Witam wszystkich serdecznie, mam nieustający problem z moim Saabem 93 1.8T stage 1, rok 2004. Mianowicie nie mogę uporać się z błędem przepustnicy/pedału gazu. Standardowo Saab nie ma praktycznie mocy na jedynce, dwójce, potem dopiero zaczyna się coś dziać. Przepustnica była podmieniana na 3 inne, z czego jedna poszła do regeneracji – nie stwierdzono w niej usterek. Próbowałem z czterema pedałami gazu. Zlikwidowałem filtr stożkowy, zamontowałem oryginalny. Został wymieniony i przełożony w inne miejsce sterownik silnika, żeby nie nagrzewał się aż tak jak poprzednio. Zlikwidowałem i polutowałem tę mega wtyczkę, która jest pod akumulatorem. Jedyne, co można zaobserwować, to że błąd raczej nie zapala się na zimnym silniku. Kody błędu P0638, P2138. Ma ktoś pomysł, gdzie mogę dalej szukać problemu?
AI: Jakie dokładnie kody błędów (numery) pojawiają się podczas diagnostyki OBD2?
P0638, P2138
AI: Czy poza naprawą tej dużej wtyczki pod akumulatorem były sprawdzane lub naprawiane inne elementy instalacji elektrycznej, np. wiązka silnika, masy, złącza przy sterowniku?
Tak, były sprawdzane.
AI: Jakie dokładnie kody błędów (numery) pojawiają się podczas diagnostyki OBD2?
P0638, P2138
AI: Czy poza naprawą tej dużej wtyczki pod akumulatorem były sprawdzane lub naprawiane inne elementy instalacji elektrycznej, np. wiązka silnika, masy, złącza przy sterowniku?
Tak, były sprawdzane.