logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Awaria WiFi w 7 gniazdkach i smartfonie jednocześnie – możliwe przyczyny uszkodzeń?

axinfo2020 17 Maj 2025 07:45 525 12
REKLAMA
  • #1 21551535
    axinfo2020
    Poziom 3  
    Pewnego dnia spaliły mi się wszystkie gniazdka bezprzewodowe WiFi (7 sztuk) na raz, przy czym ich część związana z Bluetooth działa, nie działa tylko WiFi. Ktoś z takim czymś się spotkał? W sieci obok były w tych samych gniazdkach komputery, różne sprzęty, wszystko działa, więc chyba nie przepięcie z sieci elektrycznej. Zastanawiam się nad celowym zdalnym zniszczeniem WiFi, czy to możliwe? Tego dnia padł też jeden smartphone. Sam z siebie nagle się nie uruchamia.
    AI: Jakie dokładnie modele i marki mają te gniazdka WiFi oraz smartfon, który przestał działać?
    Telefon Redmi 6, gniazdka różnych firm, wszystko w Tuya.
    AI: Czy w dniu awarii działo się coś nietypowego (np. burza, prace w sieci, aktualizacje, komunikaty o błędach), albo czy zauważyłeś jakieś inne objawy oprócz braku WiFi?
    Nic takiego nie wystąpiło.
  • REKLAMA
  • #2 21551540
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    axinfo2020 napisał:
    gniazdka bezprzewodowe WiFi (7 sztuk)

??? Co to takiego?
  • REKLAMA
  • #3 21551544
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21551560
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2525
    Erbit napisał:
    Zacząłbym od sprawdzenia czy gniazdka te są widoczne w routerze jako urządzenia podłączone poprzez WiFi.

Do tego na czas testów należy bezwzględnie wyłączyć pasmo 5GHz. Te urządzenia przyparowaniu muszą być połączone na pasmie 2,4GHz i smartfon w tym czasie musi też bezwzględnie być na pasmie 2,4GHz. Dodatkowo radziłbym wykonać test na innym AP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21551564
    axinfo2020
    Poziom 3  
    [postid]21551540[/postid] to takie gniazdko, do którego można podłączyć urządzenia prądowe, a steruje się za pomocą aplikacji Tuya, z którą komunikuję się ta aplikacja za pomocą WiFi.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21551560
    To wszystko zostało sprawdzone, czyli router nie ma w ogóle 5 GHz, mam kilka routerów i podmienione je z tymi samymi danymi.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21551544
    Nie, żadne z tych gniazdek nie jest widoczne przez WiFi, łączy się tylko po Bluetooth.
  • REKLAMA
  • #6 21551570
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21551572
    axinfo2020
    Poziom 3  
    >>21551570
    W aplikacji Tuja wyłączam Bluetooth w telefonie i w tym momencie nie ma komunikacji.
    Początkowo, zanim wykryłem problem, wyglądało to tak, że wszystko działa okej, ale wyszedłem z lokalizacji w budynku i jak straciłem zasięg Bluetooth, nagle wszystko mi przestało działać, więc po chwili się zorientowałem, że coś tu jest nie tak.
  • REKLAMA
  • #8 21551583
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #9 21551601
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 122
    Usuń gniazdo z aplikacji tuya, podłącz gniazdko do prądu, wciśnij przycisk zasilania i trzymaj przez ok. 6 sekund, aż wejdzie w tryb parowania i ponownie sparuj z aplikacją i sprawdź czy działa. Było jakieś info o włamaniu na serwery tuya i coś było, że część urządzeń będzie wymagało ponownego parowania.
  • #10 21551604
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21551616
    axinfo2020
    Poziom 3  
    >>21551601
    Bingo.
    O tym, żeby usunąć z aplikacji, nie pomyślałem. Programowałem je kilkakrotnie bezskutecznie, ale nie usuwałem ich z aplikacji. Teraz, przed sekundą, usunąłem wszystkie, zaprogramowałem wszystkie, działają. Super, dzięki.
    Gdzie takie ogłoszenie było?

Dodano po 1 [minuty]:

>>21551604
    I słusznie, to rozwiązanie jest po prostu tanie.
  • #12 21551620
    axinfo2020
    Poziom 3  
    Należało usunąć z aplikacji Tuya konfigurację i zaprogramować na nowo.
  • Pomocny post
    #13 21551625
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił jednoczesną awarię WiFi w siedmiu inteligentnych gniazdkach zasilanych przez aplikację Tuya oraz uszkodzenie smartfona Redmi 6. Gniazdka zachowywały łączność Bluetooth, ale traciły połączenie WiFi, co wykluczało uszkodzenie modułów zasilania i przepięcie sieciowe. Problem nie dotyczył pasma 5 GHz, gdyż routery działały tylko na 2,4 GHz. Urządzenia nie były widoczne w sieci WiFi, a komunikacja odbywała się wyłącznie przez Bluetooth. Sugerowano sprawdzenie połączenia gniazdek z routerem oraz ewentualnych problemów z serwerami chmurowymi Tuya, które mogą wymagać ponownego parowania urządzeń. Ostateczne rozwiązanie polegało na usunięciu gniazdek z aplikacji Tuya i ponownym ich zaprogramowaniu, co przywróciło funkcjonalność WiFi. Dyskusja podkreśliła ryzyko i ograniczenia systemów opartych na chmurze oraz zalecenia dotyczące lokalnej komunikacji i bezpieczeństwa sieciowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA