logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja kompresora ze zdjęć – szukam informacji o modelu i parametrach

spkrzysiek 15 Maj 2025 16:28 549 8
REKLAMA
  • #1 21550052
    spkrzysiek
    Poziom 8  
    Witam, potrzebowałbym jakieś kolejne informacje na temat tego kompresora. Może ktoś się z czymś takim spotkał?
    Stary, zardzewiały kompresor elektryczny z silnikiem i zbiornikiem powietrza stojący na trawie.
    Stary, zardzewiały kompresor śrubowy z elektrycznym silnikiem, ustawiony na podwórku przed budynkiem gospodarczym.
    Stary, metalowy kompresor tłokowy z widocznymi oznaczeniami i śladami korozji oraz zabrudzeń.
  • REKLAMA
  • #2 21550154
    robig
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    Pewnie jakaś samoróbka. Zbiornik ciśnieniowy ale cała reszta, hmm, doklejona do zbiornika? Wrzuć w obiektyw google i zobacz ile podobnych znajdzie, ale nie widzę niczego z takim modułem cylindrów.
  • REKLAMA
  • #4 21550189
    spkrzysiek
    Poziom 8  
    Niestety tabliczki znamionowe z silnika, jak i z kompresora, zginęły, też myślę, ok.

Dodano po 7 [minuty]:

Już próbowałem na różne sposoby i nic podobnego nie znajduje, tym bardziej mnie zainteresowało pochodzenie.
    Jak na samoróbkę z tamtego okresu b. dobrze wykonany, silnik mógł być zmieniony, bo inne rozstawy mocowania.
    Zbliżenie na część przemysłową z rzędami śrub na zardzewiałym korpusie stalowym.

Dodano po 5 [minuty]:

>>21550052
    Zbliżenie na metalową część maszyny z wytłoczonymi oznaczeniami i śladami zabrudzeń.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21550214
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 578
    Prawdopodobnie to WKM ZL87/3, produkowany w Polsce, w latach 60–80 przez Wytwórnię Kompresorów Mikołów.
  • #6 21550290
    spkrzysiek
    Poziom 8  
    To wiemy już coś więcej. O modelu WKM ZL87/3 również nie można znaleźć żadnej informacji...
    Mogłoby się zgadzać, bo 35 lat stał nieuruchamiany, ale działa!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21550307
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 578
    Może cos da że końcówka to podobno ilość cylindrów.
    Nie jestem absolutnie pewien tych informacji,bo nie ma ani jednego zdjęcia w necie.
    Podsunąłem jeszcze te foty botowi ,ale też nic nie znalazł.
    Dopatrzył się jednak czegoś takiego (nie wiem gdzie):
    "DPW (Dom Pracy Wychowawczej – dawny skrót instytucji, czasem spotykany na starych urządzeniach przemysłowych)"
  • Pomocny post
    #8 21550426
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 108
    spkrzysiek napisał:
    To wiemy już coś więcej.O modelu WKM ZL87/3 również niemożna znaleźć żadnej informacji ..
    Mogło by się zgadzać bo 35 lat stał nie uruchamiany ale działa!

Kiedyś robili solidne rzeczy - teraz chińczyka po 10 latach byłby problem z uruchomieniem :)
  • Pomocny post
    #9 21550947
    SKM 1964
    Poziom 34  
    Ocena: 660
    Moc silnika można określić mniej , więcej po grubości wału .

Dodano po 36 [sekundy]:

W necie są gdzieś dane wytyczne .

Dodano po 2 [minuty]:

Spotkałem się z kompresorem trzy cylindrowym rzędowym ale nie takim .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji kompresora przedstawionego na zdjęciach, którego tabliczki znamionowe uległy zagubieniu. Wstępne przypuszczenia wskazują na samoróbkę, jednak konstrukcja i jakość wykonania sugerują solidne wykonanie z okresu PRL. Jeden z uczestników zasugerował, że może to być model WKM ZL87/3, produkowany w Polsce przez Wytwórnię Kompresorów Mikołów w latach 60–80. Model ten jest rzadko dokumentowany w internecie, a końcówka nazwy może odnosić się do liczby cylindrów. Moc silnika nie jest znana, ale szacowana jest na powyżej 5 kW na podstawie grubości wału. Wspomniano także o oznaczeniu "DPW" (Dom Pracy Wychowawczej), które mogło występować na starych urządzeniach przemysłowych. Ogólnie podkreślono trwałość i solidność wykonania urządzenia w porównaniu do współczesnych produktów importowanych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA