logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć komputer stacjonarny bez WiFi do sieci bezprzewodowej w bloku?

Heav_n 14 Maj 2025 18:33 2487 17
REKLAMA
  • #1 21549154
    Heav_n
    Poziom 2  
    Cześć,

Sprawa wygląda następująco:
    Mam mieszkanie, w tym mieszkaniu (w całym bloku) jest sieć WiFi już zrobiona, tylko że trzeba się podłączyć. Mam komputer stacjonarny, płyta główna jest bez WiFi i nie mam możliwości połączyć się przez kabel ani do routera, ani do portu.

Co zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 21549160
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1349
    Witam. Kup kartę sieciową WiFi USB? Link
  • #3 21549162
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 21549164
    pp74
    Poziom 29  
    Ocena: 283
    Masz kilka opcji np.

- Wyposażyć komputer w wewnętrzną kartę WI-Fi .
    - Zewnętrzna karta Wi-Fi na USB.
    - Router w trybie Access Point Client.

Jeśli nie masz doświadczenia w tych sprawach najprościej będzie kupić kartę wi-fi na USB.
  • #5 21549172
    Heav_n
    Poziom 2  
    >>21549164
    Generalnie to kupiłem router, ale moja ograniczona wiedza z technikum nie pozwala mi na skonfigurowanie go, próbowałem wejść na panel TP-Link i nie dało rady, a przez aplikację Tether jeszcze gorzej. Router planuję oddać. Jaka kartę sieciową na USB polecasz?
  • #6 21549184
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Heav_n napisał:
    Jaka karte sieciowa na USB polecasz?

Żadnej, to po prostu źle działa, jest pełno wątków na E.

Zostają opcje:
    - Wyposażyć komputer w wewnętrzną kartę WI-Fi (najlepiej na Intel) - ale PC musi tak stać aby anteny karty miały szansę coś złapać
    - Router w trybie Access Point Client - dowolnie w granicach kabla LAN możesz go ustawić szukając najlepszego zasięgu.

Heav_n napisał:
    kupiłem router ale moja ograniczona wiedza z technikum nie pozwala mi na skonfigurowanie go,

Podaj dokładny model tego TPlinka, zobaczymy czy ma tryb APC
  • REKLAMA
  • #7 21549439
    Heav_n
    Poziom 2  
    >>21549184

Model routera to Archer AX1800.
  • #8 21549509
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Wedle instrukcji ten router się nie nadaje. Potrzebujesz routera, który obsługuje AP Client Mode. Co ciekawe większość starszych tplinkow miała taką opcję pod różnymi nazwami, a ten akurat nie ma.
  • #9 21549511
    Heav_n
    Poziom 2  
    >>21549509

Standard, akurat ten, który kupiłem, tego nie ma. Jaki polecasz inny?
  • #10 21549644
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5431
    Heav_n napisał:
    Mam mieszkanie, w tym mieszkaniu (w całym bloku) jest sieć WiFi już zrobiona, tylko że trzeba się podłączyć.

Byłby to pierwszy przykład, że ktoś oferuje darmowy obiad.
    Gdyby tak było, po okolicy rozniosłyby się takie wieści lotem błyskawicy i nie moglibyście się opędzić od dzieciaków chcących skorzystać z takiego niby darmowego internetu.

Za każdy internet ktoś płaci, ktoś ma na niego umowę i sprzęt.

Zatem co to za bajkowa lokalizacja, jaki deweloper, kto rozdaje darmowe obiady?
  • REKLAMA
  • #11 21549683
    Heav_n
    Poziom 2  
    >>21549644

Proszę się o internet nie martwić, jest darmowy i tyle, mnie interesuje tylko, co zrobić, żeby się do niego podłączyć
  • #12 21549716
    KOCUREK1970
    @Heav_n
    Zwróć się do tego, kto oferuje ten darmowy internet.
    Może być sieć Wi-Fi blokowana, może być sieć Wi-Fi otwarta, może być inna autoryzacja...

Skoro to taka wielka tajemnica i nie powinno nas to obchodzić – zatem, po co pytasz na publicznym forum?
  • #13 21549722
    Heav_n
    Poziom 2  
    >>21549716

Mi chodzi tylko i wyłącznie o to, jak sprawić, żeby mój komputer mógł do niej przylączyć, co kupić, co podłączyć do komputera, żeby to działało. Sieć jest dobra, nie jest blokowana ani nic innego, można się spokojnie do niej przylączyć.
  • #14 21549723
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1349
    Heav_n napisał:
    Mam komputer stacjonarny, płyta główna jest bez WiFi i nie mam możliwości połączyć się przez kabel ani do routera, ani do portu.
    Heav_n napisał:
    Proszę się o internet nie martwić, jest darmowy i tyle, mnie interesuje tylko, co zrobić, żeby się do niego podłączyć

