z dyskami 1TB bo używamy ich wspólnie...
  • REKLAMA
  • #2 21323270
    ms_smm
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    U nas w firmie korzystamy z onedrive i problem kopii polega na tym że gdy dwie osoby pracują na tym samym pliku z komputera wówczas pojawi się kopia przy próbie zapisu.
    Jeśli pracują wspólnie w wersji webowej problem ustąpi. Mówię to na przykładzie pracy z plikami office jak word itp. Nie wiem czy u was jest problem z tymi plikami. Gdyby osoba posiadała wersję office 365 wówczas mogła by pracować z komputera. A gdy posiada np. Office 2016 wtedy niestety nie.
  • #3 21323275
    krisgdynia13
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    >>21323270
    Dziękuję, mój problem jest zupełnie inny. Nie pracuję na plikach ani nikt nie pracuje. Korzystamy z tych dysków jako wspólny magazyn. Z którego każdy może coś wrzucić i każdy posiadający uprawnienia może pobierać. Ja mam problem bo gdy wrzucam coś na współdzielony dysk (np paczkę zdjęć 10GB albo film) to pojawia się kopia na komputerze. Gdy usuwam ją z komputera, bez pytania OneDrive usuwa ja z dysku wspólnego i niema tego w koszu. Wyłączyć synchronizację mogę tylko na moim prywatnym 5 GB dysku na wspólnych nie jest włączona. Pomimo to Windows 11 robi mi kopię i uwala dysk...
REKLAMA