logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saab 9-3 2.0T 2004 – błąd przepustnicy/pedału gazu, nieustający problem.

_Gabarson_ 20 Maj 2025 17:49 990 4
REKLAMA
  • #1 21555007
    _Gabarson_
    Poziom 2  
    Witam wszystkich serdecznie, mam nieustający problem z moim Saabem 93 1.8T stage 1, rok 2004. Mianowicie nie mogę uporać się z błędem przepustnicy/pedału gazu. Standardowo Saab nie ma praktycznie mocy na jedynce, dwójce, potem dopiero zaczyna się coś dziać. Przepustnica była podmieniana na 3 inne, z czego jedna poszła do regeneracji – nie stwierdzono w niej usterek. Próbowałem z czterema pedałami gazu. Zlikwidowałem filtr stożkowy, zamontowałem oryginalny. Został wymieniony i przełożony w inne miejsce sterownik silnika, żeby nie nagrzewał się aż tak jak poprzednio. Zlikwidowałem i polutowałem tę mega wtyczkę, która jest pod akumulatorem. Jedyne, co można zaobserwować, to że błąd raczej nie zapala się na zimnym silniku. Kody błędu P0638, P2138. Ma ktoś pomysł, gdzie mogę dalej szukać problemu?
    AI: Jakie dokładnie kody błędów (numery) pojawiają się podczas diagnostyki OBD2?
    P0638, P2138
    AI: Czy poza naprawą tej dużej wtyczki pod akumulatorem były sprawdzane lub naprawiane inne elementy instalacji elektrycznej, np. wiązka silnika, masy, złącza przy sterowniku?
    Tak, były sprawdzane.
  • REKLAMA
  • #2 21616709
    detan
    Poziom 12  
    Ocena: 229
    Jeżeli większość rzeczy sprawdziłeś, naprawiłeś, to nie mam dobrych wieści. Takie dziwne zachowania mogą świadczyć o uszkodzeniu sterownika silnika. Niestety znajduje się on pod plastikową pokrywą silnika w miejscu, gdzie cały silnik go rozgrzewa swoją temperaturą. Jak samochód się porusza, to jakoś go tam chłodzi, ale jak stoi, to go podgrzewa. To jest bolączką wszystkich Saabów z Trionic8.
    Wpisz sobie w wyszukiwarce: "Padające sterowniki silnika w 9-3 B207 / Z20NET – lista typowych błędów" - znajdziesz stronę, na której znajdziesz dużo informacji. Nie chcę tu zamieszczać linków zewnętrznych, bo nie wiem, czy można.
  • REKLAMA
  • #3 21616735
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3348
    Pojedyncze błędy wskazują na usterki przepustnicy i pedału gazu. Występowanie ich razem sugerowało by raczej problemy z zasilaniem tych elementów.
  • REKLAMA
  • #4 21620348
    _Gabarson_
    Poziom 2  
    >>21616735 >>21616735 Posiadasz może wiedzę na temat, jakie napięcie powinno być na gnieździe OBD? Mój komputerek pokazuje ok. 12 V, a w samochodzie mojego kolegi jest 14 V i teraz pytanie, czy to może mieć jakiś związek?
  • #5 21620360
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3348
    W gnieździe OBD jest napięcie takie jak w instalacji samochodu. Jak silnik nie pracuje to powinno być w okolicach 11,5 do 12,6 V (napięcie akumulatora minus spadki napięcia po drodze). Jak silnik pracuje to alternator też powinien ładować więc okolice 14 V choć obecnie od 10-15 lat w samochodach są systemy zarządzania pracą alternatora i podczas pracy silnika mogą go wyłączyć ( obniżyć napięcie na jego wyjściu 12,5 V co się równa brakiem ładowania i obciążenia silnika) lub sytuacja odwrotna pełne ładowanie z napięciem 15 V lub nawet ciut wyższym np przy hamowaniu silnikiem z górki. Pozwala to oszczędzać paliwo i wykrzesać ciut więcej mocy na kołach podczas wyprzedzania ( nawet klimę niektóre samochody potrafią na chwilę wyłączyć bez wiedzy użytkownika).
REKLAMA