logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenowo legion y530 - Przełączanie karty graficznej

proelozom 27 Wrz 2019 06:53 2169 16
  • #1 18188904
    proelozom
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Cześć.
    Mam problem,
    Posiadam laptopa z Win 10, który ma wbudowane 2 karty graficzne:
    Intel UHD 630 oraz GeForce GTX 1050 Ti .
    Problem jest taki, iż wszystkie programy jakie włączam zostają uruchomione na karcie zintegrowanej.
    Różnica między tymi kartami jest ogromna dlatego cały potencjał z GTX'a jest marnowany.
    Nie mam pojęcia jak to przełączyć, poniżej przedstawię kroki jakie próbowałem wykonać.

1)Aktualizacja sterowników obu kart.
    2)Prawy przycisk<uruchom z procesorem graficznym<NVIDIA - brak efektów
    3)Ustawienia<ustawienia grafiki<dodaj aplikację< wysoka wydajność -brak efektów
    4)Panel sterowania NVIDIA<a+b
    *a)generacja obrazu<Preferencje użytkownika, podkreślając wydajność
    *b)zarządzanie grafikę 3D<ustawienia globalne< wybór Nvidia +zarządzanie energią (max wydajność)
    ustawienia programów -> zastosuj ustawienia globalne dla tej aplikacji - brak efektów

Proszę o pomoc na poziomie, a nie typu " Przeczytaj instrukcję", " poszukaj w necie bo PEŁNO TEGO".

Lenowo legion y530 - Przełączanie karty graficznej Lenowo legion y530 - Przełączanie karty graficznej
  • #3 18189173
    proelozom
    Poziom 5  
    viayner napisał:
    Witam,
    zle szukasz, ja mam T460/470/480 i wszystko jest w panelu sterowania Nvidia:
    Lenowo legion y530 - Przełączanie karty graficznej
    Pozdrawiam

Dzięki, aczkolwiek twoja odpowiedz odnosi się do punktu nr 4, który już próbowałem wcześniej z brakiem efektów :)
  • #5 18189217
    proelozom
    Poziom 5  
    viayner napisał:
    Witam,
    a z czego wnosisz ze nie ma efektow? skad wiesz ze uzywasz intelHD a nie Nvidia?
    Aktualizacja sterownikow - z windy czy Nvidii ?
    Pozdrawiam

Na załączonych zdjęciach menadżera zadań jest pokazany aparat procesora graficznego wraz z numerem karty z którego aplikacja korzysta.
    Na następnym jest kolejno Intel - 0 , NVIDIA - 1.
    Ponadto zużycie GTX'a jest praktycznie zawsze ~1-3%, a wydaje mi się ze w proporcji do intela który wówczas ma kilkukrotnie wyższe musi być coś nie tak.
    Proszę przeczytać temat jeszcze raz bo po raz kolejny odsyłam do góry tym razem pkt nr 1 w którym informuję o aktualizacji.
  • #6 18189281
    Trzyzet
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Karta w ogóle włączona w BIOSie?
    Powinna być aktywna opcja optimus czy coś takiego.
  • #7 18189296
    proelozom
    Poziom 5  
    Trzyzet napisał:
    Karta w ogóle włączona w BIOSie?
    Powinna być aktywna opcja optimus czy coś takiego.

Oczywiście.
    W przeciwnym razie wskazywałaby stałe 0% zużycia lub całkowicie by zniknęła z menadżera.
  • #8 18189353
    Trzyzet
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Niekoniecznie ale w porządku.

Próbowałeś z ciekawości wywalić sterownik intela całkowicie i próbować odpalać cokolwiek na samej Nvidii?
  • #9 18189363
    proelozom
    Poziom 5  
    Trzyzet napisał:
    Niekoniecznie ale w porządku.

Próbowałeś z ciekawości wywalić sterownik intela całkowicie i próbować odpalać cokolwiek na samej Nvidii?

Nie próbowałem.
    Czytając inne fora dużo osób co bawiło się z tym w biosie miało potem problemy z systemem, ekran się nie włączał itp.
    Jestem zielony jeżeli o to chodzi.
  • #11 18189448
    proelozom
    Poziom 5  
    Tak, chociażby podczas gry w World of Warcraft. Wtenczas zdarzają mi się ścinki oraz grafika na najwyższych ustawieniach nie jest mile widziana dla oka.
  • #12 18189483
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 884
    Odpal hwinfo sensors, odpal i pograj pare minutek w WOW i wstaw screeny z sensorów z hwinfo ale z całości i HWINFO nie HWMONITORA.

W oknie sensorów na dole po lewej będzie ikona do podziału okna - użyj żeby jak najwięcej wstawić za jednym zamachem.
  • #13 18189516
    proelozom
    Poziom 5  
    Lenowo legion y530 - Przełączanie karty graficznej Lenowo legion y530 - Przełączanie karty graficznej Lenowo legion y530 - Przełączanie karty graficznej Lenowo legion y530 - Przełączanie karty graficznej
  • #14 18189538
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 884
    CPU ci się przegrzewa ale to zauważyłeś po czerwonych napisach?

GPU GTX to raczej działa tyle że spadki są od temperatury CPU i trzeba coś z tym zrobić.

Ładowanie baterii też może mieć wpływ na wydajność.

edit
    Możesz zrobic Diagnozowanie i rozwiązywanie problemów z wydajnością w grach. z gry i wstawić loga tutaj? Pare minutek starczy i wtedy będzie pewność że grafika dedykowana chodzi.
  • #15 18190327
    proelozom
    Poziom 5  
    Czyli mówisz że inwestycja w podkładkę z wentylatorami wskazana?
    Załączniki:
    • Test 1.rar (20.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 18191263
    proelozom
    Poziom 5  
    enhanced napisał:
    Tutaj to przeczyszczenie i przesmarowanie nową pastą.

Podczas tego logowania miałeś te duże spadki fpsów?

Ciężko mówić o spadkach. Gra się wczytuje dłużej jak to każda inne podczas włączenia + samo posiadanie jej na dysku talerzowym..
    Spadki fps, a raczej freez, ma miejsce np. podczas oddawanie questów. Sama gra na ustawieniach Wysokich działa płynnie i spadek fps sam w sobie to jednak rzadki widok, aczkolwiek jak mi zwiesi ekran podczas niektórych interakcji to aż zaczyna irytować, tym bardziej jeżeli robi się to w miarę często.
    Dodam że ok. miesiąc temu problemu nie było.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa Lenovo Legion Y530 z systemem Windows 10 ma problem z przełączaniem kart graficznych, gdzie aplikacje uruchamiają się na zintegrowanej karcie Intel UHD 630 zamiast na dedykowanej GeForce GTX 1050 Ti. Pomimo prób aktualizacji sterowników, ustawień w panelu sterowania NVIDIA oraz konfiguracji w systemie, problem nie został rozwiązany. Użytkownik zauważa niskie zużycie GTX-a podczas pracy, co sugeruje, że nie jest on wykorzystywany. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień BIOS, a także rozważenie całkowitego usunięcia sterownika Intel. Dodatkowo, problem z wydajnością gier, takich jak World of Warcraft, może być związany z przegrzewaniem się CPU, co wpływa na działanie GPU. Użytkownik rozważa inwestycję w podkładkę chłodzącą oraz czyszczenie systemu chłodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA