logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komputer samoczynnie uruchamia się w BIOS – brak obrazu na głównym monitorze

lachim2712 08 Maj 2025 22:42 417 17
REKLAMA
  • #1 21543610
    lachim2712
    Poziom 4  
    Hej, dziwna sytuacja. Włączyłem komputer, przeglądałem stronę www, poszedłem na chwilę do kuchni, wróciłem, a komputer był wyłączony. Włączyłem go ponownie, ale nie miałem obrazu. Włączyłem drugi ekran i obraz był, lecz komputer był w BIOS-ie. Wyszedłem z BIOS-u, ale ponownie komputer sam do niego wszedł i tak w kółko. O co chodzi?

Dodano po 2 [minuty]:

A komputer dyski widzi
    Zrzut ekranu z BIOS-u komputera pokazujący listę wykrytych dysków i ustawienia trybu AHCI/RAID.
  • REKLAMA
  • #2 21543640
    blackman0
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zrób restart pamięci CMOS, tak żeby zapomniał konfigurację.
    Najprościej zewrzeć zworkę lub przy odłączonym zasilaniu wyciągnąć okrągłą baterię z płyty głównej na kilka minut.
    Tak z 5 na przykład.
    Po uruchomieniu powinien zaczytać konfigurację domyślną i się uruchomić.
    Daj znać, jakie efekty.
  • #3 21543646
    lachim2712
    Poziom 4  
    Mam opcję w BIOS-ie, która przywraca ustawienia fabryczne. Może jej najpierw użyć?

Dodano po 6 [minuty]:

Hmm wszedłem w boot menu (chyba tak to się nazywa) i mam tylko te opcje tak powinno być?
    Menu wyboru urządzenia rozruchowego na ekranie komputera, widoczna opcja Enter Setup.
  • REKLAMA
  • #4 21543655
    blackman0
    Poziom 11  
    Wygląda, jakby zapomniał o dyskach. Zrób przywrócenie do ustawień fabrycznych i sprawdź, czy zobaczył dyski.
  • #5 21543663
    lachim2712
    Poziom 4  
    blackman0 napisał:
    sprawdź

Przywróciłem te ustawienia fabryczne za pomocą tej opcji w BIOS-ie „Restore Defaults”, nic nie pomogło :/
  • REKLAMA
  • #6 21543670
    blackman0
    Poziom 11  
    A jak wejdziesz do BIOS-u, to dyski widzi?
    Zrób jakąś fotkę, co tam wyświetla.
  • Pomocny post
    #7 21543671
    llukiz
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Zapewne masz uszkodzony bootloader systemu na dysku, jeśli kolejność botowania jest w biosie dobrze ustawiona. Uruchom z pendriva instalator systemu i spróbuj naprawić.
  • #8 21543675
    lachim2712
    Poziom 4  
    Monitor wyświetlający ekran BIOS komputera z informacjami o sprzęcie i podłączonych dyskach.
    blackman0 napisał:
    Jak wejdziesz do BIOS-u, to dyski widzi?
    Zrób jakąś fotkę, co tam wyświetla

Dodano po 2 [minuty]:

llukiz napisał:
    Zapewne masz uszkodzony bootloader systemu na dysku, jeśli kolejność bootowania jest w BIOS-ie dobrze ustawiona. Uruchom z pendrive'a instalator systemu i spróbuj naprawić.

Jakaś konkretna opcja naprawy?
  • REKLAMA
  • #9 21543683
    blackman0
    Poziom 11  
    No dyski widzi. Wygląda na to, że system masz ładowany z tego dysku M2_1, poszukaj w BIOS-ie gdzieś menu od boot sequence lub coś z boot'em. Albo porób screeny, żebym się odnalazł :)
  • #10 21543686
    lachim2712
    Poziom 4  
    blackman0 napisał:
    sprawdź

Przywróciłem te ustawienia fabryczne za pomocą tej opcji w BIOS-ie „restore defaults”, nic nie pomogło :/

Dodano po 1 [minucie]:

Proszę bardzo
    Ekran BIOS komputera z widocznymi ustawieniami i kolejnością bootowania.
  • #11 21543694
    blackman0
    Poziom 11  
    A w to UEFI da się wejść i wybrać dysk M.2?
    Bo jak nie, to chyba uwalony bootloader na dysku i trzeba będzie uruchamiać z płyty lub pendrive'a z Windowsem i tam dać opcję napraw system...
  • #12 21543695
    lachim2712
    Poziom 4  
    blackman0 napisał:
    a w to UEFI da się wejść i wybrać dysk M2?
    Bo jak nie, to chyba uwalony bootloader na dysku i trzeba będzie uruchamiać z płyty lub pendrive'a z Windowsem i tam dać opcję napraw system....

Nie wiem, jak wejść w UEFI i wybrać dysk M2. Dzisiaj popróbuję tę opcję napraw system, zobaczymy, czy zadziała, ale nie teraz, tylko później dam znać :)
  • #13 21544334
    piteqpl
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    To raczej nie bootloader dysku. W takim przypadku kończy się to komunikatem typu "no bootable device". Pytanie, w jakim stanie jest bateria podtrzymująca pamięć CMOS?
  • #14 21544471
    lachim2712
    Poziom 4  
    Wymieniłem baterię BIOS-u i nadal to samo. Spróbuję z tą opcją napraw system.

Dodano po 26 [minuty]:

blackman0 napisał:
    to UEFI da się wejść i wybrać dysk M.2? Bo jak nie, to chyba uwalony bootloader na dysku i trzeba będzie uruchamiać z płyty lub pendrive'a z Windowsem i tam dać opcję napraw system
    Opcja napraw niestety nie zadziałała piszę że system nie może naprawić ale zauważyłem coś dziwnego zresztą zobacz sam wszedłem w notatnik aby dostać się do eksploratora i system nie widzi dysku na M2 tylko HDD nie powinno tak być nie?
    Zrzut ekranu okna dialogowego eksploratora plików Windows z widocznymi dyskami, pokazany bokiem.

Dodano po 4 [minuty]:

Okno programu diskpart w trybie naprawy systemu z listą wykrytych dysków i informacjami o ich statusie. diskpart dysk widzi ale niewiadomo dlaczego pokazuje że jest on w pełni wolny a ten HDD nie ma żadnego wolnego miejsca co w eksplolatorze się nie pokrywa
  • #15 21544516
    llukiz
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    to podłącz tylko jeden dysk, ten na którym masz system. Jak się nie da naprawić to spróbuj zainstalować od nowa.
  • #16 21544522
    lachim2712
    Poziom 4  
    Zrobiłem to i jest nadal to samo. Co mam zrobić?

Dodano po 6 [minuty]:

Wiecie może, jak zamienić ten UEFI hard dysk, by tym hard dyskiem był dysk HDD podpięty na SATA? Kurcze, nie mogę znaleźć tej opcji w BIOS-ie.

Dodano po 34 [minuty]:

Ekran komputera z otwartym oknem Komputer w systemie Windows, widoczne są trzy partycje dyskowe oraz komunikat o błędzie instalacji sterownika. udało mi się podłączyć i wejsc do 7 z starego dysku HDD nie widzi dysku M2 dysk padł?

Dodano po 4 [minuty]:

Hmm lubuntu widzi dysk ale nie może go otworzyć sam już nie wiem
    Ekran komputera z systemem Lubuntu, na którym widać menedżer plików z listą partycji dysków. Jedna z partycji jest zaznaczona, a menu kontekstowe jest otwarte.
  • #17 21544994
    lachim2712
    Poziom 4  
    Kurcze, teraz chcę zainstalować na nowo Windowsa i mam taki problem. Wie ktoś, jak go rozwiązać? Partycjonowanie jest GPT.
    Ekran instalatora Windows z listą partycji dysku GPT i komunikatem o błędzie instalacji.

Dodano po 4 [godziny] 3 [minuty]:

Wyszło na tym że najprawdopodobniej system mi się wysypał i musiałem wykonać pełny format aby rozwiązać ten problem :/ Dziękuje wszystkim za pomoc.
  • #18 21545207
    lachim2712
    Poziom 4  
    Wyszło na to, że najprawdopodobniej system mi się wysypał i musiałem wykonać pełny format, aby rozwiązać ten problem :/ Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer samoczynnie uruchamiał się w BIOS-ie i nie wyświetlał obrazu na głównym monitorze, natomiast na drugim ekranie pojawiał się BIOS. Dyski były widoczne w BIOS-ie, jednak system nie startował prawidłowo, co sugerowało uszkodzony bootloader lub problemy z konfiguracją UEFI. Próby przywrócenia ustawień fabrycznych BIOS-u oraz reset pamięci CMOS nie rozwiązały problemu. Wymiana baterii podtrzymującej pamięć CMOS również nie pomogła. System Windows nie mógł naprawić instalacji, a narzędzia diagnostyczne wykazywały, że dysk M.2 był widoczny, lecz system go nie rozpoznawał poprawnie, co wskazywało na uszkodzenie partycji lub systemu plików. Próby uruchomienia systemu z innego dysku HDD podłączonego przez SATA potwierdziły, że dysk M.2 mógł ulec awarii. Ostatecznie konieczne było wykonanie pełnego formatu i ponowna instalacja systemu operacyjnego, co rozwiązało problem. W trakcie dyskusji poruszono kwestie konfiguracji boot sequence w BIOS-ie, różnic między UEFI a tradycyjnym BIOS-em oraz diagnostyki dysków SSD M.2 i HDD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA