logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telestar 9970 DWA Croma - reset ustawień, brak wyszukiwania stacji, problem z DVD

Top Serwis 16 Gru 2005 22:01 3651 12
REKLAMA
  • #1 2090236
    Top Serwis
    Poziom 24  
    Ocena: 242
    Sprzęt jak w temacie .Problem polega na tym ,że tv zgubił wszystkie nastawy,nie wyszukuje stacji (śnieg) ,nie można ustawić nawet języka menu,samoczynnie przestawia się na eng. lub italy nie wiedząc czemu.Kompletny bałagan.Przyczyną takiej usterki były zimne luty w odch.które usunąłem,oraz kond. w 12v ,spuchnięty.Usunąłem te dolegliwości ,wymieniłem pamięć zaprogramowaną wsadem z elektrody.Efekt jest taki sam nic się nie zmieniło.W trybie serwisowym nie można zmienić nastawów ,nie reguluje szer. wys. itp. Po wyłączeniu wszystkie nastawy zerują się.Szyna sda scl cały czas pracuje. Na domiar tego telewizor uruchamia się z różnymi wymiarami obrazu,losowo,raz jest 4/3 raz 16/9.Dvd też nie działa ,wysuwa tackę ,nie czyta płyty.Sprawdziłem napięcia ,ok.profilaktycznie wymieniłem elki w 5V,resecie procka itd.Ręce mi opadły ,proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2090272
    bronco
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Czy próbowałeś czystą pamięć? Jeżeli procek coś zapisze w niej to musisz szukać sprawdzonego wsadu.
  • #3 2090302
    Michael1
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Podobną sytuację miałem e z Elemisem Mira928 – odmiana Telestara. Tak samo zachowywał się jak ten który opisałeś – wymieniłem nawet procesor i nic. Zmierz dokładnie za pomocą oscyloskopu jaką wartość mają przebiegi na szynie SD i SC – powinny być około 4,5V pp.
  • REKLAMA
  • #4 2090345
    Top Serwis
    Poziom 24  
    Dzięki za szybką reakcję,na czystej kości nie sprawdzałem jeszcze,co do amlitudy na szynie to oglądałem te przebiegi wprawdzie nie zwróciłem uwagi na wartość.Miernikiem nap. stałego to ok 1,65 V.
  • #5 2090366
    KW
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    W obu telewizorach jest chassis PT90, ale procesory mogą mieć różne programy. W związku z tym załadowanie pamięci od innego PT90 nic nieda. Efekt może być taki jak opisany wyżej. To chassis samo nie zainicjuje pamięci. Pozostaje albo się pobawić metodą prób i błędów, albo udać po pomoc do dobrego serwisu Telestara. Najlepszą metodą byłoby wgranie wsadu od odbiornika z takim samym numerem programu procesora.
  • REKLAMA
  • #6 2090392
    Top Serwis
    Poziom 24  
    Dzięki za podpowiedź,bardzo cenna rada.Poszukam tu i tam,niestety w telestarze nikogo nie znam.
  • #7 2090434
    Michael1
    Poziom 12  
    Przy tym uszkodzeniu TV będzie pracował bez pamięci - sprawdź.
  • #8 2090520
    Michael1
    Poziom 12  
    To nie jest sprawa ani procesora ani pamięci - wierz mi, przerabiałem to. Już Ci podpowiedziałem co masz zrobić dokładnie - nie miernikiem.
  • #9 2090539
    Top Serwis
    Poziom 24  
    Jutro zbadam wszystko dam znać ,jednak nie bardzo rozumiem sugesti Michael 1 .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 2091062
    Michael1
    Poziom 12  
    Elemis o którym wspomniałem wcześniej to to samo chassis PT90. Mówiłem abyś dokładnie sprawdził za pomocą oscyloskopu przebiegi na szynie IIC powinny być około 4,5V pik pik. Miernikiem zwykły tego nie sprawdzisz. Prawdopodobnie masz przebiegi mniejsze w moim przypadku oscylowały w granicach 2Vpp, a niekiedy było tak że na jednej szynie przebieg był około 4Vpp – nie pamiętam na której. Procesor w takim przypadku działa po omacku – jak leci, różne jezyki menu, wymiary itd. o dziwo nie wyłącza się OTVC – prawdopodobnie taki program – a to już niech doktoranci wyjaśnią. W moim przypadku odpowiedzialnym za to był układ scalony pionu STV9306A, miał upływności na pinach SCL i SDA piny scalaka 1 i 3 podłączone z szyną główną poprzez dwa rezystory 100om . Wystarczy przeciąć ścieżki lub też dobrze odseparować te piny i wszystko wróci do normy za wyjątkiem korekcji i wymiarów w pionie – ten układ dodatkowo steruje korekcją E/W.. Załaduj poprzedni stary soft jeżeli go zapisałeś wcześniej. Przy zakupie nowego scalaka – większość ma wady. Ja zmieniłem 3 i wszystkie miały wady (zwarta szyna do masy), (zwarta korekcja do masy), (zwarte wyjście pionu do masy). Możliwe że w Twoim przypadku masz w innym miejscu upływności na szynie IIC – upieram się przy tym. Powodzenia życzę.
  • #11 2091837
    Top Serwis
    Poziom 24  
    Witam. sprawdziłem przebiegi na i2c amplituda ok.3v ss ,wacha się.Teraz rozumiem co miałeś na myśli .Na scalaku od pionu też były zimne luty ,po za tym strasznie się grzeje.Spisałem też na wszelki wypadek nr.programu z procka 7WCS2 ,pamięć ma naklejkę z opisem P146.
  • #12 2093470
    KW
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    7WCS2 oznacza że kino domowe jest siedmiowatowe a nie dwudziesto.
    Scalaki STV9306 to podstawa przy naprawie. Jednak najczęściej miały tylko zimne luty i nie często się psuły.
  • #13 2098865
    Top Serwis
    Poziom 24  
    Działa ,Michael 1 trafił w dziesiątkę.Uszkodzony stv po wymianie na nowy ruszył ,brak osd ,uszkodzony nowy scalak ,wstawiłem z odzysku ,chodzi bez problemu.Dzięki za pomoc . Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Telestar 9970 DWA Croma, który utracił wszystkie ustawienia, nie wyszukiwał stacji, samoczynnie zmieniał język menu oraz losowo zmieniał proporcje obrazu. Dodatkowo odtwarzacz DVD nie działał poprawnie – wysuwał tackę, ale nie czytał płyt. Przyczyną były zimne luty oraz uszkodzony kondensator na linii 12V, które zostały naprawione. Wymieniono również pamięć z odpowiednim wsadem, jednak problem pozostał. Zalecano pomiar przebiegów na magistrali I2C (szyna SDA i SCL) oscyloskopem, gdyż miernik napięcia stałego nie daje pełnej informacji. Okazało się, że amplituda sygnałów na magistrali była obniżona (około 3Vpp zamiast około 4,5Vpp). Uszkodzony okazał się układ scalony pionu STV9306A, który miał zimne luty i nadmiernie się grzał, powodując błędne działanie procesora i utratę ustawień. Po wymianie układu na sprawny telewizor zaczął działać poprawnie, choć nowy scalak był uszkodzony i zastosowano używany. Wskazano, że chassis PT90 wymaga odpowiedniego wsadu procesora zgodnego z numerem programu (w tym przypadku 7WCS2) oraz sprawnego układu STV9306A dla prawidłowej pracy pamięci i stabilizacji obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA