Laptop MSI GT72S 6QE Dominator Pro włącza się tylko po wyjęciu i ponownym włożeniu lub całkowitym usunięciu baterii CMOS, nie działa ekran oraz nie da się wyłączyć przyciskiem zasilania. Laptop od dawna miał problem z przegrzewaniem, był w dwóch serwisach: w jednym tylko wymiana pasty i termopadów, w drugim natomiast została wymieniona bateria, zasilacz i po raz kolejny pasta i pady. Problem był taki, że podczas grania laptop się wyłączał i nie odpalał się do momentu odłączenia i ponownego podłączenia zasilacza do prądu. Dochodziło do sytuacji, w których grając przykładowo jeszcze w CS:GO, nie mogłem zagrać normalnie gry bez wyłączenia. W tamtym momencie rozwiązaniem, na które wpadłem, było obniżanie grafiki aż do momentu grania na 800×600. Dodam, że laptop dźwigał o wiele cięższe gry, np. GTA czy Wiedźmin. Problem pojawił się znowu wczoraj i stwierdziłem, że jestem w stanie sam wymienić tak banalną rzecz jak pastę i pady. Po skończeniu operacji laptop nie chciał się włączyć, z pomocą przyszedł ChatGPT, który pomógł doprowadzić laptopa do stanu, w którym się włącza, jednak ekran pozostaje czarny, dodatkowo laptopa nie można wyłączyć ani Alt+F4, ani przyciskiem zasilania. Po odłączeniu od prądu laptop nie chce się włączyć, dopiero po wyjęciu baterii CMOS laptop się włącza, jednak problemy zostają. Wyjąłem całkowicie baterię, co pomija jeden krok w błędnym kole włączania laptopa, próby zrobienia czegokolwiek i wyłączania go. Zakładam, że laptop działa, bo świeci się dioda przy przycisku zasilania, pracują wentylatory oraz słychać dźwięki z głośników, np. przy podgłaśnianiu. Był to mój pierwszy raz przy tak skomplikowanym procesie jak wymiana pasty, więc proszę zakładać, że mogło stać się wszystko.
Specyfikację:
procesor – Intel Core i7 (na stronie MSI piszą, że 6. generacja)
grafika – nVidia GTX M980M
Dysk 1 – HDD 1 TB
Dysk 2 – SSD (o ile się nie mylę 100 GB, na których jest system)
RAM – 2 kości 8 GB (na pewno 2 kości, nie jestem pewny ile GB)
Z chęcią dodam zdjęcia i filmiki, tylko proszę powiedzieć, co potrzeba. Na ten moment nie mam dostępu do zewnętrznego ekranu, bo tak radził ChatGPT. Odpiąłem również baterię zasilania, która jednak została w środku, bo jest przymocowana do obudowy. Proszę o pomoc, jest mi niezmiernie głupio, bo zawsze podchodziłem do wymiany pasty jako do czegoś skrajnie prostego, a teraz zostałem za to ukarany (chyba że jest to banalne, tylko ja jestem ułomny).
AI: Czy podczas wymiany pasty i termopadów odłączałeś jakieś inne elementy, np. RAM, dyski, taśmy od matrycy, klawiaturę albo inne podzespoły? Jeśli tak, czy wszystko zostało ponownie dobrze podpięte?
Podczas pierwszego podejścia nie, jednak po tym jak laptop się nie włączał, rozebrałem go całkowicie i sprawdzałem każdą taśmę, czy na pewno jest dobrze włożona, bo może coś zahaczyłem.
AI: Czy przy próbie uruchomienia laptopa pojawiają się jakiekolwiek sygnały dźwiękowe (beepy) albo nietypowe miganie diod, które mogłyby wskazywać na konkretny błąd?
Szczerze nie wiem, laptop zawsze się długo odpalał, a czasami restartował z nieznanych powodów (nie mówię o aktualizacjach). Teraz zauważyłem, że wentylatory kilkukrotnie przyspieszają i zwalniają do zera.
Update: Po podłączeniu monitora Windows działa, próby wejścia do biosu kończą się wyłączeniem komputera, musiałem włączyć duplikowanie ekranu więc zakładam że problemem jest zasilanie matrycy, dodatkowy problem okazało się że nie działa touchpad.
Specyfikację:
procesor – Intel Core i7 (na stronie MSI piszą, że 6. generacja)
grafika – nVidia GTX M980M
Dysk 1 – HDD 1 TB
Dysk 2 – SSD (o ile się nie mylę 100 GB, na których jest system)
RAM – 2 kości 8 GB (na pewno 2 kości, nie jestem pewny ile GB)
Z chęcią dodam zdjęcia i filmiki, tylko proszę powiedzieć, co potrzeba. Na ten moment nie mam dostępu do zewnętrznego ekranu, bo tak radził ChatGPT. Odpiąłem również baterię zasilania, która jednak została w środku, bo jest przymocowana do obudowy. Proszę o pomoc, jest mi niezmiernie głupio, bo zawsze podchodziłem do wymiany pasty jako do czegoś skrajnie prostego, a teraz zostałem za to ukarany (chyba że jest to banalne, tylko ja jestem ułomny).
AI: Czy podczas wymiany pasty i termopadów odłączałeś jakieś inne elementy, np. RAM, dyski, taśmy od matrycy, klawiaturę albo inne podzespoły? Jeśli tak, czy wszystko zostało ponownie dobrze podpięte?
Podczas pierwszego podejścia nie, jednak po tym jak laptop się nie włączał, rozebrałem go całkowicie i sprawdzałem każdą taśmę, czy na pewno jest dobrze włożona, bo może coś zahaczyłem.
AI: Czy przy próbie uruchomienia laptopa pojawiają się jakiekolwiek sygnały dźwiękowe (beepy) albo nietypowe miganie diod, które mogłyby wskazywać na konkretny błąd?
Szczerze nie wiem, laptop zawsze się długo odpalał, a czasami restartował z nieznanych powodów (nie mówię o aktualizacjach). Teraz zauważyłem, że wentylatory kilkukrotnie przyspieszają i zwalniają do zera.
Update: Po podłączeniu monitora Windows działa, próby wejścia do biosu kończą się wyłączeniem komputera, musiałem włączyć duplikowanie ekranu więc zakładam że problemem jest zasilanie matrycy, dodatkowy problem okazało się że nie działa touchpad.