logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telestar 9970 Dwa Croma 4:3->16:9->Cinema->Podtytuł

Wojtek 24 lata 15 Lis 2005 18:15 1542 2
REKLAMA
  • #1 1992727
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Szacunek wszystkim. Zagadnienie omawiane w tym oto poście:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic135652.html
    Użytkownik "WiesławL" zaproponował: "Sprawdź w obrębie trafa wysokiego i tranzystora luty kondensatorów - prawdopodobnie któryś się odłącza." Oczywiście moja sąsiadka pytała mnie, czy mogę pomóc w naprawie jej identycznego telewizora, i mogę go polutować, tak jak napisał o tym Pan "WiesławL", w sumie mogę przelutować ze 3/4 płyty, tylko zastanawia mnie, czy przyniesie to jakikolwiek skutek, skoro użytkownik "jacs" napisał:"Te elementy sprawdzałem wcześniej. Niestety nie miałem jeszcze schematu. Wydaje mi się, że usterka występuje w części cyfrowej ponieważ po włączeniu odrazu wiem czy uruchomi się prawidłowo (następuje szybkie pojawienie się obrazu i dźwięku) czy nie (obraz i dźwięk pojawia się z około 3s później niż normalnie). Ponadto prawidłowo działający przełącza formaty 16:9 => cinema=>podtytuł=>4:3=>16:9 itd, natomiast gdy uruchomi się zmniejszony, zmienia tylko teksty OSD 16:9=>4:3=>16:9 itd nie zmieniając wymiarów obrazu." Mam identyczny przypadek. Jeśli przelutuję płytę i efekt bedzie taki sam, to czy uszkodzenie "wystepujące w części cyfrowej", jest równoznaczne z uszkodzeniem, nie wiem procesora, albo przełącznika zmiany formatów obrazu? Opłaca się w nim grzebać? Może kupić nowy? Zaproponowałem sąsiadce odbiór programu tv4, a na forum znalazłem jeszcze taki post:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic320990.html
    czyli żadnego tvn turbo i tv4. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1995484
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    jedno pytanie: akurat u mnie problem zimnych lutów nie występuje :| lutownica, potem miernik i połączenie mam od stv 2248h do stv 9306a. oczywiście szyna i2c rozchodzi sie także do "multi sound standards processor" czyli msp3410g... oraz chipsetu od dvd. jeśli mogę zapytać o jeszcze jedą rzecz, co w takim przypadku może być prędzej uszkodzone moduł samego pionu stv9306a czy wsad pamięciowy? dziś przyjrzałem się dokładniej obrazowi i nie mam równych czarnych pasków od góry i dołu ekranu które zwęziły mi obraz w pionie, tylko czarny pasek górny jest znacznie grubszy niż dolny. zweżony obraz jest tym samym opuszczony nieco w dół, a po drugie mam zniekształcenie typu poduszki po lewej i prawej stronie ekranu (zagięcia typu C). dziękuję i pozdrawiam. do widzenia.
  • #3 2005304
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Witam :D
    Zamykam post, albowiem telewizor został już naprawiony. Objawy przed naprawą:
    -zmiana formatu obrazu zamiast 4:3->16:9->Cinema->Podtytuł->4:3->... tylko 4:3->16:9->4:3->... bez jakiejkolwiek zmiany w zachowaniu obrazu.
    -w trybie serwisowym, wywoływanym na sposób: właściwości i 1 9 2 3 pojawiały się pozycje: Options/Geometry/G2/Video/TunIf/Hotel/Volume/SubFr. Regulacje gemometrii obrazu takie jak szerokość, wysokość, liniowość, położenie, kształtowanie itp., znajdują się w 2 pozycji Geometry. Uszkodzony telewizor wyświetlał tylko 6 podpozycji dla geometry: 1. V.S., 2. V.S.16:9/50, 3. V.S.60, 4. V.S.16:9/60, 5.V.P. i 6. H.P. Pierwsze 5 pozycji regulowały się w zakresie od -32 do +31 (lub dla 5. od -8 do +7) nie przynosząc żadnych zmian w położeniu obrazu na ekranie. 6 pozycja natomiast działała prawidłowo. Wszystkie po wprowadzeniu zmian i wyłączeniu telewizora (stand-by lub z sieci) zostawały zapamiętywane przez telewizor. Odpinanie napędu DVD z 4 tasiemek nie przynosiło żadnej różnicy.
    Po wymianie kondensatorów elektrolitycznych wkoło procesora, po dokładnym polutowaniu szyny I2C, oraz wszystkich podzespołów w pionie, przy trafopowielaczu, a na wszelki wypadek w przetwornicy i na PK, telewizor wyświetlił obraz w zupełnie innej pozycji, po czym wszystkie regulacje obrazu zaczeły działać prawidłowo. Zamiast 6 podpozycji dla geometry znalazło się ich 17.
    Regulacje po naprawie:
    - options: B1 01100100, B2 00111101, B3 11110010, B4 11111001
    - geometry (po podłączeniu komputera i programu testującego monitory):
    1. Vertical Size: 30
    2. Vertical Size60: ? (dałem 30)
    3. Verical Postion: 4
    4. V.CO.C.: -2
    5. V.S.C.: 2
    6. Horizontal Size: ? (nie pamiętam juz ile ustawiłem)
    7. H.PI.C.: 17
    8. H.TR.C.: -7
    9. H.CO.C.: 12
    10. Horizontal Postion: 4
    11. C.V.S.: 20
    12. C.H.S.: 12
    13. S.TRP.: 0
    14. H.S. 4:3 0
    15. H.PI.C. 4:3 -18
    16. H.TR.C. 4:3 -8
    17. H.CO.C. 4:3 15
    W innym modelu te ustawienia 17 podpozycji dla geometry, mogą być nieco inne. Telewizor działa prawidłowo. wszystkie funkcje geometry są zapamietane. Obraz stabilny. zmiany formatów obrazu powróciły do sekwencji: 4:3->16:9->Cinema->Podtytuł->4:3->... zmieniając za każdym razem kształt obrazu.
REKLAMA