logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Jumper 2010 – radio z Bluetooth i obsługą sterowania z kierownicy, co wybrać?

roszej 12 Maj 2025 10:27 459 0
REKLAMA
  • #1 21546842
    roszej
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam

Posiadam Citroena Jumpera z 2010 roku z fabrycznym radiem 1DIN Blaupunkt 250 CD SB05. Mam sterowanie w kierownicy - 6 przycisków: MUTE, SRC, Głośniej, Ciszej, zmiana stacji/utworu następny, poprzedni.

Brakuje mi połączenia Bluetooth, najlepiej z trybem zestawu głośnomówiącego. Miałem już zestaw, głośnomówiący Parrot (działający niezależnie więc nie wyciszało się radio), miałem nadajnik FM ale niestety były spore zakłócenia (testowałem 3 w sumie).
    Myślałem również o wymianie na radio oryginalne 2 DIN ale wyczytałem, że rozkodowane niestety wyłącza się automatycznie po 20 minutach i nie idzie nic z tym zrobić.
    Widziałem też podobne modele radia które mam aktualnie, ale zamiast przycisku FM mają przycisk SRC - co skłoniło mnie do pytania, że być może mają one dostępne również wejście AUX ( w moim radiu jest tylko przycisk CD)

Nie wiem czy to radio, które mam ma połączenie z siecią CAN i czy potrzebny jest do niego kod - nie przypominam sobie abym kiedykolwiek musiał coś wpisywać po odłączeniu akumulatora.

Alternatywą są jeszcze tanie radia 2 DIN z androidem ale w niewygórowanej cenie wg opinii jakością nie grzeszą.

Pomyślałem, że wystarczyłoby mi jakieś radio znanego producenta z bluetooth i możliwością odebrania połączeń ale pozostaje kwestia sterowania z kierownicy. Zadałem jednak pytanie w jednym ze sklepów z car audio i odpisali jedynie, że nie mają adapterów do osbługi sterowania w tym modelu auta.

Czy byłby w stanie ktoś polecić jakieś rozwiązanie tak aby uzyskać finalnie to co bym chciał czyli bluetooth i sterowanie z kierownicy? Nie koniecznie muszę mieć już obsługę płyt CD
  • REKLAMA
REKLAMA