Odpowiedź otrzymałeś już w #2 poście i możesz się połączyć dowolnym wyżej polecanym przeze mnie urządzeniem, a co zrobić to znajdziesz w instrukcji obsługi tych urządzeń...
    Skoro nie poruszasz kwestii jakości i prędkości tej "darmochy" to w czym problem? Zresztą połącz się wstępnie byle czym i zbadaj czy Ci to odpowiada. Jak nie to zawsze możesz kupić modem LTE np. w ORANGE? Niektórzy dostawcy LTE dają możliwość wypróbowania przed zakupem, przynajmniej kiedyś tak było...
  • #15 21549778
    KOCUREK1970
    Heav_n napisał:
    Sieć jest dobra, nie jest blokowana ani nic innego, można się spokojnie do niej przylączyć.

Ja bym się nie odważył z tego korzystać!

A co kupić:
    - kartę Wi-Fi na USB (nie polecam),
    - kartę na PCI-e (zalecana),
    - a jak komputer ma port LAN wbudowany, to jakiś Access Point Client
  • #16 21549956
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    Nie boisz się, że ktoś tylko na to czeka abyś się podłączył do tej sieci? Tak by mógł wykraść twoje hasło do banku, gry, konta na portalu społecznościowym? W takiej sieci można z łatwością preparować własne strony które będą udawały te prawdziwe.
  • #17 21550654
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 729
    >>21549956
    tesla97 napisał:
    Tak by mógł wykraść twoje hasło do banku, gry, konta na portalu społecznościowym?.

Oczywiście, wykradnie jak sobie zainstalujesz certyfikat w przeglądarce który dostaniesz od "atakującego" ;)
  • #18 21550952
    tester987
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    Heav_n napisał:
    >>21549716

Mi chodzi tylko i wyłącznie o to, jak sprawić, żeby mój komputer mógł do niej przylączyć, co kupić, co podłączyć do komputera, żeby to działało. Sieć jest dobra, nie jest blokowana ani nic innego, można się spokojnie do niej przylączyć.

Kup coś na USB i wypróbuj, czy ci wystarczy. Np.:
    https://sklep.ferguson.pl/pl/p/Adapter-Wi-Fi-W04-802.11-/2783
    Taniej chyba nie kupisz karty z "antenką". Najwyżej będziesz o flaszkę do tyłu ;)
    Plug&Play, wpisujesz hasło i ma działać, jeśli masz zasięg.

Dodano po 43 [minuty]:

KOCUREK1970 napisał:
    Heav_n napisał:
    Mam mieszkanie, w tym mieszkaniu (w całym bloku) jest sieć WiFi już zrobiona, tylko że trzeba się podłączyć.

Byłby to pierwszy przykład, że ktoś oferuje darmowy obiad.
    Gdyby tak było, po okolicy rozniosłyby się takie wieści lotem błyskawicy i nie moglibyście się opędzić od dzieciaków chcących skorzystać z takiego niby darmowego internetu.

Za każdy internet ktoś płaci, ktoś ma na niego umowę i sprzęt.

Zatem co to za bajkowa lokalizacja, jaki deweloper, kto rozdaje darmowe obiady?

Np.:
    - wspólnota ma kablówkę + internet w pakiecie albo po prostu w czynszu, jako standard
    - mają jakiś projekt gminny w ramach walki z wykluczeniem cyfrowym czy cokolwiek
    - dostawca internetu za umieszczenie reklamy na ścianie bloku udostępnił łącze w ramach rozliczenia
    - dostawca internetu udostępnia internet pilotażowo

A obiady gratis nie są niczym specjalnym, kwestia spełnienia kryteriów, zazwyczaj dochodowych.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia komputera stacjonarnego bez wbudowanego WiFi do sieci bezprzewodowej w bloku, gdzie nie ma możliwości połączenia kablem LAN. Zaproponowano kilka rozwiązań: zakup zewnętrznej karty sieciowej WiFi na USB, instalację wewnętrznej karty WiFi na PCI-e (zalecane rozwiązanie), lub użycie routera w trybie Access Point Client (AP Client). Wskazano, że popularny model routera TP-Link Archer AX1800 nie obsługuje trybu AP Client, co wyklucza jego użycie do tego celu. Zalecane jest sprawdzenie kompatybilności urządzenia z trybem AP Client przed zakupem. Podkreślono, że darmowy internet w bloku może mieć różne formy autoryzacji i warto zweryfikować jego dostępność u dostawcy. Wskazano także na ryzyko bezpieczeństwa korzystania z otwartych sieci WiFi. Przykładowo polecono adapter WiFi USB z antenką, który jest prosty w instalacji i konfiguracji (plug & play). Podsumowując, najprostsze i najczęściej rekomendowane rozwiązanie to zakup karty WiFi USB lub karty PCI-e z antenami, a w przypadku routerów należy wybierać modele obsługujące tryb AP Client.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA