logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko DSFN 1530 – brak reakcji po wymianie modułu. Co jeszcze sprawdzić?

Slavko252 10 Maj 2025 18:39 255 5
REKLAMA
  • #1 21545280
    Slavko252
    Poziom 7  
    Ocena: 14
    Witam. Uszkodzeniu uległa zmywarka Beko DSFN 1530. Na pierwszy rzut oka spalony bezpiecznik, oraz układ lnk. Moduł wymieniony na drugi, taki sam.
    W urządzeniu dalej brak reakcji. Był sprawdzany na stole u fachowca i podobno wszystkie napięcia wychodzą. Sam mierzyłem we wtyczce i na panel obsługi wychodzi 5v. Sprawdzony został włącznik, czujnik zamknięcia drzwi, kable w miejscu wyjścia na drzwi. Wszystko całe, przedzwonione miernikiem, żaden nie przerwany. Na panelu nie widać żadnych uszkodzeń. Gdzieś czytałem, że oprócz modułu pada w takich sytuacjach jeszcze właśnie panel i pompa myjąca. Można ją w jakiś sposób sprawdzić na krótko?
  • REKLAMA
  • #2 21545757
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3702
    Jeśli panel był sprawny przed awarią modułu mocy to wszystko wskazuje, że oberwał przy awarii rykoszetem. Ewentualnie do przejrzenia wiązka elektryczna, która w Beko jest bardzo awaryjna.
  • REKLAMA
  • #3 21545874
    Slavko252
    Poziom 7  
    Dzięki za odpowiedź. Właśnie każdy przewód w wiązce sprawdziłem na ciągłość i jest ok. Rozcinałem nawet ten peszel który idzie pomiędzy drzwiami a dołem zmywarki. Styki w każdej wtyczce podoginałem, żeby ciaśniej siedziała w gnieździe i na pewno wszystko łączyło. Na panelu nie widać żadnego okopcenia, ani uszkodzenia. Ta zmywarka jest naprawdę uparta. No nic, spróbuję jeszcze znaleźć panel na podmiankę.
  • REKLAMA
  • #4 21545985
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3702
    A sprzedawca modułu nie miał przypadkiem również panelu?
  • REKLAMA
  • #6 21549189
    Slavko252
    Poziom 7  
    Witam.
    Po płytce panelu nie było widać, żeby był uszkodzony, a jednak był. Po wymianie zmywarka przechodzi cały cykl mycia. Więc oprócz przetwornicy i bezpiecznika na głównym module uwaliło jeszcze panel. Temat będzie do zamknięcia, ale zostaje jeszcze problem, gdzie powinna być wpięta ta wtyczka z żółtym i białym przewodem? Pasuje do dwóch miejsc: i na moduł, i na panel. Jest to wtyczka od czujnika poziomu płynu i soli, dająca sygnał na wyświetlacz.
    Zbliżenie na panel sterowania zmywarki z widoczną wtyczką z żółtym i białym przewodem odczepioną od gniazda. Wnętrze panelu sterowania zmywarki z widocznymi przewodami i zaznaczeniem miejsca na niepodłączoną wtyczkę. Zbliżenie na płytkę drukowaną z przewodami i żółtą etykietą, z zaznaczonym miejscem do podłączenia wtyczki.

Wydaje mi się, że to musi iść na wyświetlacz, ale nie jestem pewien. Nie ja to rozbierałem.
REKLAMA