logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić pozycje krańcowe rolety Inel CRS-435XT po zmianie miejsca montażu?

podpor13 17 Maj 2025 22:12 675 8
REKLAMA
  • #1 21552236
    podpor13
    Poziom 11  
    Witam, mam problem odnośnie starego sterownika do rolet Inel CRS-435XT. Roleta była zamontowana w innym miejscu, teraz po zamontowaniu w niższym otworze nie wiem, jak wysterować otwieranie i zamykanie rolety. W instrukcji na necie widnieje, że otwieranie i zamykanie steruje się rezystorem, ale to nie działa. Może ktoś wie, jak ustawić tę roletę od nowego otworu.
  • REKLAMA
  • #2 21552282
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1015
    Instrukcja do CRS-435XT, jak i do CRS-435XG mówi o ustawieniu czasu ruchu góra / dół potencjometrem, poniżej cytat z CRS-435XT, innej możliwości nie ma.

"Czas pracy w dowolnym kierunku jest ograniczony. Wartość ograniczenia jest regulowana potencjometrem w granicach od 10 do 120 s."
  • REKLAMA
  • #3 21552669
    podpor13
    Poziom 11  
    Właśnie kręciłem potencjometrem, ale nie da się tego wysterować. Albo otwiera do oporu, czyli przewija roletę, albo otwiera 70 cm rolety, a obracam bardzo powoli, chyba że rezystor jest uszkodzony. I nie ma innej możliwości. Muszę, nie mogę znaleźć do tego modelu, jak ustawić wyłączniki krańcowe.
  • REKLAMA
  • #4 21552703
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3665
    Otwórz rewizję i zobacz, czy są krańcówki przy silniku.
  • #5 21555095
    podpor13
    Poziom 11  
    Załączam zdjęcie krańcówek, nie ma oznaczenia silnika. Tylko jak je teraz ustawić, jest 2 kolory: żółty i biały.
    Załączniki:
    • Jak ustawić pozycje krańcowe rolety Inel CRS-435XT po zmianie miejsca montażu? IMG_20250520_190005.jpg (1.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21555571
    balonika3
    Poziom 43  
    Pokaż większą część wnętrza rolety z widocznym silnikiem.
  • REKLAMA
  • #7 21562728
    podpor13
    Poziom 11  
    W załączeniu większe zdjęcie. Dodatkowa aktualizacja: próbowałem sam ustawić tę roletę i sytuacja wygląda tak, że po dojściu do ograniczenia brama albo buczy, albo robi takie mikroruchy góra-dół. Czyli sprawa nie rozwiązana.
    Załączniki:
    • Jak ustawić pozycje krańcowe rolety Inel CRS-435XT po zmianie miejsca montażu? IMG_20250527_121640.jpg (2.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21562919
    balonika3
    Poziom 43  
    Tego silnika nie znam. Żeby ustawić pozycje krańcowe, trzeba znać jego model. Ja bym go po prostu wymontował i odczytał typ. Wtedy można poszukać instrukcji.
  • #9 21563389
    podpor13
    Poziom 11  
    Też o tym myślałem, ale demontaż silnika jest ostatecznością z powodu słabego dostępu po montażu rolety oraz jest częściowo zanitowany. Dlatego też szukam pomocy tutaj, przeszukałem internet w hasłach "ustawianie krańcówki" itp., ale słabe rezultaty, bo są instrukcje z nowymi modelami, a ten jest dość wiekowy. Może jakaś podpowiedź z doświadczenia z podobnymi roletami?
    Są dwa przyciski, przed demontażem oba były wciśnięte. Teraz też pewnie trzeba je wcisnąć, tylko w którym momencie...

Dodano po 20 [minuty]:

poszperałem jeszcze i znalazłem coś takiego https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1314911.html sprawdzę czy działa

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z ustawieniem pozycji krańcowych w sterowniku rolet Inel CRS-435XT po zmianie miejsca montażu na niższy otwór. Instrukcja wskazuje, że czas pracy w kierunku góra/dół reguluje się potencjometrem w zakresie 10–120 sekund, jednak w praktyce regulacja potencjometrem nie pozwala na precyzyjne ustawienie pozycji – roleta albo zwija się całkowicie, albo częściowo. Użytkownik zauważa, że sterowanie rezystorem nie działa prawidłowo, co może wskazywać na uszkodzenie elementu. Wewnątrz rolety znajdują się krańcówki (wyłączniki krańcowe) oznaczone kolorami żółtym i białym, jednak brak jest jasnej instrukcji ich ustawienia. Próby samodzielnej regulacji kończą się nieprawidłowym działaniem silnika, który po osiągnięciu krańcówki buczy lub wykonuje mikroruchy góra-dół. Silnik jest częściowo zanitowany i trudno dostępny, co utrudnia demontaż i identyfikację modelu, a bez tego nie można znaleźć szczegółowej instrukcji ustawienia krańcówek. Wskazano, że aby ustawić pozycje krańcowe, konieczne jest poznanie modelu silnika, a także sugerowano sprawdzenie przycisków sterujących, które przed demontażem były wciśnięte. Użytkownik znalazł również wątek na forum elektroda.pl, który może zawierać przydatne wskazówki dotyczące ustawiania krańcówek w podobnych modelach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA