logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lenovo Ideapad Gaming 3 i5-10300H GTX 1650 – brak opcji w panelu NVIDIA, jak przełączyć GPU?

Gilusele 10 Maj 2025 12:25 471 7
REKLAMA
  • #1 21544949
    Gilusele
    Poziom 7  
    Lenovo Ideapad Gaming 3 Laptop i5-10300H GTX 1650. Nie mam ustawień w panelu NVIDIA i pokazuje mi się taka informacja
    Zrzut ekranu z panelu ustawień NVIDIA pokazujący wybrane ustawienia dla zintegrowanej karty graficznej.
    Chciałbym, aby zarządzał tym panel NVIDIA, a nie system. Wie ktoś, jak to przełączyć? Nawet jak wyłączę integrę, to pulpit chodzi w 5 fps i jest w ogóle porażka. Zasilanie na najwyższe ustawione i nie mam możliwości zmiany nigdzie w ustawieniach ekranu.

WIN 11 PRO
    BIOS AKTUALNY
    STEROWNIKI TEŻ AKTUALNE
  • REKLAMA
  • #2 21544953
    roxio
    Poziom 27  
    Ocena: 213
    Pokaż screen z managera urządzeń.
  • REKLAMA
  • #3 21544962
    Gilusele
    Poziom 7  
    Okno Menedżera urządzeń w systemie Windows z rozwiniętą sekcją „Karty graficzne”, zawierającą Intel UHD Graphics i NVIDIA GeForce GTX 1650.

Dodano po 1 [minucie]:

Jestem świeżo upieczonym informatykiem, ale tutaj już nie mam pojęcia, co zrobić. Wszędzie wszystko wygląda dobrze. Robiłem też downgrade na starsze sterowniki, wciąż to samo. Starszy BIOS też — to samo. Tutaj nic się nie zmienia.
  • REKLAMA
  • #4 21544978
    roxio
    Poziom 27  
    Przycisk ustawienia grafiki systemu windows, zmień ustawienie.
    Sprawdź też w bios czy nie masz tam opcji Hybrid Graphics / Switchable Graphics i zmień ustawienie na enable.
  • REKLAMA
  • #6 21545001
    roxio
    Poziom 27  
    w panelu nvidia masz wybrane ustawienie AUTO? czy NVIDIA High Preformance processor?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Lenovo Ideapad Gaming 3 z procesorem Intel i5-10300H i kartą graficzną NVIDIA GTX 1650 miał problem z brakiem opcji przełączania GPU w panelu NVIDIA na Windows 11 Pro. Użytkownik nie mógł zmienić ustawień grafiki, a wyłączenie zintegrowanej karty powodowało bardzo niską wydajność pulpitu. Pomocne okazało się sprawdzenie ustawień grafiki w systemie Windows oraz w BIOS-ie, zwłaszcza opcji dotyczących Hybrid Graphics lub Switchable Graphics, które powinny być włączone. W panelu NVIDIA należało ustawić „Wysoką wydajność procesora NVIDIA”. Po aktualizacji BIOS-u i sterowników problem sam się rozwiązał, choć dokładna przyczyna nie została jednoznacznie określona.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA